Nejste přihlášen/a.
Navazuji na svou původní otázku, týkající se výstupních napětí řídící jednotky elektrokoloběžky Xiaomi M365. Provedl jsem měření na 5-ti pinovém výstupu pro ovládací panel a dislej na té řídicí jednotce. Na tišťáku jsou piny označeny RX, TX, GND, 13,8V, KEY. Mezi GND a pinem ozn. 13,8V jsem naměřil 13V, což by zhruba odpovídalo. Ovšem co mne zatrazilo, že mezi GND a pinem KEY (klíč) jsem naměřil napětí 38,7V a pak i mezi tím pinem KEY a pinem ozn. 13.8V jsem naměřil 38,3V a mezi KEY a RX 33V a KEY a TX 32,7V. To vše při napětí napájecí baterie koloběžky (nezatížené) 39,6V. A toto napětí z pinu a vodiče KEY (38,7V), proti GND, se mi dostává do ovládacího panýlku s displejem. Což se mi zdá divné. A taky se mi zdálo, že při krátkodobém připojení toho panýlku, za účelem měření u něj (displej se nerozsvítil a sepnutí nefungovalo), se něco na jeho vstupu (pod prstem) hřálo a tak jsem jej ihned odpojil. Co vy na to, je normální, aby šlo, to poměrně vysoké napětí až do toho ovládacího panýlku? Nebo je něco vadného v té řídící jednotce. Opět dík za reakce.
Je pěkné, že umíš změřit napětí, ale co je to platné, když to nemáš s čím porovnat.
Podle tvého popisu: RX a TX jsou komunikační piny - to znamená, že displej komunikuje s řídící jednotkou pomocí nějakého protokolu. To jak probíhá komunikace bys mohl vidět snad na osciloskopu, ale nebylo by ti to moc platné. Na těchto pinech nemá cenu měřit napětí.
GND je mínusový pól baterie nebo nulový potenciál.
A zbývající dva piny 13,8V a KEY můžou mít napětí jaké jsi naměřil.
Ale něž takhle laborovat, tak buď se poptej po známých, jestli někdo nemá stejnou koloběžku a bude ochotný ti změřit jednotlivá napětí (i když tím toho asi víc nezjistíš), nebo posháněj náhradní displej a náhradní řídící jednotku a zkus je vyměnit.
V podstatě souhlas a díky za názor i radu. No a právě proto pokládám tyhle otázky a vedu tuhle diskuzi. Vzhledem k tomu, že je údajně těchto koloběžek v oběhu hodně a že se třeba najde někdo, kdo už toto, případně něco podobného rovněž řešil a tyto informace a údaje může mít. Proto i snad tahle "poradna" existuje. A už vícekrát mi, i v mnoha jiných technických problémech které jsem řešil, pomohla. A já už také více tazatelům pomohl a to někdy nejen radou.
A přikládám ještě, pro případ i pro názornost, náčrt výstupů na té řídící desce koloběžky.
colombo - ještě bych se zeptal, pokud můžeš poradit. Už mám nové náhradní díly, tedy jak novou řídící jednotku, tak i nový ovládací panel s displejem i nový akcelerátor, včetně propojovací kabeláže. Pokud propojím ten panel s řídící jednotkou, bez zapojení výstupů na motor (jak silové, tak i hallovy sondy) a u řídící jednotky nepřipojím k ní ještě další vstup (pravděpodobně nějaké blokování od brzdy) a vše připojím na baterii a zkoušel bych, zda funguje displej a akcelerátor, řídící jednotka a výstup na motor, ale bez informací z hallových sond, nehrozí nějaké poškození řídící jednotky, nebo ovládacího panelu? A pokud ne, mohu na takto zapojeném zařízení provést měření napětí na všech pinech u řídící jednotky (jak proti ovládacímu panelu, tak i na výstupech pro motor), abych měl údaje pro případ případných dalších oprav v budoucnosti? Nebo raději připojit i motor, včetně hallových sond a provést měření až poté?
Jsem elektrikář a co se týká slaboproudařiny mám rovněž nějaké (skromnější) vědomosti. Ovšem u této konkrétní problematiky (elektrokola, elektrokoloběžky a jejich systémy) nemám žádné vědomosti a zkušenosti a mám obavy, abych i ty nové díly, nějak a něčím nepoškodil tím částečným propojení a případným měřením, bez kompletního zapojení motoru, než je instaluji do koloběžky. Dík za odpověď.
Riesite veci, na ktore pozna odpoved len cinsky inzinier Chuj-ping-pong. Ked je tam RX a TX, to je nejaka komunikacna zbernica, protokol neznamy, podla mna bez sance opravit. Na takych veciach sa da opravit len zjavna a jednoducha chyba - nafuknuty kondenzator, zlomeny vodic, odpaleny vykonovy mosfet. Vsetko, co sa tyka riadenia a procesora je cierna skrinka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.