Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám už pár let tento měřák do zásuvky - alza.cz/... a až nyní jsem si všiml, že měří spotřebu ve wattech, i když do něj není žádný přístroj zapojen. A to v každé zásuvce doma. Maximum naměřeného je 0,9 W. Chtěl bych se zeptat, jestli je to běžné nebo je přístroj porouchaný? Děkuji předem za odpovědi.
K 260 Voltům. Každý měřící přístroj se musí pravidelně kalibrovat, profi podléhá pravidelné zákonné metrologie. Vzhledem k ceně a době použití, dost dobrý. Ze zkušenost zpravidla u této láce odchází LCD displeje.
Při 230V/50Hz je přípustné maximální normované napětí v síti 253 V. No, zkus současně proměřit napětí kalibrovaným voltmetrem.
Pravděpodobně je mírně porouchaný. Tedy místo 0W ukazuje 0.9W. U daných měřáků se ani nedá očekávat něco jiného, řada z nich to řeší tak, že místo malých hodnot rovnou zobrazuje nulu, aby to uživatele nemátlo. Pak ale třeba nezměříte spotřebu pod 0.5W.
Tohle jsou necejchované měřáky s obrovskou chybou. Mám podobný. Jako bočník je v něm kus měděného drátu, předřadník je obyčejný miniaturní odpor a napájený je kondenzátorem z kolíku. Jestli chcete vědět na čem jste, musíte ho zkontrolovat voltmetrem a ampérmetrem se zaručenou přesností.
min. množství zaznamenávaného příkonu: 2W - to je s vysokou pravděpodobností ta vlastní spotřeba ...
A také viz (na Alze) recenze:
Po uplynutí záruky mi měřič ukazuje odběr mezi 8-10W aniž by byl připojen jakýkoli spotřebič
Můžete mít v síti přepětí, pokud jste blízko distribučního trafa.
Jinak jsou tolerace 230 ± 10% (207 V ~ 253 V)
Trafo nikde poblíž rozhodně není, tedy pokud vím. Předpokládám, že přístroj měří prostě špatně, nejspíš to asi není žádná extratřída za ty peníze a vámi přiložená recenze je toho důkazem.
Jen bych se chtěl ještě zeptat, kdyby snad nějakou náhodou ta naměřená hodnota napětí odpovídala skutečnosti, pravděpodobně by se to týkalo celého činžkáku, ne?
Tak se zdá, že problém byl skutečně v meřiči. U souseda odnaproti jsme s ním naměřili stejné napětí, jako u mě doma. U otce pak "jen" 251V. On má ovšem svůj vlastní zásuvkový měřič i univerzální měřák a podle obou přístrojů v zásuvkách u něj doma napětí okolo 241V. Půjčil jsem si tedy jeho zásuvkový měřák a najednou ten mi hlásí 236-240V.
Zajímavé je, že u něj doma můj měřák na prázdno nenaměřil žádné W, ale u mě je to pořád to samé. Ale prý na tom není nic divného. Každopádně díky všem za odpovědi. Co se elektřiny týče, jsem docela tatrman.
Je záměr postupně zvyšovat napětí ještě dále nad 230 Voltů (proto již se dá často naměřit běžně 240 V - asi u modernizovaných rozvodů/trafostanic). Čím větší napětí, tím nižší ztráty na vedení (ekologie) při stejném zatížení (odběru ve Watech). Nemůže se provést skokově, protože by "vyhořely" starší zařízení na 220 V či 230 Voltů. Někde na netu se dá dohledat plánované cílové napětí na nízkonapěťových rozvodech. Česko o tom samozřejmě nerozhoduje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.