Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slabé basy u zesilovače

Od: krystof odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, mám zesilovač Sansui AU-D607G Extra a zdá se mi že má dosti slabé basy, i když je dám na max. Výšky jsou naopak velmi dobré. Bylo by možné je nějak zvýraznit? Napadlo mě jestli by to nevyřešila výměna starých kondenzátorů, ale vypadají že jsou v pohodě. Ale třeba je to takhle nastavené z výroby, těžko říct.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, a jaké k tomu máte připojené reproduktory, resp. jsou osazené basákem (tedy nejlépe třípásmové)? Jak to hraje na sluchátka? To takto hrálo bez basů vždy nebo došlo ve zvuku k náhle změně? Máte nastavené stereo přehrávání? Jaký je vstup (gramo, CD player apod.)? Zdravím!
doplněno 16.09.23 10:21: Nemáte aktivní loudness nebo rozšíření sterea či nějakou podobnou "vychytávku" na modulaci zvuku?
doplněno 16.09.23 10:29: Balance na střed, stáhněte hodně výšky a basy dejte na doraz. Pusťte si tam rock nebo metal. A ještě si pohrajte s nastavením zvuku u vstupních přístrojů (TV, tuner). A jinak už nevím.
krystof
hodnocení

Reproduktory jsou Jamo S 807, dvoupásmové. Ale v tom problém nebude, s jiným zesilovačem měli basy dobré. Na sluchátkách to nepoznám, ty co mám mají spíše slabší basy. Zesilovač vlastním teprve pár dní, takže jak hrál předtím nevím. Vstup používám AUX/DA na televizi a TUNER k rádiu. Stereo hraje pořád, nemá přepínač na mono.

hodnocení

0x
Chceme fotku reprobeden se sundanou krycí přední částí, nebo nám napíš, co máš přesně za reprobedny. Jestli vylubec budou schopny nějaký bas vyprodukovat
krystof
hodnocení

Repro jsou Jamo S 807. Basy mají slušné, co jsem zkoušel s jiným zesilovačem.

A uvědomujete si, že ony bedny hrající s jedním zesilovačem dobře, si s jiným zesilovačem nemusí vůbec "sednout"?
To nemusí nutně být chyba zesilovače, s jiným bednami by zase hrál úplně jinak.
krystof
hodnocení

On jinak hraje velmi dobře, jen ty basy by mohli být o něco lepší.

hodnocení

0x
Takže to byl nákup přes inzerát přes internet?
krystof
hodnocení

Ano, ale to s tím přeci nesouvisí.

bery*
hodnocení

0x
A není jen chyba v zapojení, že by repráky hrály v protifázi?
krystof
hodnocení

Vše je zapojeno správně.

jiofa
hodnocení

0x

S deseti centimetry basových měničů (repro) nečekejte, že to bude burácet v basech. Bude to v normálu přijatelném poslechu.

hodnocení

0x
Dívám se na ty reprobedny, má to dva stredobasaky 2x13cm, to by mělo hrát basy dobře, zvlášť když se vytoci basy na zesilovači.
Chyba bude buď v zesilovači, nebo zapojení
jiofa

Hlavní přednosti reproduktorů JAMO S 807 - černé

Prémiová sada sloupových reproduktorů

Skvělý zvukový výkon za příznivou cenu

1 výškový reproduktor s průměrem 25 mm

2 hliníkové polyfiberové basové měniče s průměrem 102 mm

Černá barva vhodná pro moderní interiéry

Patentovaný upevňovací systém

Akustická technologie WaveGuide

Vytvořeno pro Dolby Atmos

Celkový výkon reproduktorů: 200 W

Frekvenční rozsah: 42 Hz - 26 kHz (+/- 3dB)

Citlivost: 90dB

krystof
hodnocení

Nemusí to být nutně chyba, některé zesilovače mají slabší basy než jiné. Měl jsem také starší zesilovač Denon a basy byli taky slabé i při zapnutém loudness.

@jiofa
Jiofo, na stránkách samotných JAMO píší basové repro 5" a 127mm. Na Heurece to mají špatně.
NAVÍC tyhle bedny mají docela malou citlivost 90dB(2.83V)
Hrají od nějakých 45Hz(cca) při toleranci 3dB.
Prave nízká citlivost je nasazená proto, aby dobře zahrály basy i bez korekce(bez přidávání basů na zesilovači, což osobně nesnáším ) Proto vybrali ty basové měniče.
Je to divný, určitě by měly hrát basy slušně, i kdyby měly průměr jen těch 10mm. Jsou to dohromady 4 stredobasaky, to už vzduch rozpumpuje- laicky řečeno (byť mají menší průměr než nějaký subbas)
Nejsem expert, ale ani ne laik. Bylo to moje hoby, včetně vyroby beden, výhybky...
Ať si tazatel půjčí zesilovač od někoho. Nebo za lacino koupí a pak prodá. Bude to lepší než hodiny spekulovat co by kdyby...
Nebo bednu si půjčí...čas je vzácná komodit. Nevím co víc poradit

hodnocení

0x

Každý nf zesilovač přenese celé slyšitelné pásmo s bohatou rezervou. Frekvenční rozsah a pokles výrobci zpravidla uvádějí. Kdyby měl mít "slabé basy", byl by vadný, což není vyloučené. Jako první je potřeba změřit frekvenční charakteristiku při jmenovitém výkonu.

Ano, změřit frejv. Charakteristiku.
Ale to tazatel nezvládne.
Buď zapůjčit zesilovač, od někoho, nebo že zastavárny, nebo koupit levný přes inzerát a pak prodat za stejně nebo dvě kilicka míň.
Nejjednodušší cesta
krystof
hodnocení

Ještě mě napadla výměna kondenzátorů, to by taky mělo ovlivnit kvalitu zvuku.

Výměna čehokoli pomůže jen v případě, že to je vadné, takže jsme opět u měření.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]