Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat na jednu věc. Na motorkářskym srazu můj kamarád ztratil telefon Nokia 5800XM prý neměl záměk telefonu, PIN na SIMkartě aky ne a celkově žádné zabezpečení neměl. Zkoušíme se dovolat, ale stále je telefon nedostupný, takže si tam někdo prohodil SIM kartu a hotovo. Chci se zeptat, dá se telefon nějak najít? Děkuji za kamaráda
Hezké a stručné psaní. Ale telefon mu nikdo neodcizil. Ptám se tedy dál, zda je možné telefon najít třeba podle signálu, navigace nebo tak něco...
Jde to, ale umí to pouze operátor na popud policie.
Ať řekne, že mu ho někdo ukradl, a je to...
A ani nebude moc lhát. Ten, kdo ho našel a neodevzdal, mu ho vlastně ukradl.
S tím popudem policie - to je pravda, ale ani sama policie to nemůže zařídit, musí si vyžádat povolení soudu. Co ale může udělat, podle IEI může telefon zablokovat, takže si nepoctivý nálezce nezavolá. /A pokud by ho přeci vrátil, blokace se dá zrušit.) Ovšem původní majitel by musel policii dokázat, že je původní majitel. (Ukázt smlouvu s operátorem, poud ho od něj koupil, záruční list, paragon...)
jistě, obratťe se na FBI. U nás vám to nikdo hledat nebude ( myslím státní orgány ). Podle IMEI se telefony ještě ani neregistrují, natož hledají ztracené. Zkuste nabídnou 30-50 tisíc, aby někdo prostrčil ruku státním aparátem a něco vám našel, ale raději na to rovnou zapomeňte. Navíc sám píšete, že nebyl ani odcizený. Nebo počkejte pár roků, pak operátoři budou mobily blokovat podle výrobních čísel, ale zatím je to jen budoucnoct ...
Přesně tak. Mně to fungovalo taky. K nalezení telefonu to nevedlo, ale zablokovali mi ho. Kartu mi zablokoval operátor, to by šlo, i kdyby nebyl ukradený, ale na základě zápisu z policie mi operátor k mému (tarifnímu) telefonu vystavil novou kartu se stejným číslem zdarma, jina bych za to musel platit. Co je ovšem ztraceno definitivně (tedy krom vlastního telefonu) jsou data v něm uložená i uložená na SIMce.
(Mimochodem kartu by to možná taky chtělo zablokovat.)
Jo a kdysi jsem jiný telefon vysloveně ztratil, nehlásil jsem ho jako ukradený, ale pomocí přístupu z jiného telefonu se mi podařilo nahrát do něj hlášku, aby mi volali na jiné číslo. (Z jiného telefonu si můžete přečist i SMSky, pokud máte heslo. Zde šlo o předplacenou kartu.) Po nějaké době (zřejmě když prošla platnost předplaceného kreditu), se na tomto čísle začalo ozývat, že uživatel nemá dočasné právo ho používat.
Jo a s tím dilemmatem ztracený/ukradený: pokud jste ho nechal někde a víte kde, a šel jste ho tam hledat, tak ho někdo ukradl. Já ten svůj druhý telefon šel hledat asi pů hodiny po ztrátě s jiným telefonem, prozváněl a nic. Takhle jsem to taky vysvětlil policii a akceptovali to.
Z osobní zkušenosti to mám také odzkoušené, naštěstí ne u sebe.
Kamarád našel v hospodě telefon, někdo ho zapomněl. Vzhledem ke stavu obsluhy bylo zřejmé, že když jim ho dá aby ho nechali pro případného majitele, telefon "zabaví". Takže si ho nechal (neomlouvám ho, byla to jeho volba, samozřejmě špatná). Dal do ni svoji SIM a vesele používal. Za čtrnáct dní mu u dveří zvonila policie a telfon zabavila. Měl z toho popotahování, papírování a volali i nám, co jsme s ním byli v hospodě a ověřovali si zda vypovídal po pravdě.
Celá záležitost je již více jak dva roky stará, takže to funguje!
Majitelka nahlásila telefon jako kradený (i když nebyl, ale to je fuk), kamarád použil SIM kartu s tarifem, takže operáto na popud policie vydal údaje o majitely SIM která se hlásila k telefonu s udaným IMEI. Pokud by měl SIM jen na dobíjení, tak by mohli telefon maximálně bloknout. Každopádně mu policie i řekla, kdy a kde se s telefonem pohyboval (podle přihlašování k BTSkám), kam volal a další zajímavé věci, takže historii udržuje operátor dosti kompletní.
Dá se najít, ale zase by tam musela být ta vaše SIMka. U T-mobilu je služba lokator, ten najde telefon podle čísla (SIM), ale má odchylku 200metrů. Toho hodně lidí využívá v autě.
Nenajde- to by policie nedělala nic jiného.
Jde ale zablokovat pro všechny operátory- musí ale říct, že byl odcizen.
Karta by měla jít také zablokovat, ať si zavolá na linku operátora.
Jj, ale tu blokaci měl udělat hned. No nikdy není pozdě, ale přesto bych zavolala na operátora, jestli z mého telefonního čísla nebylo v tom a tom datumu voláno.
NENE, telefin se kromě čísla SIM hlásí i svým IMEI, což je jedinečné výrobní číslo telefonu - díky tomuto systému můžete na 112 volat i bez SIM. Ovšem není moc velký problém změnit i toto IMEI - pravda, čím novější telefony, tím větší problém, ale zatím to není problém nepřekonatelný...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.