Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Co byste doporučili namísto staré vadasky (SN2), pro domácí občasné měření. Vím, že ZN2 apod. už jsou mimo, ale potřebuju něco, co mi orientačně ukáže přítomnost napětí 230/400V a fázovku. Navíc se s tím skvěle zkoušeli chrániče . Nepotřebovalo to žádnou baterku a nemuselo se na to koukat, stačilo že to zavrčí v ruce.
Spíš se ptám na zkušenost s čím děláte, než aby mi sem někdo dal odkaz někam na eshop a v životě to v ruce nedržel.
Dopl. pro "odborníky": Elektrikařinu profesně nedělám, přešel jsem na elektroniku. Kvalifikaci ale mám.
Jo ta červená to je ona, na doutnavku je potřeba koukat jen při kontrole sledu fází, kterou je lépe dělat v zatemněné místnosti (je fakt blbě vidět a přitom by stačilo udělat jí bílý podklad, když už zkoušečka musí být červená). Jinak jako klasická vadaska funguje dobře.
Pro měření v domovních rozvodech i v rozvodech v práci se mi nejlépe osvědčily právě klasické SN1 a ZN1. Ale to asi nechcete slyšet...
Šedivou SN1 mám doma v "servisním" kufříku, černou bakelitovou ZN1 (soukromou!) v práci ve skříňce.
Jsem s nimi spokojený a nenapadá mě žádný důvod proč je měnit za jiné.
Jediné co mi na nich trochu vadí že mají krátké hroty, někdy je trochu problém dosáhnout do hlubokých svorek průmyslových kulatých zásuvek 32/63/125A. Mohl bych to vyřešit prodlužovacími nástavci na hroty, nebo jejich úpravou ale zatím to nepotřebuji jaksi nutně (takže nemám chuť se s tím dělat...).
Pořád existují v moderním provedení. Když jsme si postěžovali, že nám chybí, náš tehdejší mechanik to koupil normálně v OBI. Takovou tu, co cvaká, vrčí a jiskří (stačilo párkrát ťuknout jestli lítaji jiskry), takže neni potřeba na to koukat.
Ale byly s tím nějaké komplikace, to inovované provedení vebylo úplně štastné. Takhle z rukávu vysypu akorát to, že červená doutnavka v červeném pouzdře je fakt blbě vidět - to vadí při zjišťování sledu fází, kdy při opačném sledu má zhasnout při dotknutí se plošky, jinak tam je k ničemu. Jo a taky to svícení a cvakání je spojené paralelně, neni to odděleně jako u SN1 (SN2 snad byla do 50V hlavně pro automechaniky, pokud se nepletu). Na druhou stranu jsou tam i ledky signalizující polaritu stejnosměrného napětí, to by se mohlo někdy hodit. Ale hlavní je opravdu to cvakání a kontrola sledu fází.
Bohužel to nemůžu najít, ale je to opravdu jen pár let (cca 5) co se to dalo normálně koupit v obi, ale uřčitě se to najde.
Já jsem hobby elektronik a síť prověřuji jen při hledání závad jednou za čas. Z vadasky mám menší fobii, že nepoznám rozdíl mezi 210 a 250V. Proto nejradši pužívám multimetr, kdy rovnou mohu ohmetrem prověřit víc potenciálních problémů..
Pokud ale člověk musí prověřovat xx zásuvek, tak té co "brní", se asi nic nevyrovná. Určitě lepší, než ledkové.
Funkci fíčka ověřuju vždy nějak improvizovaně, (např žárovkou), ale když bych jich musel zkoušet víc, tak bych si udělal nějaký přípravek se selekcí impedance, nebo pro vyšší přesnost už pořídil nějaký dražší tester.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.