Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde sehnat žárovky a objímky do elektro merkuru

Od: rade odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
do starého elektro merkuru pro děti sháním malé žárovky a objímky pro žárovky. Nemáte tip, kde lze sehnat - nejlépe v Brně?
Děkuji

Kde sehnat žárovky a objímky do elektro merkuru

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

halamus
hodnocení

3x

Závit je standardní E10 cs.wikipedia.org/...

Koukal jdem na GE, bo prodejnu máte poblíž a s tímto závitem tam je několik typů žároviček.

Doporučuji přeJít na Žárovky, vybrat Jmenovité napětí (naklikat vše od 3,5 V do 4,2 V) a hlavně Přidat filtr a tam vybrat patici E10 (řazení je halabala, E10 je cca uprostřed) a pak si jen vybírat z toho, co je na prodejně v Brně.

Doporučil bych něco z toho
gme.cz/...
gme.cz/...

Vyšší odběr by nevadil, pokud nepotřebujete dlouho svítit.

hodnocení

2x

Objímka by možná mohlo pasovat hadex.cz/...

Žárovka bude fungovat i toto ať je to ze stejného eshopu..

hadex.cz/...

hodnocení

0x

V Brně je prodejna GM electronic. Žárovičky tam budou mít určitě. Objímky / patice na žárovičky budou asi trošku jiné, ale taky tam budou. A na webu si můžeš zboží prohlédnout nebo i objednat.

rade
hodnocení

Děkuji moc za obě rychlé, perfektní odpovědi.
Když vidím, že jsem byl s dotazem úspěšný, uměli byste mi ještě poradit, kde sehnat nějaký držák na tužkové baterie, které v pokusech používáme misto nedobíjecích plochých baterií?
A taky nějaké nové vodiče s koncovkami (pájku nemám)?
Kde sehnat žárovky a objímky do elektro merkuru #2
ml1

To je problém, protože u těch původních vodičů se ty koncovky brzo ulomily nebo se rozlámaly. Aspoň mě. Tam kde to šlo na šrouby to neni nic složitého (drát se přidělá matičkou mezi podložky). Na ostatní případy poslouží kancelářská (dopisní) sponka. To má každé papírnictví ve více velikostech. Dneska bych uvažoval i o krokodýlech nebo měřicích háčcích, ale když jsem si s tím jako dítě hrál, tak nic takového nebylo (místo krokodýlů jsem o něco později používal skřipce od záclon, oni ty tehdejší krokodýly moc nedržely). Prostě je potřeba zapojit kutilské myšlení.

Dutinky na kolíky takového průměru (předpokládám, že na ty šrouby M3,5) nikde nevidím. Je s podivem, že tohle se neprodává ani mezi náhradními díly pro Merkur.

Pouzdro na baterku s drátovými vývody by GME mít mělo (a má gme.cz/...). Také měli krabičku na tři tužkové co vypadá jak plochá baterka, ale nemůžu to najít, používal to jeden ze spolužáků a mívali to tehdy vystavené. Ale to je asi zbytečné.

Ještě může být problém se šrouby. Je to atypický závit M3,5, který se moc nepoužívá (měly ho třeba šrouby ve vypínačích) a ani neni v tabulkách. Když jsem naposledy oprašoval svůj Merkur (a asi si domyslíte, že šroubů jsem našel poskrovnu) zašel jsem do místního obchodu, kde měli šrouby i matičky normální i nízké, železné i mosazné. Stály trochu víc, než normální rozměry, ale asi jen dvakrát, ne třeba desetkrát. Ale nevím jak běžné v sortimentu jsou obchodů šrouby M3,5 mě to tehdy docela překvapilo. Na Jasanského (šroubky.cz) vás odkazovat ani nebudu, to je z Brna opravdu dost daleko, leda koupit to přes eshop.

Pájku bych časem určitě zvažoval, spousta se toho dá provádět bez ní (viz třeba legendární knížky šedesátých a sedmdesátých let), ale s ní je to jednodušší. No ale zase chce to jistý fortel.

hodnocení

0x
Taky Hadex
hadex.cz/...
s různým provedením vývodů...na AA nebo AAA baterie...
A koncovky vodičů? Pružinky? Průměr vnitřní?

rade
hodnocení

Děkuji!
Dráty s koncovkami? Nejlépe takové, které mají tvar ozubené svorky - "krokodýl". Ale lze i jiné (viz foto), aby bylo možné je připojit k jiným drátkům z elektro merkuru, taky k sobě navzájem a taky na kolíky k cívce (průměr kolíků je cca 3,5 mm).
Kde sehnat žárovky a objímky do elektro merkuru #3

ml
hodnocení

0x

V Brně GME je přímo v centru (nechci se pouštět do podrobností, brno znám "z rychlíku"ale v místním GME jsem jednou nakupoval). Prodává i merkur, ale i kdyby ne, tak objímky v sortimentu měl.

gme.cz/...

gme.cz/...

není to úplně ono, ale mohlo by se hodit.

Taktéž žárovky, no s těma to je horší, protože jsou už několik let zakázané. Výběr je tedy omezený.

V Merkuru bývala 3,5V na 300 mA tomu se nejvíc blíží tohle gme.cz/... ale vybírejte podle baterie.

halamus

Taky by byla vhodná. Pokud by Vám stačila jedna, nemuselo by vadit, že je dražší.

rade
hodnocení

Děkuji všem rádcům za rady a odkazy - dnešní poradna opravdu zafungovala na 100%. Nakonec vyberu žárovky, objímky i krabičky na baterky v HADEX.
Poslední dotaz - jsou tyto dráty ( hadex.cz/... vhodné k nahrazení starých drátů z elektro merkuru?
kr
Proč by nebyly, ale jsou to šmejdy z Číny, který někdy nejsou ani vodivě spojený, musíš si to do do, dodělat doma
Alespoň ty co jsem objednával na alí EX

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]