Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mohu prijit k urazu?

Od: rumburak odpovědí: 57 změna:
Mam novv kompresor, kde pisou: Provoz je povolen jen s ochranným vypínačem proti chybovemu proudu (RCD max. chyboý proud 30mA).
Jak poznam jestli mi nainstalovali ochrann vypinac do skrine, a jestli to plati pro celY okruh v dome a zahrada, garaz...nebo jen nektery obvod, nove onstalovan obvod..
Mel bych si poridit vypinac do zasuvky?

57 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Poznáš to třeba připojením spotřebiče z fáze do kolíku uprostřed. Nevyužiješ nulák.

Pokud spotřebič takto nezvykle napojený vypne okruh a bude rázem bez napětí, potom RCD instalován je.

Pokud spotřebič bude funkční, tak instalován není.

Lze to provést i elektrikářskou dvoupolovou zkoušečkou s elektromagnetem na indikaci napětí. Třeba ZN1 SN1.

...

Pokud je zásuvka v síti TN-C a je zapojená dvěma vodiči, tak RCD vůbec nehledej. Tedy zapojená jeden drát na fázi zdířky a druhý drát na kolík, který pokračuje na nulákovou zdířku. Většinou s hliníkovými vodiči.

Pokud je zapojena zásuvka v TN-S třívodičově hnědým, zelenožlutým a světlemodrým, potom RCD být osazen může a nemusí.

Podle toho poznáš.

doplněno 20.08.23 14:30:

Princip chrániče je ten, že proud z fáze musí projít spotřebičem a vrátit se musí nulákem na uzavření obvodu.

Pokud by se vrátil nulákem a něco málo tebou dotykem o vadný probíjející obal nebo do ochraného kolíku, tak pokud je takový proud mimo větší než 30mA, tak okruh chránič ihned vypne.

30mA je k vůli tomu, že je to obecně vzato ještě bezpečná hodnota s minimem rizika zástavy srdce při dotyku živé části fáze. Ono ještě záleží kterou rukou (levou to jde přímo dráhou srdce, protože je více vlevo) a ve které fázi stahu srdce zrovna je (PQRST interval a zrovna tuším T je rizikové).

Výrobce se užitím chrániče vpodstatě kryje případným újmám na majetku či životního úrazu při použití.

doplněno 20.08.23 14:32:

Kdyžtak nám rozvaděčovou skříň můžeš nafotit a dát sem.

RCD mají většinou šířku dvou jističů DIN a vedle páčky mají testovací tlačítko.

rumburak
hodnocení

Raději to necham zkusenemu, jsem uplny amater..ale diky za odpoved.
rumburak
hodnocení

Na fakture je OEZ chranic LFE-25-4-030AC 42395
Gumidku, to snad ne, fáze na kolík je tvrdý zkrat! Takhle se fakt RCD netestují a vyhodí si tím pravděpodobně všechny jističe po cestě, ať už tam RCD je nebo není.

@mikihans... dobrá připomínka. Nenapadlo mě, jak to lépe napsat. Píšu připojením spotřebiče s fáze na kolík.

Nemyslel jsem tvrdou klemu z drátu, ale lampičku, rádio, atd...;)

Snad se tomu jak píšeš někdo vyvaruje. Mě už by to ani nenapadlo a nevím, jak lépe to napsat k pochopení, no...

20.08.23 15:14

Jo takle, to by šlo, ale laikovi bych to stejně moc nedoporučoval.
Já si jednoduchý "testovač" vyrobil, spočítal jsem si odpor, aby jím při 230V teklo těch 30 mA a nacpal ho do vidlice. Jak ji připojím do zásuvky, musí chránič vypnout :)

Jo a máš to i přesnější s odporem, že vybaví. To by jsi mohl i na různé chrániče s různými reziduálními proudy. Sice neznáš čas vybavení, ale orientačně na test je to super.

Já nejsem náročný. Mám ZN1, zapojím tu brčící cívku co ukazuje vtažením jádra napětí a ta to shodí vždy spolehlivě taky.

:)

rumburak
hodnocení

Ja chci taky rozumet elektrice
U me jsem nechal premistit starou skrin s hodinama z patra ven, a na jeji misto mi dali rozvadec, do prizemi mi dali druhy rozvadec. Nove rozvody jsou pouze schodiste a sklep, vse vede i se starymi do rozvadece v hornim patre.. protoze spolubydlici nechteli bydlet v rozestavenem, tak se omitka delala jen kde se to sypalo tedy schodiste, proto je to takto, navic nevim jeatli v nove garazi je med a v zahradnim domecku.. ci tam dal zesnuly stryc med.. takze Ochrana je v hornim rozvadeci, ven u hodin jsem se nedival, bo mi nekdo vzal klic od skrine..
Tento je tam
jirno.eu/...
Když je cervene vedle packy, tak je zaply?
A jak se pouziva tlacitko test? Jen tak pro prehled.. zkusat to nebudu

Koukni se na to video, jak jsem ti poslal sem do diskuze!

Test udělá v principu to, co jsem psal v prvním příspěvku.

...

Nejde o měď, ale o zapojení třemi či dvěma vodiči.

Tedy ochraný zvlášť po novu (TN-S) nebo ochraný společně s nulákem po staru (TN-C).

Chránič z principu funkce lze zapojit pouze na TN-S

rumburak
hodnocení

Studuju, zatim se ucim co to je nulak a pe, ale kdyz mam nedodelanou elektriku ve smyslu, ze mi z rozvadece trci nektere draty, nejsou vsude dodelane zasuvky a nejsou pripojene svetla, a nektera svetla treba bodovky nesviti, tak asi to zkouset moc nema význam, kdyz potrebuju narychlo pustit ten kompresor.. mam koupit rcd do zasuvk.. chci to pustit v garazi.. muzete doporucit neco levneho..

RCD do zásuvky je vpodstatě zbytečnost. V případě upadnutí PEN (PE+N tedy nuláku společného s kolíkem u TN-C staré soustavy) RCD chránič vyřadí z funkce a fáze tě může pokopat stejně, jako kdyby tam chránič nebyl.

V rozvaděči tuto možnost řeší bod rozdělení, kdy se do PEN připojují další zemnící svorky odjinud po domě.

Výhodou rozdělení PEN na PE a N samostatně je fakt, že pracovní proudy netečou a nenamáhají ochraný vodič (kolík) PE. Fáze tedy teče spotřebičem do nuláku a tepelně se proudy namáhají jen fáze a nulák a PE zůstává bez proudu. Pro případ ochrany je tedy nevyhřátý, svorky nemá namáhané a dá se na něj spolehnout lépe nežli na PEN, kterým tečou i pracovní proudy k vůli tomu, že je sloučen s nulákem a v případě upálení svorky nemůže dojít k obvodu s volnou fází.

A na funkci kompresoru je to jedno.

Takovou vyhřátou svorku na pokraji funkce tu zrovna je vidět v jiné diskuzi:

poradte.cz/...

rumburak
hodnocení

Gumidku diky vam za srozumitelny výklad, stacilo pustit to video, kde to je znazornene do dvou minut, pak jsou vase komentáře jasnější, ale ty vase vychytavky, zkousecky, bych musel asi videt. Jinak jak poznam, ze mam zapojeni dvemi nebo tremi vodici na celem domě a zahrada, kdyz mam stare obvody i nove obvodu na novy rozvadec? A to bych musel asi rozebrat zasuvku? Muzete poslat nake video ohledne typu siti? Rozvodu pro domácnost dum..?

Nejlépe asi vyfotit pár zásuvek bez krytu a ještě lépe rozdělané rozvaděče (ty podružné v bytech).

Přívod od ČEZ je vždy v TN-C, tedy tři fáze a jeden PEN.

Rozdělení PEN na PE a N má většina lidí tzv. u hodin v elektroměrovém rozvaděči a z něj do bytů do podružných rozvaděčů třeba u rodinného domku o dvou bytových jednotkách už vede TN-S ve třech vodičích.

Nebo jeden byt třeba dále v TN-C pokračuje postaru (třeba dožívající rodiče nechtějí rozkopat byt) a mladší generace v druhém bytě v domě si buduje už moderně TN-S a předělává vše do mědi.

...

Klidně můžeš mít i v jednom bytě v jednom rozvaděči něco v TN-C a něco v TN-S. To taky nevadí.

V rozvaděči se to pak takto rozdělí. Na PEN se dá modrá návlečka, aby se dal rozeznat vodič od PEček a zapojí do pořadí svorek tak, aby přes PE netekly proudy s N šíny. Tedy není jedno, jak se dráty pospojí do společné mosazné vícesvorkovnice, protože i na pořadí a sledu vodičů záleží, aby proud s PEN tekl do N šíny bez toho, aniž by protékal mezi připojenými PEčky. Na nákresu je to možná lépe popsané.

Na mém obrázku růžově tekoucí proud z N na PEN jak se vyhnul PEčkům a neteče přes ně.

Zde se ovšem elektrikáři rozchází, protože v elektroinstalaci je žádoucí minimalizovat co nejméně šroubových a vůbec spojů z hlediska bezpečnosti, životnosti a správné funkce. Šroubové spoje je totiž čas od času potřeba dotahovat. Měď se u silných protékajících proudů od bojlerů, přímotopů,atd... vyhřívá a pod šroubky teče a rozplácává a šroubek povolí. Hliník zase prchal oxidací a mizel pod šroubkem.

V běžné domácnosti s novou elektrikou se dotahování šroubků pod mědí neřeší. Není to tak významné jako u hliníkových rozvodů, ale i tam stačí dotáhnout a hliník není na škodu. Jen se rád láme při předrátování zásuvek či rozvaděče a má větší odpor vodiče.

Takže je lepší u malých rozvaděčů použít jednu nebo dvě šíny propojek N a PE a minimalizovat propoje. K vůli dvoum jednofázovým zásuvkám u podružného rozvaděče se nerozdělí takto složitě PEN.

Je to taky trochu o rozumu a zkušenostech. Velký rozvaděč pro větší byt či společný pro dva byty pochopitelně takto udělán je. Už k vůli přehlednosti.

Kdybych tu kecal nesmysly, tak mě prosím konfrontujte jak je to aktuálně správně nebo dle Vás elektrikářů, co s tím denně příjdou do styku. Rád se přiučím, když to bude případně i vysvětlené proč je to tak a né jinak. Jsem autoelektrikář, 50ku mám, ale neživí mě to.

Jak mohu prijit k urazu?
rumburak
hodnocení

Kdyz dam foto jisticu, rcd... rozvaděče co z toho se da vyčíst? Potřebobal bych vedet take, ktere jistice jsou pro jakou mistnost v dome, a když potrebuju utahnout zasuvku nebo vymenit, musim vypinat proud nebo staci jistic pro dany pokoj, nerikam, ze na to budu sahat, abych neco nepokazil, ikdyz me to svadi zkusat.. s elektrikou si radsi hrat nebudu,kdyz nejsem vyuceny..
rumburak
hodnocení

Mam co číst, zatím mi tohle stačí nad hlavu, aby mi to v te palici zustalo.

Vklidu si namaluj ty jističe nebo dej nové lepící papírkové štítky přímo nad jističe a všechny zhoď.

Centrální nech a vem si tužku a lampičku na 230V. Potom obejdi celej byt či barák a zkoušej, co funguje a co ne.

Takto měj vždy jen jeden jistič zapnutý a po popisu ho vypni a zapni další samostatně a zase pátrej po zásuvkách s lampičkou nebo rádiem do zásuvky a hledej, kde je živá.

To je nejjednodužší metoda.

To samé bliknout světli v místnostech, která jdou a která ne.

Na to nepotřebuješ extra vybavení, znalosti a ani to není nebezpečné. Vše budeš mít pod kryty.

...

Píšu ti to jen pro zajímavost. Pokud nejsi z oboru, tak opravdu raději elektrikáře na nějaké větší zásahy a předělávky rozhodně. Stačí něco opomenout a šáhnout si na něco pod napětím a není to dobré...

Ale popsat s nějakým spotřebičem do zásuvky rozvaděč co je co je rozhodně bezpečné a mnohdy i zábavné než člověk obejde celej barák a rozluští :)

Elektrikáři to pak usnadní práci, až půjde něco opravit či dopojit. A ty nemusíš shazovat centrál.

rumburak
hodnocení

Právě, že v zimě to dělat nejde, kvůli elektrickému kotli, který je v provozu celou zimu .. takže, když nejsem z oboru a nemam vyhlasku, rohle je jedine co smim?
rumburak
hodnocení

Jo, abych jeste neco k tomu chranici, pokud se proud nevrati po obvodu a chranic tam nebude, tak me to kopne jen pri kontaktu s vodicem, nebo i kdyz vodic je izolovany jako potazeny gumou?
Asi zacnu u toho popisovani jističů
rumburak
hodnocení

@Gumidek Mam venku na fasade hlavni skrin s hodinami, pak horní patro rozvadec s rcd a jisticemi, a prizemi rozvaděč s RCD a jisticemi..
Ktery rozvadec mam vypnout abych mohl udelat popis ktera mistnost patri ktetemu jistici, kdyz mam dojem ze rozvody vodicu v prozemi vedou pres rozvadec v prozemi do rozvadece v hornim patre.. neni mi jasne ktery rozvaděč je zavisly na kterem.. Původne bylo vedeni elektrického proudu na domě po stozaru, nyni je pater elektrika vedena v podzemi do vnejsi fasady domu, kde byla hlavni skříň s hodinama a pojistkami, chtel jsem vymenit stare pojistky za moderni, takze mi presunuli, hlavni skrin s hodinami na fasadu domu ven, kde zacina pater, na misto kde byla puvodne skrin s hodinami mi dali rozvadec s pojistkami a rcd, a pod ni o patro nize, je druhy rozvadec, ktery je napojeny take na hlavni skrin s hodinami venku.. tedy vsechny jsou propojeny, lepsi kdybych to nakreslikl, mozna později, ted jsem na telefonu..
Chtel jsem vymenit zavitove jistice, za moderni, tak se domnivam, ze kvuli pretizeni mi udelali rozvadec pro horni patro, a rozvadec pro prizemi,
Ale nove rozvody se delaly jen na schodisti a chodba, vypada to ze podle plne obsazení jisticu v rozvaděči v hornim patre, je i prizemi natahnute do patra, kdyz dodelam přízemí tak to odstrihnou a bude prizemi do rozvadece v přízemí?V dome jsou nekde nove omitky, a v nich hlinik, a nekde stare omitky jak v hornim tak dolnim patre.. a kdyz bych si nechal menit vodice na měď, tak kudy by to vydrazkovali.. kdyz stropy a nove omitky do nich bych rypat nechtel..

Elektroměrový na fasádě necháš nahozený a podružný v patře vypneš úplně. předpokládám, že je jen pro patro. Jak v něm vypneš všechny jističe, tak jeden zapni a zkoumej, co žije.

Izolovaný vodič tě nekopne. Izolace je nevodivá, pokud není vlhká od rosy nebo přímo mokrá s kapkami vody. Kopne tě jen kovová část. Šroubek svorky nebo kovová šína se svorkama.

Proto jsou šroubky svorek utopené, aby jsi an ně jen tak nešáhl. Třeba na jističích.

Pokud jsi nejsi jistej, tak používej jen pravou ruku a levou se ničeho nedotýkej a nech ji u těla. Sám pak stůj na gumové suché rohoži v botech s gumovou podrážkou.

Ale na tyhle zásahy už si někoho volej.

Popis jističů ti nijak neublíží. Na shozené jsitiče při poruše se nevolá elektrikář, když někomu prdne žárovka a nebo zapojí vadný spotřebič.

V BOZP by jsi se i dočetl, že nesmíš mít náramky, hodinky, prsteny, řetízky, atd...

rumburak
hodnocení

Sory, ze tak zbytecne flozite to tu popisuju... vim, ze jsou pravidla jak kudy vedou ve stene vodice, kdybych chtel vratat neco do steny, ale kdyz nebudu delat jadrovou omitku, necham si vodice vydrazkovat, tak v te moji situaci si nebudu jisty jestli muzu bezpecne vrtat treba hmoždinky..
rumburak
hodnocení

Neni mi prave jasne, zda-li přízemí je zapojeno do rozvaděče v horním patře, vsechny vodice i stare i velke vedou od pohledu, jako by mohly zapojene byt i nemusely.. take krabice.
Jinak kdyz vytahuji kabel ze stare zasuvky, musim ji přidržet levou rukou, abych ji ze zdi nevytrhnul.. jsou to ty staré zasuvky na jeden šroubek

Vytahovat vidlice tak, jak popisuješ ze zásuvek je příkladné. Tak se to má.

K těm rozvaděčům, přece se dům bez proudu na hodinu či dvě nezblázní. Pokud máš kotel s oběhovým čerpadlem a topíš (což te´d pochybuji), tak nech dochladit, už v něm nepřikládej a jdi podružnej shodit. Klidně oba dva co jsou v domě. Ten na fasádě nech živej.

Pak se koukni, zda je vše mrtvé (světla v místnostech a zásuvky ozkoušej třeba i prodlužovačkou s červeným světelným vypínačem, zda jsou pod proudem uvidíš na svítícím vypínači. A vše obejdi v patře i přízemí či sklep taky?

Pak si jeden jistič naho´d a zjisti, co zapnul. Podle toho popiš. Zase musíš vše oběhnout od sklepa po půdu.

Pak ho zho´d a nahoď jinej a opět si vše oběhej.

Nevím, jak ti to líp napsat.

rumburak
hodnocení

Tak mi rek pan co mi to tu predtim rozvadel, ze přízemí neni natazene do rozvaděče v hornim patre a pokud budu popisovat, horni patro tak staci vypnout pojistky v rozvadeci v hornim patre, akorat rozvadec v dolnim patre neni plne obsazen pojistkami, tak to asi dal na mensi pocet pojistek.. dal jsem se ho ptal, kdyz maji oba rozvadrce rcd, jestli je to i pro okruh venku, garaz, zahrade, rek ze je to kvuli koupelny a ze jestli aj pro okruh venku, ze uz si nevzpomina.. tak jsem se ho zapomel zeptat, zda kdyz oba rozvadrce maj rcd, zda je to jen pro tu koupelnu, nebo cely okruh v dome, pro vsechny zasuvky..

To se dá poznat už jen podle zapojení.

rumburak
hodnocení

Jen k tomu popisovani, kdyz mi jeste trci z jednoho rozvadece vodice, ktere nejsou zapojene,, tak to v budoucnu budu obehavat znovu, jen se ptam abych nebehal zbytečně..
rumburak
hodnocení

Podle zapojeni, takze kdybych zde dal foto rozvaděče?

Dej fotku ať je vidět pod kryt na dráty a vzájemná propojení jističů. Popíšem si krok po kroku, jestli chceš. Ale popis některých jističů tebou je nutný.

rumburak
hodnocení

Dobře, zkusim, az budu sam.
rumburak
hodnocení

@Gumidek konecne mam klid, jdu popisovat mam zhodit vsechno nebo jen jistice? Prvni foto rozvadec přízemí, druhe foto rozvaděč v patře..
Proc se tu nenahraly ty fotky
rumburak
27.08.23 18:03
hodnocení

Jak mohu prijit k urazu? #2
Jak mohu prijit k urazu? #3
rumburak
Mam shodit jen pojistky dole vpravo a rcd a tři černé vlevo nechat?

Tří černé nejsou jističe. Je to obyčejnej vypínač tří fáz.

RCD třífáz taky nezhazuj. Bude centrální pro všechny jističe.

oranžově nejsou nikam zapojeny. ty si můžeš rovnou popsat jako rezerva.

Jinak by to chtělo ostřeší fotku nebo rozdělit na dvě.

Jak mohu prijit k urazu? #4
rumburak
Jo, zse mi do toho neco vlezlo, takze doufam zitra to odzkousin a pak poslu lepsi foto, jinak ten prvni rozvadec to je přízemí, ale nevim co jsou to za ty tri vpravo od rcd, a jen jeden jistic dole, hm, to sem zvedavy jestli prizemi je na jeden jistic nebo jestli to vede nahoru. .

sasa*
hodnocení

2x

Ano, nejspíš strojový překlad -výrobce povoluje provoz pouze, že máte v obvodu pro tento kompresor nainstalován příslušný proudový chránič (RCD) s reziduálním proudem 30mA. In se volí podle Ijm předřazeného jističe + 1 stupeň navíc!

Kdyžtak nech zkontrolovat instalaci elektrikářem!

rumburak
hodnocení

Ach jo , uz mam doma masinku pet dni a jeste jsem ji nespustil

RCD chrání tebe. Né ten stroj. I když částečně může i ten stroj, ale hlavní účel RCD je ochrana obsluhy.

Pokud je stroj nový, tak bych se nebál.

Spousta lidí dodnes nemá ve starých domech RCD ani na pračku ve vlhké koupelně a nevadí jim to nijak.

Na zapojení kompresoru bych volil kvalitní prodlužku s 3x2,5mm2 ale do 3m bych klidně použil i 3x1,5mm2 jak ti asi naznačuje výrobce v návodu.

Hlavně ne ty šmejdy 3x1.0mm2 co se tváří jako velká kvalita. Většinou z tržnice od ťamana.

rumburak
hodnocení

Mam kupit v datartu nebo v kamennem obchode?

Zkus spíše elektra. Elfetex,KVelektro, Elpremo,atd...

Teď jsem koukal na poměrně kvalitní prodlužku od EMOSu a je tam 3x1.0mm2.

Tak tu ne. I když třeba tahle EMOSácká má prý 1,5mm

kvelektro.cz/...

Monžná zkus Legrand třeba na kvelektro.cz

hodnocení

0x

Hodně poučných videí i pro laika třeba poučné a zajímavé má pan Poul na youtube.

https://www.youtube.com/results?search_query=poul+nul%C3%A1k

Dále Elektrikáři Stuchlý

https://www.youtube.com/results?search_query=stuchl%C3%BD

tajfun

Nemohl bys gumídku přidat elektroschéma toho co ses snažil popsat v předchozím příspěvku? Dvě schémata vydají za tisíc slov.

ja1

gumídek: Pana Poula znám osobně, byl to jeden z mých profesorů*palec*. Občas se objeví i v naší firmě se zakázkou pro školu tak spolu "dáme řeč*vtip*". Takže mohu potvrdit, že má nejen úžasné znalosti v oboru ale je to i výborný člověk.*palec*

jid
hodnocení

0x

Poznas to jednoduse tak, ze fazi spojis s kolikem ale pres VADASKU, ne naprimo do ZKRATU jak pise gumidek.

Pokud chranic mas, vybavi, pokud nemas, tak se naperi napeti na vadasce.

Anebo k to u mam tester z ciny.

Myslim ze k tomu staci i prosty rezistor o hodnote 6k8 (to odpovida zhruba 25 mA kdy ma chranic 30mA zacit vybavovat nebo si to spocitej sam)...

jid
hodnocení

0x

Jinak ja mam komresor z lidlu a nikdy by me nenapadlo resit RCD.

RCD chrani laicke neboli hloupe uzivatele pred uniklym proudem. 100 let to fungovalo bez nej, pokud nejsi deb.. a vis co delas, tak chranic nepotrebujes. to se akorát výrobce spotřebiče který je předtím, kdyby se ti stal nějaký úraz vlivem spatneho rozvodu v baraku. Aby to mohl hodit na tve poruseni navodu :))

rumburak
hodnocení

Resim to, protože se neco naučím, bavi mě to a budu mít povědomí aspon menší..

Když ti topná spirála ponořená v bojleru začne stářím probíjet do vody, tak se unikající proud neptá uživatele sprchy, zda je laik nebo deb..

Stejně tak může kopat stará pračka.

sasa*

Jid-- to fakt nemůžeš myslet vážně! Kdyby to bylo na výrobci, tak by to asi nedával do harmonizovaných norem.

ml1
hodnocení

0x

Pkud je kostra spojená s ochranným vodičem, tak pokud by kompresor probíjel, tak zapůsobí základní ochrana.

Na zahradu je proudový chránič (RCD) povinný už dost dávno, to bylo na samém začátku jejich zavádění. Pamatuju si, že jedna pani učitelka (ta, co nás na učňáku s novinkami v normách seznamovala) právě řešila, že si na zahradu dává prodlužku z obýváku a v té normě se o takové situaci nepíše. Každopádně je to jen doplňková ochrana. Něco jiného je to na ochranu před dotykem živých částí, tam je to prakticky jediná ochrana. Chránič vypne dřív, než to stačí člověka zabít. Ti odvážnější, co to zkoušeli, tvrdí, že ta rána dojde tak k loktu.

Jak se takový proudový chránič pozná tu už zaznělo. Někde se uvádí, že pokud se s ním aspoň jednou do měsíce nezacvičí (od toho je tam testovací tlačítko), tak vytuhne a nechrání. Jo výrobce to má dobře vymyšlené, protože tohle nikdo nedělá a pokud někoho zabije elektrika přes jeho chránič, tak je z obliga.

rumburak
hodnocení

Doufám, že když reknu elektrickmanovi v brzke dobe, tak mi ukáže test, jestli bude mit udelatko, nebo zkousecku na to..

hodnocení

0x
Nevím, proč nám tazatel nechce dát fotku, bylo by to víc jasný
rumburak
hodnocení

Foto dat muzu, ale popis jsem nedelal ještě.

rumburak
hodnocení

Na heurece v recenzi ke kompresoru napsal nekdo:
po vyndání ze zásuvky a neopatrném dotyku o vidlici zástrčky Vás kopne zbytkový el. proud - VLASTNOST, reklamace nebude uznána

Asi je tam odrušovací kondenzátor. Normální výrobce mu dá paralelně na svorky vybíjecí odpor, aby se tohle nedělo.

To je normální u všech spotřebičů, snad kromě lampičky se žárovkou. Než se kondenzátor na vstupu vybije, tak to pár vteřin trvá. Žádné nebezpečí nehrozí.

rumburak
hodnocení

@gumidek gumidku mas tam to foto pod tvym komentarem..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]