Nejste přihlášen/a.
Jak už bylo řečeno, mezizávitový zkrat kotvy amatérsky nezměříte. Ale pokud jde o přerušený vodič, stačí nejdříve proškrábnout drážky komutátoru např. malým šroubovákem, pak proužkem velmi jemného smirkového plátna lehce přebrousit, aby se srazily otřepy a pak proměřit ohmetrem lamely proti sobě, jak už zde bylo uvedeno. Někdy i zanešení lamel (zkrat mezi nimi) může být závada, proč motor má poruchu.
Zádrhel v motoru je.. Komutátor je docela dobře vyuzený... Na foto bych řekl, že stejnoměrně. Ze zkušenosti : může být i závitový zkrat ve statoru, ten také způsobuje velké jiskření komutátoru... Samotné uhlíky pokud to tedy není vyloženě lagric problém nedělají. Rozpálené a rychle ubývající uhlíky bývají důsledkem závady, než příčinou!
Už som vám napísal,že ako to máte zmerať multimetrom,čo ešte chcete poradiť? Jedine,že to ešte odnesiete do niejakého servisu a tam vám ho premeraju na stroji na to určenom.
Spíš by to chtělo měřič malých odporů (nejlíp čtyřsvorkový). Je to pár závitů tlustého drátu, takže odpor bude nula nula nic, na hraně toho, co se dá běžným multimetrem měřit. Přijde mi, že těch závitů je tam tak 20, je to tlustý drát, takže by byl zázrak, kdyby se něco projevilo (to by muselo leda být přerušené vinutí). Dalo by se měřit ohmovou metodou - pustit tím proud třeba 1A a měřit úbytek, pak s běžným multimetrem na rozsahu 200 mV máte rozsah 0.2 ohmu a na rozsahu 2 V potom 2 ohmy. Ale chce to dva lidi, jeden aby držel proudové vedení a druhý aby měřil napětí, jinak pro jednoho člověka to znamená mít nejmíň 4 ruce. Nemám v tomto měřítku představu, kolik (mili)ohmů připadá na jeden závit. Podle mě to moc nebude, ale už jsem se takto vícekrát spletl. Třeba když jsem odpor vedení a cívky uvažoval 100 miliohmů a měřením se ukázalo, že je to 1 ohm (tehdy šlo o nastavení regulátoru, tohle ho samozřejmě nevykolejí, ale dost se zlepšila odezva po zadání skutečných změřených parametrů namísto odhadovaných).
Motor nijak spáleně nevypadá. Komutátor vypadá dost opotřebeně. Ale to už tu bylo napsáno.
Jinak vinutí je celé propojené (teda pokud je to dvoupólový stroj a to zcela jistě bude), takže kterýkoliv kus vinutí proti kostře (jhu) a proti hřídeli a to se ukáže izolační stav. Ale spálený motor se tak nepozná, to by musel být uhel (nejen z laku na vodičích, ale i z drážkové izolace), aby to probíjelo na kostru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.