Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu zapojit prodlužovačku do rozdvojky

Od: lukass odpovědí: 24 změna:
Dobrý den, mám jednu zásuvku a zajímá mě, jestli do ní můžu zapojit rozdvojku a do té ještě prodlužovačku a bude to bezpečné..

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

18x
Pokud je vše včetně zásuvky v pořádku a nebudete to zatěžovat víc, než dovoluje výrobce, tak není problém.

hodnocení

6x

Pri spotrebicoch triedy II ako nabijacka pre mobil s malym odberom je to uplne jedno. Pracku / umyvacku / zehlicku / herne PC takto zapojit vhodne nie je.

Ano,ovsem to vyrobce debilnich rozdvojek nepise na obalu

hodnocení

3x
Ja jako technik bych sel cestou vymeny jednzasuvky za dvojzasuvku.
To je cisty reseni
Můžu zapojit prodlužovačku do rozdvojky

...a co jako technik říkáte tomuhle? *frajer*

Můžu zapojit prodlužovačku do rozdvojky #2
bobann
@magdon
Tohle je videt i na pudach,adaptery a zesilovace anteny, v lete to pod rozpalebyma betonovyma taskama tece v ruce,nekdy je ten plast citit...nektery antenari a elektrikari jsou dobytkove

hodnocení

3x

Už jsme měli v zásuvce roztrojku, v ní tři prodlužovačky, v každé kromě spotřebičů ještě další dvě, také plně obsazené.

Nikomu se nic nestalo (a ani nebyl důvod, nikdo nestrkal hřebíky do dírek ani jiné hovadiny), i když by to, pokud bychom to zapojili naráz, takřka jistě vyrazilo pojistky (a proto jsme to zapojovali postupně).

Dokonce to ani moc nehřálo.

Zcela jistě to nebylo podle norem a revizák by na to razítko nedal ani omylem, na druhou stranu jsme věděli co děláme a byli si jisti, co to udělá a co případně hrozí a jak to řešit.

Takže pokud nebudete dělat vyložené hovadiny a ta rozdvojka a prodlužovačka jsou v pořádku a nepřetížíte pojistku, tak se nikomu nic zlého nestane.

lbl
Odkdy revizak reviduje pohyblivy privod? Ty jsi firma?
Jaky predpis to porusuje? Zrochu si odporujes ze vis co delas.

hodnocení

3x

Lukáši, ano, můžete. Bude to OK.

111®
hodnocení

3x
Nikdy jsem to neresil, zapojil a hotovo.

ml
hodnocení

2x

Pokud bude rozdvojka i prodlužka kvalitní, tak bych v tom neviděl problém.

Hlavně ty rozdvojky bývají problém, pokud jde o jejich kvalitu (zástrčka v nich nedrží a má tendenci vypadávat). To, co se dneska prodává, to se mi moc nelíbí.

Nepíšete, co tam bude zapojené, něco jiného je pračka nebo rychlovarná konvice a něco jiného televize nebo počítač.Obecně současné prodlužky ani rozdvojky nebývají udělané na větší trvalou zátěž.

hodnocení

0x
Ja bych rozdvojku tu klasickou sracicku nepouzival vubec. Vetsinou prehazuje fazi s nulou. Pak je faze vpravo. Vetsinou to nevadi. Ale mne se to fakt nelibi.
Jinak prohozeni se deje i u nekterych kvalitnich vyrobcu jako je LEGRAND. Podle me by faze mela byt vzdy vlevo.i kdyz se pripousti mit i vpravo.

V Rakusku a Nemecku to nikoho netrapi, kedze Schuko vidlica bez kolika je otocna ...

To je len take CZ / SK specifikum, aby revizaci mali co pisat ako "zavadu", hoci vplyv na bezpecnost je nula nic.

@peter
Meli kvalitbi maly,prumyslovy vysavac,plastovy kryt,proste vyrobekns dvojitou izolaci ,originalnkoncovka byla dvojpolova(bez uzemeni-samozrejme).ale vidlice originalni mela diru do kterr zajel kolik zasuvky jen na jedne strane vidlice,takze do zasuvky to slo strcit jenv JEDNE poloze. Snura se ukroutila,tak namontovali jinou vidlici(zastrcku) . Tim znicili vysavac. To jim rekl servisni technik.
Nekterym varnym deskam muze faze prehozena faze vadit,pokuf jsou zapojeny jednofazove.

Varna doska sa zapaja na pevno cez svorkovnicu, nie do zasuvky.

"Tim znicili vysavac".

To je samozřejmě nesmysl. Servisní technik se chtěl zřejmě udělat zajímavý (nebo to byl v.l). Jediné, co by to mohlo způsobit je, že tím přišli o případnou záruku.

Ovšem je fakt, že se vidlice s ochranou zdířkou (nezapojenou) na dvoužilový kabel montovat nemá. Nikdo mi ale nikdy nedokázal vysvětlit proč *zmateny*.

Tu vidlici, kterou popisuje Boban (na vysavači), mám na několika strojích, flexách, maflu... Musel bych se jít podívat, ale mslm, že to jsou Bosch. Ta vidlice prostě otočená zasunout nejde...

bobann
@peter
Mam taky varnou dedku sklokeramiku s vidlici a strkam do jednofazove obycejne zasuvky 230V. Nejsem jediny kdo to tak ma.Ano,lepsi by bylo zapojit na vic fazi...ale i tak ta faze vprabo muze nekterym deskam uskodit
@magdon
@berger
Neni vysavac jako vysavac,tech motoru je vic druhu...muziu se vyskytovat krom komutatorovych i motory s kotvou nakratko asynchronni ,s ruzbou elektronikou...atd...a verte,ze temhle nekterym muze vadit faze vpravo. Ten vysavac jim fungoval do foby nez menili vidlici a otocili fazi...
Vim co rikam...
Rozdvojky nesnasim,vyrobcum to vomlatit o hlavu. Nesnasim kraviny a nekvalitu.
Pro tazatele je super reseni vymenit jedbozasuvku za dvojzasuvku,do ni si muze strcit psa(kvalitniho)
Boban

O tom vysavači si troufám pochybovat, protože od letu Gagarina jsem se nesetkal s vysavačem pro domácnost, který by byl I. třídy. Tipuju to na souhru náhod.

@hlada
V prispevku 11.9.2023 19:45
Tam jasne pisu ze se jednalo o PRUMYSLOVY VYSAVAC,tak proc sem michas domaci vysavace?
Staci poradne cist prispevek a ne se hned zbrkle snazit neco zpochybnit.
výtka
Upozornění od sys milancukrar 14. 09. 2023 12:47:22
Moc děkuji. Milan

@hlada
navic v tom mem prispevku pisu,ze ten prumyslovy vysavac byl plastovy. Jen originalni dvoupolova vidlice byla udelana tak,aby sla zapojit do zasuvky jen v JEDNE POLOZE. Takze jsi asi muj prispevek z 11.9. 19:45 necetl...?
Prohodili vodice N a L. Prestal zcela fungovat. Do te doby s tou priginalni vidlici fungoval kdyz se pritlacilo na vidlivi jednim smerem-dratky byly pretrhane.

@boban Máte pravdu. Výraz "pro domácnost" jsem neměl použít. Zaměnitelnost přívodů platí pro jakýkoli vysavač.

ka

Chyba byla stoprocentně jinde, než v prohození N a L.

Ale je to divné.

kutillibor
hodnocení

0x
K prodlužovačce, standardní kabel k zásuvce je 3x2,5mm, prodluzka má většinou 3x1,5mm takže nezvládne takové zatížení jako výchozí zásuvka, pokud chci použít rozdvojku nemůžu překročít součtově max proud pro rozdvojku (viz štítek na rozdvojce)např.lze ji používat pro více slabých odběru, u silnějších odběru dojde k přetížení a přehřívání s možností požáru

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]