Nejste přihlášen/a.
Ahoj, před lety jsem dostal akusekačku, kde majiteli odešel střídač napájející její trífázový motor. Tedy když mu odešel podruhé, po skončení záruky na první výměnu, za kterou dal přes 4 tisíce a nechtěl platit další výměnu ...
Na štítku motoru je 1KW, napájeno je 10S2P Li-ion, tedy max cca 42V naprázdno.
Střídač jsem nahradil (z číny) tímto typem viz obrázky a fungovalo to asi 5 let. Proč by ne, sice uvádí 36V a 15A, ale mosfety jsou tam asi na 80V a podobně ampér, ovládací část má napájení 5V a napětí baterek v zátěži hned klesá. No a teď to zdechlo. Mosfety jsou ok, ale motor se jen cukne, nebo většinou nic. Zkusmo jsem tam dal verzi bez snímání hallem, která se mi válela nevyužitá, ale to stačilo třikrát zapnout při ještě nezastaveném motoru a jak se nesynchronizovaně zacukal, hned jeden mosfet odešel.
Takže k věci, řeším, jestli objednat znova stejný střídač, co 5 let sloužil, nebo střídač pro elektrokoloběžku/elektrokolo. Stojí podobný peníze, napětí uvádí 36/48V a výkon jen 350W - ale tady předpokládám nějakou násobnou odolnost proti přetížení například při rozjezdu koloběžky do kopce, kdy motorek v té chvíli může přemáhat i otáčení na opačnou stranu. Beztak nepředpokládám, že by ta sekačka z baterek reálně cucala větší výkon.
Ale o co mi jde hlavně - nemůže tenhle driver pro koloběžku omezovat otáčky? Do sekačky potřebuju cca 3-4t. ot/min. A další, čouhaj z toho různý kablíky pro brzdový spínače, "plyn" a další (netuším,co všechno k tomu na koloběžce vede za signály) - dá se takovej střídač jednoduše zprovoznit i prostým propojením/nezapojením těchhle fousů a tak použít univerzálně k buzení libovolnýho BLDC motoru?
Předem díky za názory či zkušenosti.
Radu ani zkušenost pro tebe já nemám. Překvapuje mne ale tvoje uvažování, že elektronika na koloběžku s motorem 350W by měla pohánět motor s výkonem 1000W.
To že si v Číně cucají hodnoty proudu a výkonu z některého prstu vím, ale že by vyráběli univerzální elektroniku s takovým rozsahem výkonu? To je pro mne novinka.
Chápu že když číňan napíše, že elektronika je do výkonu 350W, tak já ji raději budu zatěžovat na 250W a budu doufat že se nic nespálí.
To co ty chceš je, jako bys tvrdil, že řídící jednotky do auta jsou všechny stejné a budou fungovat v jakémkoliv autě.
Když jsi tam měl 5roků funkční elektroniku, tak ji tam použij znovu.
U motorů na jízdní kola a koloběžky jsou určitě nějaké čidla, podle kterých elektronika řídí motor. U sekačky asi snímání otáček není, takže elektronice pro jízdní kolo budou chybět informace o otáčkách a netuším, jak a jestli si s tím poradí.
Já na přetížitelnost nespoléhám, respektive ne dlouhodobou, ale beru to tak, že uváděný výkon (i když už tak možná trochu idealizovaný) je myšlen jako trvalý. Právě u tý koloběžky předpokládám, že při rozjezdu (v kopci klidně i proti současnému couvnutí, které musí motorek přeprat), jde střídač v ten moment v podstatě do zkratu a jeho dimenzování nebo ohrana by tomu měla odpovídat. Počet pólů motoru v sekačce ani koloběžce bohužel neznám, ale předpokládám, že kvůli miniaturizaci se v tý koloběžce zpřevodovaný motorek točí pořádným fofrem, nepřekvapily by mě otáčky několikanásobně vyšší, než u sekačky s přímým pohonem. S výkonem ta sekačně reálně asi nebude žíznivější, než koloběžka, cca desetiletý 18650ky (10x 2 články paralelně), určitě víc, jak 10A nedají, to by se upekly a vybily během několika minut. Informace o otáčkách by modulu nechyběla, jak jsem psal, motor sekačky má 5pin konektor s výstupy ze 3 hallů a dokonce vypadá jako protikus k tomu koloběžkovýmu střídači, dokonce i silový konektor u některých typů vypadá stejně jako protikus k sekačce. Tak jsem psal, jak zkusmo připojení k verzi bez hall vstupů stačilo třikrát znovu pustit napájení ještě před zastavením motoru a nesfázované cuknutí hned jeden z mosfetů prorazilo, bez zapojení hallů to tedy nepůjde.
JInak si o dimenzování čínských modulů iluze nedělám, mám zkušenosti s hromadou různých včetně spínaných regulátorů, ale většinou jsou poměrně blbuvzdorné. I ten střídač na obrázku, co v sekačce léta sloužil, má proudovou ochranu. Výbornou zkušenost mám například s několika step-up regulátory za 3 dolary, kde se uvádí max vstupní proud 10A a výstupní 6A, ale použitý mosfet i dioda je asi na 80A a s doplněným aktivním chlazením snad není možný je odpálit. Používám například 2 kusy paralelně k nabíjení lifepo baterky v obytným přívěsu z altíku auta za jízdy, kde jsem postupně došel k jištění vstupu tuším 50 nebo 60A, slabší pojistky odcházely Nebo taktéž 2 kusy paralelně v dětském dvoumotůrkovém autíčku, kde jsem k původním 2 rychlostem přidal ještě třetí, 19Voltovou, tam v prudkým kopci odchází 30A pojistka a ty moduly pořád drží
(jen jsem v nich preventivně dal větší kondíky).
Hmm, tak stejný střídač viz obrázky, co už několik let v sekačce sloužil, dnes dorazil z Číny. Natěšeně jsem ho do sekačky přepájel, pro jistotu zkusil parkrát spustit jen na 12V (na malé otáčky běžel), pak připojil na originál 36V lionku a konec. Na destičce střídače se rozsvítil bočník snímání nadproudu, mosfety proražený, šváby děravý. Nevím, jestli to mohlo způsobit zajiskření při připojování k baterce, ale seru na to, další střídače za 3 kila naslepo zkoušet nebudu.
Časem tam možná zkusím nabastlit 24V/750W/40A/3300rpm komutátorovej motor z pojezdu nějakýho čistícího stroje nebo paleťáku nebo čeho, ale ten se tam zaprve nevejde a hlavně má na hřídeli levý závit s nějakým exotickým stoupáním, takže jak tam bezpečně uchytit pravotočivej nůž ... možná to dřív rozšlapu a roztřídím do barevných konťáků ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.