Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplovodivá pasta v zesilovači

Od: krystof odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, mám doma starý zesilovač (cca. 40 let). Jsou v něm mosfety spojené s chladičem teplovodivou pastou. Bude pasta dobrá, když je na dotek mazlavá?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Mosfety nejsou s chladičem spojené teplovodivou pastou, ale šrouby. Pasta pouze pomáhá přenosu tepla z tranzistorů na chladič. Polde mých zkoušek a měření z dob, kdy to bylo aktuální, tedy tak před 35-40 lety teplovodivá pasta se na účinku chlazení podílí maximálně asi 5%, tedy minimálně. Takže se tím netrapte a nechte to být.

vibe2*

Je to mazlavé, protože jde o silikonovou pastu.

viz také

Podložka pod tranzistor

poradte.cz/...

krystof
hodnocení

Ano mosfety jsou přišroubované ke kusu kovu a na něm je ještě měděná trubice s žebry na konci.

S tím malým vlivem pasty bych úplně nesouhlasil. Pod termokamerou jsem kdysi provnával nic/pasta/slída/slída+pasta/pružná podložka, a to namazání mělo slušný vliv, především u TO220, která se dost kroutí a o co více přitáhnete šroubek, o to horší má tepelný kontakt část chladiče pod čipem. Mnohem lépe pak samozřejmě teplo odvede plošnější TO03.

Píši jen to, co jsem sám zjistil. Navíc jsem obvykle používal silikonovou vazelínu na rybářské vlasce, ale zkoušel jsem i pastu a výsledky se nijak nelišily.

111®
hodnocení

3x
Ja to mažu rybářskou silikonovou vazelinou a ještě mi to nezaschlo.

hodnocení

0x

Ona teplovodivá pasta z hlediska teplovodivosti není zrovna žádná velká výhra, ale vduch je naopak skvělý izolant, takže ideální je mít tam té pasty jen takové množství, aby tam nebyl žádný vzduch a pokud to jde přišroubovat, tak co nejvíc napevno, ale ne tak, aby se to začalo kroutit.

Je-li pořád ještě mazlavá, tak je asi pořád ještě dost dobrá a pokud nemusíte, tak to nerozebírejte.

krystof
hodnocení

Už jsem měl chladič stejně sundaný, tak jsem odstranil starou pastu a nalepil tam silikonový pásek. Ale při provozu od chladiče stejně nejde žádné teplo, to asi až při vyšším zatížení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]