Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je zapojený větrák v síti?

Od: vojta17* odpovědí: 18 změna:

Ahojte, nejsem nějaký expert přes elektřinu, tak bych rád poprosil někoho znalejšího.

Jak je zapojený větrák do el. obvodu, když je napojený na jeden společný vypínač spolu se světlem a po vypnutí vypínače se světlo zhasne a větrák se rozjede...co ho po té napájí?

Díky za odpověď.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zif
hodnocení

3x
Bude tam casovaci rele od elkoep nebo jine firmy. Podivej se pod vypinac.

hodnocení

2x

tvůj typ ventilátoru má v sobě časový doběh

hodnocení

2x

Ten z odkazu asi nemáte, je jen základní - zapnuto, vypnuto. Budete mít lepší, se zabudovaným časovačem. Je divné, že běží asi minutu, ty časovače začínají na dvou. Také se může rozběhnout při zvýšené vlhkosti. Zapojení je jednoduché, povede k němu stálá fáze, spínaná fáze přes vypínač a nula...

vojta17*
hodnocení

Ano překlep, je to tento.

palmat.cz/...

Skutečně běží déle, než jednu minut. A od kud se ta trvalá fáze obvykle přivádí? Nebo jestli tomu správně rozumím, tak z vypínače vede pouze ta spinaná fáze.

hodnocení

1x
Ten vypínač bude vlastně přepínač. V jedné poloze je sepnutý světlo, v druhý poloze větrák. Musí tam být v kabelu o jeden drát více.
vojta17*
hodnocení

A jako přepínač to nejspíš sloužit nebude, po čase to vypne. Ale díky za odpověď.

hodnocení

0x

Jsou možné obě možnosti předchozích rádců. A jak dlouho pak ten větrák běží? Pokud stále, tak jde o první případ (přepínač), což by asi nebyl dobré, pokud jen chvíli, pak jde o případ druhý (časování - relé). :)

vojta17*
hodnocení

Běží cca 1 minutu, tudíž jak píšete s tím časovačem. Ale relé jsem nenašel.

vojta17*
hodnocení

Podíval jsem se pod vypínač, jak jste radil a levá strana, která slouží pro zapnutí světla vypadá takto, viz foto. Btw. žádné relé jsem pod vypínačem nenašel..

Jak je zapojený větrák v síti?
zif
To je stará instalace, ještě hliník, tam by se to nevešlo
A jak dlouho běží ten větrák? pokud se sám vypne, tak tam musí být někde časovač, asi někde v krabici na zdi, a vyfoť taky detail Větráku.
A je to větrák na 230 V nebo na 12 V AC?
zif
On ten časovač může být narvaný přímo ve Větráku, oni se dělají menší než krabička od sirek - tak mrkni do větráku.
Já to tak mám, a elektro zedník už nevím jak to na drátoval přímo od světla. no musel někde vzít trvalou fázi.
vojta17*
hodnocení

Je to tento typ větráku.

palmat.cz/...

Časovač má tedy nejspíš v sobě. Zjistil jsem, že při vypnutí jističe daného okruhu (světelného okruhu) větrák stále běží, takže jak je tam vedena ta fáze, je jakási záhada.

zif
A není to spíš tento model s doběhem?: palmat.cz/...
Vyčetl jsem návod tak nevím, jestli se sepne společně s přivedením proudu pro světlo a pak běží nastavený čas, a nebo se naopak sepne s vypnutím světla…
Možností je mnoho
Každopádně musí tam vlézt někde trvala fáze.
Možná spíše napiš, co přesně řešíš, jestli chceš zkrátit běh nebo prodloužit běh nebo o co ti konkrétně jde?
Ps: I když teda ElkoEP dělalo časovače pod vypínač, kde ta fáze ani nutná k časování nebyla, v podstatě tomu stačil nulák přes žárovku. Pokud si to dobře vybavuji. Ale to bylo patrně na jiný účel, už si to přesně nepamatuji, to je o studiu dokumentace…
vojta17*
hodnocení

Zapne se při vypnutí ano. Rozebral jsem to jinde, kde je ve zdi přivedena trvalá fáze do ventilátoru, jak píšete. Celé to časování tam řeší časovač CS3-1.

Celé to začal tím, že mi začalo problikávat LED světlo po tom, co jsem vypl vypínač a to právě dalo impulz k zapnutí ventilátoru, který zažal indukovat napětí do světla, které začalo blikat v intervalu 5ti sekund. Jen jsem nevěděl, jak to celé funguje, než začnu montovat filtrační součástku před světlo.

Každopádně díky moc za informace, zase vím o něco víc.

zif
Jste z normalni zarovky presel na LED zarovku a tim to zacalo? Nebo menil zarovku nebo jak se to stalo?
Často led světla svítí, lépe řečeno slabě žhnou, i když jsou vypnutá, proč asi…
vojta17*
hodnocení

No nevím, co tu bylo než jsem se sem nastěhoval, ale co tu jsem, je tu LED osvětlení. Vše je v pohodě, dokud se světlo nevypne a nerozběhne se ventilátor. Známý mi doporučil, že mám před světlo dát filtrační kondenzátor.

hodnocení

0x

vojta17@ a hodně dalších tazatelů...
v původní otázce se na něco "obecného" ptáte, v 17:12 v druhé polovině popisu konečně doplníte problém...blikání LED světla.
V průběhu v odpovědích hodně různých odhadů, jaký tam můžete mít časovač s tím, že ani neznáme přesný typ ventilátoru; až dodatečně. Proč vy a hodně dalších nespecifikuje hned v otázce daný problém... Měl byste to vyřešeno "asi" mnohem dříve a rádci by nemuseli hádat... Jen taková úvaha, nevím jak jiní rádci...možná taky přispějí svými zkušenostmi s odpověďmi

vojta17*
Protože na daný problém ke konci diskuze už jsem znal řešení a tím jsem pouze odpovídal na otazku uživateli Zif.
Hlavní a původní dotaz byl úspěšně zodpovězen, takže není už nutno dalšího rozebírání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]