Nejste přihlášen/a.
Mám 4 ledky v sérii, kde jedna ledka bere 3V a 0,20A a mám zdroj 12V 1A 30W.
V takovém případě nemusím dávat předražený odpor že ano?
2x
Předpokládám, že ten zdroj je stejnosměrný (DC).
LED není odpor - je to nelineární prvek s velmi ostrou VA charakteristikou v propustném směru, kdy za ohybem kolena prudce stoupá proud už při malé změně napětí - viz dwma4bz18k1bd.cloudfront./...
Jaká je to LED? Podle barvy světla se napětí kolena mění:
Červená má 1,8 V (1.7-2.2); oranžová 2 V (2-2,1); žlutá 2,3 (2,1-2,3); zelená 3,5 V (2,1-4); modrá 3,6 V (3,5-4); bílá 4 V (3,3-4).
Pokud budete měřit přesně, použijete správný odpor a používáte stabilizovaný zdroj napětí, můžete použít napěťový zdroj - jinak je vhodnější zdroj proudu.
1x
Napätie zdroja je 12V ledka je stavaná na 12V a jej otvárací prúd je 200mA.
Ak sa riadim ohmovym zákonom tak 12V/0.2A=60ohm. Čo je ale zrejme blbosť.
Pretoze ak mám zdroj 12V a ledka je na 5V a má prúd 200mA, tak tu sa ráta odpor, na ktorom zostane ten úbytok napätia a to je ten rozdiel medzi zdrojom a LED a to je 7V.
Vzorec : 12V-5V=7V. R=u/i R=7V/0.2A = 35ohm.
Takže 35 ohmovy odpor použijem ak chcem aby na ňom bol úbytok napätia 7V a 60ohm odpor použijem ak chcem mať na ňom úbytok napätia 12V.
To znamená že pri príklade čo tu autor uvádza, by pri predradnom odpore LED zrejme absolútne nesvielili!
Na koľko by tých 12V zobral resistor. Ak sa mýlim kľudne ma opravte. Ale pokiaľ mám LED na 12V a zdroj má tiež 12V, tak odpor podľa mňa nie je potrebný. Prúd si ledka odoberie sama aký potrebuje. Prečo sa predradny odpor zapája do série? Lebo pri sériovom zapojení sa scitava napätie a v paralelnom zapojení prúd.
Takže ak pripájame do série s diódu odpor sériovo, tak zrejme nie preto aby diódov neprešiel väčší prúd.
Odpor tam slúži ako zdroj úbytku alebo rozdielu medzi LED a zdrojom. Nie ako odmedzovac prúdu.
Ano, bez problému mu to schoří. Pokud ledce dáte plné otevírací napětí, tak se také otevře plně proudově, tzn. v podstatě půjde do zkratu a odpálí se.
Mňa jedine napadá, rátať s odporom na ktorom bude 1V úbytok napätia. Tým pádom na diódu ktorá je stavaná na 12V, nepôjde 12V ale pôjde tam 11V. 1V zostane na odpore.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.