Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde si obnovit padesátku bez zaměstnavatele

Od: polishak odpovědí: 9 změna:
Dobrý den. Aktuálně jsem nezaměstnaný a snažím se sehnat práci jako elektromontér/mechanik/celkově v elektru.
Velký problém pro ty firmy je moje rok propadlá "padesátka" ze školy, dostávám odpovědi že mi to obnovovat do začátku nebudou a tím to hasne. Podle nového nařízení vlády 194/2022 Sb. mě ale na přezkoušení může poslat pouze můj zaměstnavatel, mám to už ověřené ode dvou školitelů.
Jak teda tenhle začarovaný kruh narušit? Známé s firmou nemám, dá se to někde "nějak" ukecat?
Děkuji za rady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

0x

Jestli tomu pakvilu dobře rozumim, tak kromě vzdělání elektro je nutná praxe a pro základ to znamená minimálně rok dělat pod odborným dohledem.

Praxi potvrdí zaměstnavatel nebo dáš čestné prohlášení (nutné jmenovat kdo dělal dohzor..) Přezkoušení je komise RT atd. viz ten zákon že bys potřeoval zaměstnavatele je podle mne nesmysl, jen potřebuješ sehnat tu komisi.

Kocourkov hadr...

sasa*
hodnocení

0x

Už se to tady na foru řešilo cca před měsíce. Je třeba nastudovat n.vlády .194/22

hodnocení

0x

Pokud budeš zaměstnanec firmy, tajk ti ji zařídí. Když si ji uděláš sám tak jim bude vadit to, že nemaš praxi...Hledal bych kdo tě prostě v oboru zaměstná.Všichni jsme začínali, ale v dnešní době je to složitější. Všichni zaměstnavatelé by hned chtěli Elektrosupermany...Pokud si ji budeš dělat sám, tak budou po Tobě chtít zdravotní prohlídku od lékaře zda jsi schopen. Pokud jsi zaměstnán, tak ji zpravidla navyžadují, neboť již že pracuješ ve firmě jako elektrikář, tak jsi zdravotně způsobilý. Je samozřejmě rozdíl ve velké firmě a ve firmě třeba stylu Joe Pytlík...

ml1

Tak tak - všichni by chtěli supermany ale s platem učně nebo uklízečky.

sasa*

No to je začarovaný kruh... Sám si jí neuděláš! Musel bys být OSVČ. Tím ale nemůžeš být(v oboru elektro) ,protože k

získání oprávnění , resp. osvědčení k činnosti na el. zař. nemáš požadovanou kvalifikaci -a to zkoušku z nař. vl. 194/2022.

hodnocení

0x

Dříve to šlo přes pracák. Dokonce ti ji zaplatí protože to zvyšuje tvé šance na najití zaměstnání. Já ji tak dělal před spoustou let. Zkus se tedy zeptat na pracáku a snad to tak stále je.

ml1
hodnocení

0x

Padesátka vyžadovala 3 věci:

1) První pomoc

2) Ověření kvalifikace elektro (nějaký testík, kde se ptají na bezpečná napětí a podobné věci, několikrát tam třeba byla otázka, jak vysoko se muntují zásuvky (min. 200 mm nad podlahou), i když to je věc, kterou ve stávajícím zaměstnání opravdu nepotřebujeme nikdo z nás)

3) Místní podmínky

Ty první dvě věci jsou univerzální, ale právě to proškolení a přezkoušení ze znalostí místních podmínek si musí udělat zaměstnavatel.

Nevím co se v novém zákonu změnilo, mě platí přezkoušení z padesátky ještě rok, takže se to dozvím až za rok.

hodnocení

0x
Ono už se to ani nejmenuje padesátka. Nedávno jsem to v práci absolvoval a školitel byl ze změn totálně zmatený, na otázky nebyl schopen odpovědět, hrůza..

jarick
hodnocení

0x

Nevím, proč by tě na přezkoušení musel posílat pouze tvůj zaměstnavatel. když si zaplatíš školení a přezkoušení, neviděl bych v tom problém. Zkusil bych "vygooglit"něco ve smyslu "Zkouška (nebo doklad o) odborné způsobilosti v elektrotechnice. Namátkou např. lpe.cz/...

doplněno 21.09.23 20:34:

Spousta firem (elektro) dělá čas od času zkoušky pro své zaměstnance. Třeba se někde domluvíš, zda si můžeš udělat zkoušky s nimi (s tím, že si to zaplatíš).

doplněno 21.09.23 21:42:

elektrostroj.cz/...

atd...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]