Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bateriový generátor BLUETTI EB3A + solární panel Viking L60

Od: martin11 odpovědí: 14 změna:

Kdo poradí? Zakoupil jsem bateriový generátor BLUETTI EB3A + solární panel Viking L60. Panel na slunci dává plný výkon -max hodnoty, bez slunce jen 70%. Když panel zapojím do generátoru, tak mi jen bliká kontrolka input, ale generátor se nenabíjí! Ikdyž dává max. hodnoty-měřeno multimetrem-19.9V- 3,2A. A dokonce se generátor vybíjí při zapojení panelu. Zkusil jsem generátor nabít trafem12V-2A, což jsou nižší hodnoty, než sol. panel a generátor to nabije za cca 3h. V čem je chyba? Proč sol. panel není schopen nabít ten generátor? V návodu jsem nic s tímto nenašel. Zkusil jsem i panel s 10V - 1,5A , ale taky to nenabíjí. Generátor a panel byl u prodejce, jako set a nikde nebylo uvedeno, že by to nemělo fungovat! Kabelem ze zásuvky 220V to taky nabíjí, jen tím panelem nic. Koupil jsem ho, abych měl elektriku ze slunka a né ze zásuvky. Bohužel v mém okolí, nikdo nemá silnější panel, abych to odzkoušel na něm.

best-power.cz/...

best-power.cz/...

solární panel Viking L60 -19.9V - 3,2A - 60W

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gg*
hodnocení

0x

S jakou zátěží a jak jste měřil ten panel, když jste naměřil těch 19.9V a 3,2A?

Napadá mě snad jenom prohozená polarita (+/-) na výstupu z panelu. Je + z panelu na stejnou svorku toho vstupního konektoru jak z toho trafa 12V-2A?

Co na to říká obchod(prodejce)?

hodnocení

0x

Tu sietovu nabijacku davate do generatora do presne tej istej zasuvky, ako solarny panel alebo su tam samostatne zasuvky?

martin11
hodnocení

Sol. panel má jack a zapojuje se přes propojku-redukce. Už jsem to 1x reklamoval-vyměněno za nový kus, ale ta samá závada. Panel měřen naprázdno-po zapojení v generátoru nic. Nelze měřit při zapojení! A trafo zapojeno do stejné koncovky- ukazuje nabíjení 20W.

Bateriový generátor BLUETTI EB3A + solární panel Viking L60

Pri zapojeni to mozete merat uplne v pohode, bud oholite izolaciu na kusku kabla od solar panelu a napojite tam volmeter a ampermeter alebo mozete len roztrhnut dvojlinku na jednotlive vodice a na jeden z nich navliect kliestovy DC ampermeter alebo si urobite zo samca a samice takeho isteho jacku meraci pripravok ...

martin11
hodnocení

kliestovy DC ampermeter nemám, a do kabelů, nezle zasahovat, vše je staré 1/2 roku a ještě v záruce. Pokud nezjistím závadu, tak to vrátím. A vyrobit měř. přípravek z těch jacků nemůžu nejbližším okolí, kde bydlím, to nelze sehnat a nemám na to vybavení.

gg*
Jestli chápu správně, tak nějaký měřák máte. Změřte za slunečného dne napětí naprázdno toho panelu a zkratový proud toho panelu, jestli to umí měřit DC proud do 10A. Pak změřte, kde je z toho panelu + na tom Jacku a porovnejte, jestli je to plus na stejném místě jako leze z toho trafa 12v-2A.
vibe2*

Je jistá pravděpodobnost, že vnitřní průměr té "propojky na sol. panel" je větší, než průměr kolíku na konektoru generátoru, takže panel visí ve vzduchu a není nikam zapojen.

gg*
Já bych prostě změřil multimetrem panel. Zjistil správnou polaritu. Pak bych nějakým drátem propojil panel s tím vstupním JACKem, abych měl jistotu, že je tam dobrý kontakt. Pak by se vidělo co dál.

martin11
hodnocení

Takže polarita na všem stejná! Na sol.panelu+propojka a i na trafu je to stejné. Když se propojí panel+propojka+generátor, je to napevno, nikde není nic volné! A jak změřit -zkratový proud toho panelu- to nevím, s multimetrem měřím jen Volty.

Skratovy prud sa meria velmi proste, prehodite multimeter na rozsah 10A alebo 20A a napojite panel do svoriek COM a "max 20A". Len pozor na obluk, dajte tam niekam vypinac, ktory potom pojde do kosa alebo si nieco zbastlite z kusu plechu.

Druha cesta je merat kliestovym priamo na kuse vodica.

hodnocení

0x

vidím to stejně

vibe2
28.09.23 18:37[nahlásit]

Je jistá pravděpodobnost, že vnitřní průměr té "propojky na sol. panel"je větší, než průměr kolíku na konektoru generátoru, takže panel visí ve vzduchu a není nikam zapojen.
Zapojte panel - propojku - kabel s koncovkou, ale nezapojujte do generátoru. Na koncovce, kterou strkáte do generátoru, změřte napětí. Podle mě tam nebude, měňte propojky, až napětí naměříte...pak to bude nabíjet. Pokud otevřete odkaz, vidím tam propojek hodně. Aspoň jedna z nich by mohla být správná...Mohla by to být ta předposlední...

martin11
hodnocení

Takže, ještě jednou pro všechny-koncovka sol. panelu se zastrkuje s mírným tlakem do jediné pasující propojky, která s mírným tlakem pasuje do generátoru! NIKDE NENÍ NIC NA VOLNO! PROUD PROCHÁZÍ VŠÍM-ZMĚŘENO! Zkratový proud při 10,23V =0,01A měřeno dnes, nesvítí slunko, je pod mrakem, ví z toho nedostanu, při tomto počasí.

gg*

Naměřený proud je divný. Špatně měříte nebo je špatný panel.

Ale jestli je na všech spojích dobrý kontakt, tak reklamovat.

riva

Zkratový proud je když ampérmetrem panel zkratuješ. U takto malého fv panelu to je bez problému, u těch s vyšším proudem hrozí opálení kontaktů měřáku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]