Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zničil jsem televizi leštěnkou?

Od: anailer* odpovědí: 9 změna:

Prosím vás je reálné, že bych si mohl zničit televizi pouhým použitím nevhodné leštěnky na utírání prachu? Utřel jsem z TV prach za použití suchého hadříku a leštěnky Brait Multiclean Antistatic. Od té doby TV vůbec nereaguje na zapojení do sítě. (kontrolka se vůbec nerozsvítí). To samé se mi teď stalo s monitorem. Utřel jsem prach suchým hadříkem na který jsem nanesl dotyčnou leštěnku a monitor se vůbec nechce zapnout. Jde o starší TV a starší monitor (modely Panasonic Viera TX-L32U2E a monitor Philips 220xw8ffb00.) Googlením jsem se následně dozvěděl, že dotyčná leštěnka není vhodná pro čištění LCD a plazmových obrazovek, ale moc se mi nechce věřit, že bych pouhým jejím použítím televizi i monitor kompletně zničil. Mohlo by to tak být? A pokud ano, má cenu zkoušet obojí zavézt do servisu k opravě, nebo je to kompletně odepsané?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

4x

K poškození mohlo dojít leda zatečením dovnitř, nebo statikou - ESD.

hodnocení

1x

Zkus jiný napájecí kabel nebo i jinou zásuvku, která je odzkoušená a funguje.

ah2j2be
hodnocení

1x
A nepoužil jste náhodou hadru, která při tření vytváří statickou elektřinu, která by poté byla schopná zničit elektroniku TV i monitoru? Pokud mají obě zařízení displej podsvícený CCFL trubicí, což je vzhledem ke stáří obou zařízení velice pravděpodobné, tak jste dost možná poškodil i podsvícení.

CCFL se nedá statickou elektřinou poškodit. Je to jen trubka s plynem. Maximálně jí rozsvítí a to je vše. Zápalné napětí CCFL bývá kolem 25kV.

hodnocení

0x

Leštěnkou to nebude, nejvýš byste měl na obrazovce šmouhy. Nezmáčkl jste náhodou při čištění nějaké zap/vyp tlačítko na monitoru?

hodnocení

0x

Za prvé: obrazovky čistíme ve vypnutém stavu. Na prachovku nedáváme žádný přípravek (tím to jen rozpatláte).

A za druhé: Po odstranění prachu použijeme antistatický sprej, který je pro obrazovky určený a pak jemným hadříkem setřeme. Postup je popsán i na tom spreji.

hodnocení

0x

Jestli nesvítí kontrolka, tak je chyba v napájení. S leštěnkou to nijak nesouvisí. I kdybyste panel rozmačkal, tak zdroj musí běžet. Statika je mýtus jak vaginismus. Tou se nedá nic zapojeného tak snadno poškodit. Bez měření nejde závadu určit. Tipuju to na nějakou maličkost kolem napájení.

anailer*
hodnocení

Děkuji všem, kteří se snažili poradit, za odpovědi. Tak monitor se nakonec naštěstí ukázal jako funkční, o pár hodin později se mi povedlo ho spustit, jen nějakou dobu stávkoval. Co se týče televize, tak jestli je pravda, že i kdyby byla sama televize nefunkční, kontrolka by svítila, bude problém skutečně v tom napájení. Tady si už ale moc nevím rady, zdá se že tento model není vybavený na jednoduché vyměnění přívodního kabelu (je pevně zabudovaný a pro připojení externího chybí port) a budu si muset nechat pomoct od odborníka.

Ohledně statiky, troufnu si říct, že tím to asi nebude, jiná elektronická zařízení (notebook, herní konzole), která utírám od prachu stejnou hadrou i přípravkem, normálně fungují. Pokud to teda nemá vliv jen na určitý typ elektroniky, o čemž dost pochybuju. Proto mi příšlo divné, že bych pouhým použitím leštícícího přípravku opravdu dotyčné spotřebiče natolik poškodil, i když jsem vycházel jsem z informace že leštěnka není pro LCD a plazmu vhodná.

A není to nějaká triviální závada, jako že se při manupulaci povytáhla vidlice ze zásuvky? Zkuste taky TV ovládat tlačítkem, určitě minimálně jedno má. (I když led by svítit i při off měla.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]