Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký kabel použít na slaboproudé obvody

Od: xd odpovědí: 32 změna:

Dobrý den,

mám tu takový projekt a potřeboval bych poradit. Pomocí mikropočítače chci ovládat prvky, které mi obsluhují elektroinstalaci (samozřejmě na MN a jako model). Napadlo mě použít ethernetový nebo telefonní kabel, ale chtěl bych ideálně něco, kde budou jen 2 vodiče a bude to jako jeden kabel, ne dva vodiče vedle sebe. Dále bych chtěl použít další kabel pro ovládání cívky stykače. Tady mě napadl USB kabel, ale vodiče v něm jsou moc tenké na to, abych je mohl přidělat šrouby do kontaktů. Potřeboval bych něco, co má průřez aspoň 0,5 mm2 a zároveň by to byl klasický kabel. Prostě aby to plnilo funkci, ale zároveň aby to bylo designově pěkné.

Napadá vás něco?

Díky za odpovědi

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Kabel JYTY. To jsou kabely které se používají v průmyslových automatizací. Mají je skladem v každém velkoobchodu.
xd
Ten vypadá perfektně, díky!

vibe2*
hodnocení

2x

Nepíšete zásadní věci:

Jaké provozované napětí a protékající proudy?

Jaké uložení (trubka / lišta / volně ložené / pevně uchycené na povrchu / v omítce)?

Jaké prostředí (interiér/exteriér)?

Bude souběh / dotyk se silovými kabely 230/400 V AC?

Jaké další vlivy (hlodavci / vandalové)?

vibe2*

Ty hlodavce píšu proto, že domácím zakrslým králíčkům izolace telefonních a LAN kabelů obzvlášť chutná.

xd

Doplním.

Provozní silové napětí je 24 a 12 VDC do max. 20 A. 5 V bude pro slaboproud mimo ovládacího kontaktu pro cívku stykače.

Uložení bude volné nebo pevně uchycené na povrchu.

Prostředí je interiér..

Souběh s 230/400 VAC není a není tam ani jiné významné elektromagnetické rušení.

Vliv budu tak možná já, když o něco zavadím :)

vibe2*

Tak do 20A průřez nejméně 1,5 mm² - záleží na tom, jaký největší odpor / úbytek napětí může být v obvodu a nakolik se může vedení zahřívat ...

Jaká je délka vedení?

Tady je Danykova kalkulačka - odpor vodiče, příkon odporové zátěže, ztráta v odporu/vodiči:

danyk.cz/...

xd

Na silové vodiče používám 2,5 mm2. Na slaboproud chci použít 0,5-1 mm2 a na kontakty pro cívku stykače bych chtěl 1 mm2.

Délka vedení je do 5 m a úbytek na 12 V jsem nenaměřil víc než 1 V.

vibe2*

Provozní silové napětí je 24 a 12 VDC do max. 20 A

Délka vedení je do 5 m a úbytek na 12 V jsem nenaměřil víc než 1 V.

Nahoře píšete "proud do 20 A".

Při proudu 20A se vám za 60 sekund zahřeje vodič 1mm² na 116°C. (viz nahoře Danykova kalkulačka)

Kde teče těch 20A?

Na jakém průřezu vodiče jste naměřil úbytek ne více jak 1V?

Tazatel
Na silové vodiče používám 2,5 mm2. Na slaboproud chci použít 0,5-1 mm2 ...atd
xd

Max 20 A mi teče od zdroje ke spotřebiči po vodiči s průřezem 2,5 mm2. Úbytek ne více než 1 V jsem naměřil od svorek zdroje až ke spotřebičům.

1 mm2 chci použít na slaboproudou část. Tam velké proudy nebudou.

vibe2*

Tazatel: Na silové vodiče používám 2,5 mm2. Na slaboproud chci použít 0,5-1 mm2 ...atd

No a těch 20A je 230V = silový vodič?

20A při 12/24 V je "slaboproudý vodič" = malé napětí kategorie I, které při normálním používání není pro osoby ani užitková zvířata nebezpečné.

Dělení na "slaboproud" = kategorie I (malé napětí do 50V) a "Silnoproud" = kategorie II (nízké napětí od 50 do 600 V mezi fází a zemí) v tomto případě dimenzování kabelu podle průřezu postrádá smysl.

Jak vidíte, pokud při 12/24 V teče 20A, není to "silnoproud".

xd

Je to model, možná jsem slovo slaboproudý a silnoproudý/silový měl dát do uvozovek. S NN pracovat nechci.

Jinak moje otázka není založena na dimenzování průřezu, ale na kabelu, který mám použít. Do svorek stykače se nevejde průřez od vodičů kabelu USB nebo RJ45.

vibe2*

Jinak moje otázka není založena na dimenzování průřezu, ale na kabelu, který mám použít. Do svorek stykače se nevejde průřez od vodičů kabelu USB nebo RJ45.

Ovšem, nic ve zlém, kabel a dimenzování průřezu jeho žil neoodělitelně souvisí s tekoucím proudem a provozovaným napětím.

"Slaboproudé" UTP LAN kabely mají elektrickou pevnost 1kV DC po dobu 1 minuty nebo 1,7 kV AC po dobu 2s; zatímco "silové" kabely typu CYKY jsou testovány na 4 kV.

Takže ty telefonní a podobné kabely nelze na síti 230/400 V AC použít z důvodu nedostatečné elektrické pevnosti izolace žil / pláště.

P.S.

Ten stykač je na 230 V?

xd

Elektrická pevnost u datových kabelů mě určitě netrápí, protože si nemyslím, že z mikropočítače půjde Bůh ví jaké napětí.

Ten stykač je klasický 230V do 25 A, ale ovládací cívka je na 12VDC

111®
hodnocení

1x
Koukni na SYKFY kabely

halamus
hodnocení

0x

" Tady mě napadl USB kabel, ale vodiče v něm jsou moc tenké na to, abych je mohl přidělat šrouby do kontaktů."
Na konec kabelu na žíly něco takového, existují i lisovací očka.

allegro.cz/...

olinl
hodnocení

0x

Dvoužilové kabely se vyrábí v různých barvách a průřezových tvarech(nejčastěji kulatý, oválný). Můžeš použít tvrdý drát nebo licnu(jádro vodiče). Dají se buď koupit v obchodě s elektro nebo přes internet. Nevím jaké chceš propojovat vzdálenosti, ale na MN na kousek stačí opravdu ta 0,5mm². Vzít se dá i něco ze starých spotřebičů, případně tenký koaxiální kabel k televizi.

xd
hodnocení

Díky za tip

Propojovat budu kontakty většinou do 2 m. On by mohl stačit ještě trochu menší průřez, akorát bych to nedal do šroubových kontaktů.

lmgify
hodnocení

0x

> kde budou jen 2 vodiče a bude to jako jeden kabel, ne dva vodiče vedle sebe

Libovolný kabel s opletením, které se použije jako druhý vodič. Kabel od pecek do uší asi bude moc tenký.

> mě napadl USB kabel, ale vodiče v něm jsou moc tenké na to, abych je mohl přidělat šrouby do kontaktů

Drátky připájet na nějaký pin, kolíček nebo tlustší drát a ten pak strčit pod šroubek. Nebo se zbavit konektoru se šroubkem úplně a připájet přímo na jeho bývalé místo, nebo na pin konektoru na spodní straně plošného spoje nebo na plošňák rovnou napájet nebo k plošňáku nadrátovat protikus k USB konektoru. Možností jsou desítky.

lmgify
hodnocení

0x

Co je MN?

doplněno 30.09.23 22:13:

Malé napětí?

xd
hodnocení

Ano, je to malé napětí

hodnocení

0x

Pro podobné použití jsme užívali PNLY, dnes VFL; jsou různé počty vodičů, různé přůřezy. Pro přepočet AVG lze použít převodní tabulku. K ukončení laněných vodičů jsme používali lisovací dutinky potřebného průřezu, a lisovací kleště. Dají se použít různé počty vodičů pouhým roztržením ve spoji...

xd

Chtěl bych právě že kulatý kabel

Tak v kulatém provedení mohu doporučit JYTY-O nebo JYTY-J (s modrým nebo žlutozeleným vodičem), jak už tu bylo uvedeno. Vyrábějí se v provedení 2x1 až 30x1 (2,3,4,7,14,19 a 30 žil, snad jsem nic nevynechal), vodiče jsou po délce číslované, dobře se zapojují...A pokud použijete některé z návleček pro označení vodičů, nebude to mít chybu... Používali jsme tento popisovač a bílé bužírky

hodnocení

0x

Čo tak použiť dvojlinku na repro.

xd

Právě bych chtěl spíš kulatý kabel

111®
hodnocení

0x
Nevim jestli ti to pomůže ale z PLC bych ovládal relé 5V a přes jeho kontakty pak stykac silovym vedením.
xd

Je to jedna z možností, kterou mám naplánovanou. Vedle toho chci mít možnost vypnout stykač i vypínačem

111®
hodnocení

0x
Vypíná se cely sytemSTOP tlačítkem nebo infra bránou a hlavním vypínačem. Jo a pokud chceš vypínat 20A DC tak ti to bude tahat oblouky a upeli se ti kontakty nebo specou. Takto se to nedělá
doplněno 03.10.23 09:03: Upali
xd

Tlačítko mi brzy dorazí. 20 A nebudu tahat cívkou, ale "silovými" vodiči, co do cívky vůbec nejdou. Stykač je na 25 A a myslím si, že na tento proud se stejně nedostanu.

Budu stykač vypínat externím obvodem, který není schopný dát víc než 3 A.

vibe2*
hodnocení

0x

" ... Pomocí mikropočítače chci ovládat prvky, které mi obsluhují elektroinstalaci (samozřejmě na MN a jako model)..."

Každé elektrické zařízení, i vámi zbastlené, musí mít definováno ochranu před úrazem elektrickým proudem.

V tomto případě by se mělo jednat o obvody SELV

viz

Ochranné opatření zajišťované malým napětím SELV a PELV
elektroprumysl.cz/...

a tady již přijde v potaz i elektrická pevnost "slaboproudých"kabelů.

P.S.

USB kabel ne - myslíte zřejmě UTP kabel.

Pod velké svorky ne jeden tenký vodič, ale použijte jeden nebo několik párů.

xd

SELV mám zajištěný, v tomto problém není.

Zmiňoval jsem USB i Ethernet (UTP) kabel. Použiju JYTY kabel, jak to tady někdo navrhoval. Líbí se mi to víc než nějak spojovat více vodičů do jednoho

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]