Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkrat v zástrčce (flexo)

Od: aloisb® odpovědí: 7 změna:

Mám prodlužovací kabel na cívce, který má nerozebiratelnou flexo zástrčku. Bohužel jsem ji nechal zastrčenou přes noc venku do "psa" a ono zrovna pršelo. Ráno byly vyražené všechny jističe. Tak jsem zástrčku odpojil a jističe nahodil. Když jsem po chvíli zástrčku zase zapojil, tak bylo vše v pořádku. Za krátký čas však byly opět vyražené všechny jističe a zásuvka v "psovi" byla začernalá. Zkusil jsem zástrčku zapojit do jiné zásuvky a okamžitě opět zkrat a opálené kontakty zástrčky. Milí elektrikáři, potřebuji poradit, zdali ta flexo zástrčka, když už je tak natrknutá těmi zkraty, může vyschnout a opět normálně fungovat nebo zda ji mám uříznout a na kabel namontovat zástrčku novou rozebiratelnou. Teď mne napadlo, že zkusím ohmetrem změřit odpor mezi jejími kolíky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ml1
hodnocení

4x

Pokud nic neshořelo, nechat vyschnout a bude pokoj. Opálené kontakty tomu dodávají ten správný šmrnc. Jen bych spíš čekal chybu u toho psa, zástčka (ta nerozebiratelná) bývá nepromokavá. Prostě aspň na 14 dnů dát někam, kde je teplo a pak přeměřit.

ich

...dát někam, kde je teplo ...

A kde chceš dneska hledat místo kde je teplo? *smich* Lepší by bylo místo,kde zas nezmokne nebo nenavlhne.

riva
hodnocení

2x

Když je nerozebiratelná, tak se obraťte na věštce - ten ví všechno. Já bych tam dal jinou rozebiratelnou.

sasa*
hodnocení

1x

To jo to změř, ale ne obyčejným ohmetrem, ale megmetem- s napětím aspoň 250V!

hodnocení

0x

Prostým navlhnutím nemůže vzniknout svod, který by vyrazil jistič. To je blbost. Jestli to chytlo oblouk, když tam zatekla špinavá voda, tak tam může být vypálená cesta. Chce to pořádně umýt, vydrbat kartáčkem a vysušit fénem. Jestli je černá, tak se to může blbě hledat. Obyčejným ohmetrem se nejspíš nic nezjistí. Tohle chce měřič izolace, který pracuje s vyšším napětím.

bery*
hodnocení

0x

Ohmmetrem se může odpor jevit v pořádku, ale při vyšším napětí zase klidně přeskočí oblouk, i když už bude všechno suchý. Co mám zkušenost, když třeba zkratem svítidla došlo k přepálení vodivé cestičky na plošňáku PIR čidla, tak se odpálený kov z tý vypařený cestičky rozprsknul po okolí tak, že po nahrazení odpálené cestičky kouskem drátu pod napětím přeskočil oblouk mezi sousedními cestičkami a vypálilo se to vedle - může být potřeba odpařený/napařený kov z prostoru mezi kontakty mechanicky vyčistit, což u zalitý zástrčky těžko. Zároveň mi ale není jasný, jak by se tam dostala a vešla nějaká voda, když pro ni uvnitř není místo. Není napařená vodivá cestička právě z vnějšku zástčky mezi "hroty" zástrčky?

hodnocení

Asi máte pravdu, protože jsou mezi kolíky nějaké napařené kovové plošky. Vzhledem ktomu, že nemám pořádný přístroj na proměření téizolace mezi kolíky, tak tu zástrčku uříznu a vyměním za novou. Koupil jsem ji u Vietnamce za 99,- Kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]