Zdravím, dost jsem hledal, ale žádné detailnější porovnání nabíječek jsem nenašel. Jakou koupit kvalitní nabíječku tužkových baterií? Aktuálně mám Voltcraft IPC-1L, ale u té mi vadí, že je pouze pro NiCd/NiMh baterie (do budoucna chci zkusit i NiZn, Li-ion/Li-pol baterie, kvůli vyššímu nominálnímu napětí) a že má nízký nabíjecí a vybíjecí proud (cyklování pak trvá strašně dlouho). Ideálně, kdyby nabíječka byla na alespoň 4 baterie a měla max. nabíjecí proud aspoň 1A a vybíjecí alespoň 0,5A, ideálně také 1A (pro každou baterii zvlášť, tzn. pokud 1A na baterii, tak pak až 4A dohromady). Zároveň různé režimy (nabíjení, vybíjení, cyklování, test kapacity..) a kvalitní elektroniku. Nevadí mi si připlatit za kvalitu.
Mrkněte na Liitokala. Mám model LII-500S, kromě NiMH a NiCd umí i Li-Ion, při nabíjení dvou článků umí proud 2A, při čtyřech 1A. Jediné co neumí je cyklování (refresh), na to vždycky musím vytáhnout zmíněnou Voltcratf, kterou mám taky. Určitě některé modely budou umět i to.
Zrovna jsem se na to díval a nevím, jestli u LII600 je funkce Repair defacto cyklování, jen s nižšími proudy. Každopádně vypadá zajímavě. Škoda jen, že neumí i NiZn...
kolemjdouci
K čemu je dobrá fce "cyklování"? Dík za vysvětlení!
Opakovaně vybíjí a nabíjí akumulátor, až se kapacita přestane měnit. Dají se tím zachránit články, které jsou v horším stavu, staré, podvybité, opakovaně nabíjené při malém vybití.. Typicky do nabíječky strčím třeba AAA, které vykazuje kapacitu jen pod 200 mAh, tedy téměř mrtvé a po několika cyklech se ho podaří dostat někam k 700 mA a ještě měsíce slouží.
Promiňte, ale tato odpověď je trochu mimo mísu. To, že je nabíječka v sadě s nějakými bateriemi vůbec nic neříká o její kvalitě a o tom, že bude mít všechny funkce, které chci aby uměla. Naopak si myslím, že většina nabíječek v sadě je celkem aušus..
to nikdo netvrdil ...,ale bude vám to spolu fungovat aspoň ... A hlavně minimálně tak dlouho jako ta sada baterií k tomu a za ty směšné peníze to bohatě dostačuje ...
Ale já nechci obyčejnou, hloupou nabíječku. Když koupím baterie (nyní kupuji převážně Eneloop Pro), tak po koupi je automaticky formátuji cyklováním, což 99% nabíječek ze sady si troufám hádat, že nebude umět. NiMh s jejich paměťovým efektem je lepší vybít před dobitím a ne je rovnou tupě dobít. Nehledě na to, že některé nabíječky mají jen časovaný nabíjecí cyklus, to fakt nechci. Jak jsem psal, peníze v tomto případě nehrají hlavní roli..
nějak nechápu ,když peníze nehrají roli tak proč to řešíte ... Tak si pak koupíte jak říkám jinou sadu ... Pokud peníze nehrají roli tak vám bude i jedno jestli dají 1000 cyklu nebo méně atd ... Hlavně jak říkám ,za to co stojí za sada a dobrá nabíječka ,budete mít ty sady aspoň 3 ... A to vám musí vydržet aspoň 5 let ...
ml1
V sadě s bateriemi bývají ty největší šunky, které zvládnou baterii nejen nabít, ale i přebít. NiCd to údajně vadit nemělo (energii navíc vytopily, aniž by hrozila jejich degradace), nevím jak je to s NiMH, mám pocit, že vůči tomu tolik imunní nejsou.
Já třeba loni pořídil tuhle: kronium.cz/... dělají i menší, ale já jsem maximalista.
Napájení z USB-C 5V nebo 9V (je dobré mít zdroj, který 9V umí; není součást balení). Nabíjecí proud až 3A (jen v jedné pozici). Jsem s ní celkem spokojený, i když nějaké mouchy by se našly. Třeba že občas blbě detekuje baterku a NiMH nabíjí jako lion. Asi bez výjimky u baterií, které jsou skoro mrtvé. Lion (kvůli nim jsem to kupoval) nabíjí bez problémů. Dá se tam dostat i špalek (R14, C) a při troše snahy i buřt (R20, C), ale na něj už nedošáhnou kontakty. Jinak AA, AAA a 18650 jsou neprosto v pohodě. Teď se dočítám, že se mají používat jen chráněné, já právě naopak jse tam nabíjel a testoval vždy jen nechráněné (na chráněné nepotřebuju extra nabíječku).
Najdou se i lepší nabíječky, já potřeboval něco nakvap před dovolenou (jako dneska vidím, jak jsem hledal prodejnu v Římské ulici den před odjezdem na dovolenou).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.