Nejste přihlášen/a.
1. neplést pojmy. Kabel je soubor vodičů. Tedy hotová "hadice" třeba s 4mi vodiči nebo dráty jinak řečeno.
2. udávaný průřez patří vodičům (té mědi) a většinou se na plášti kabelu značí 3x 1,5mm2 tedy v kabelu jsou tři vodiče a každý jeden má 1,5mm2 průřezu.
Kabel je tedy celek. Tvoří ho dva a více vodičů pohromadě v plášti.
Vodič = jede izolovaný drát uvnitř kabelu
Některé návody jsou strojovým překladem a né vždy doslovně dávají smysl. Hlavně u výrobků z číny co jsem se kolikrát pobavil.
Jo a nejlepší jsou spotřebiče, u kterých se použití prodlužovacího přívodu přímo v návodu zakazuje, což se třeba u pračky dá pochopit (viděl jsem to ale i u televize a jiných spotřebičů, kde to nemá opodstatnění), ale udělaji u nich šňůru dlouhou třeba jen 20 centimetrů, takže prodlužka je nutností. A totéž platí pro vypouštěcí hadici, teda když jsme u té pračky.
5 metrů a 1.5mm2 snad neni nic nesplnitelného. Teda dneska se dělají prodlužky spíš z 1mm2 nebo 0.75mm2 tak takové samozřejmě nepoužívat. No a pokud by bylo potřeba delší, tak ještě z normálních průřezů existuje 2.5 mm2. Záleží samozřejmě i na spotřebiči, jestli to má opodstatnění, nebo jenom číňani někde něco opsali.
Max 1,5 mm2? Takový požadavek jsem u žádného přístroje neviděl. Naopak, tedy min. 1,5 mm2, to ano.
Prostě chtějí, aby byl kompresor napájen měděnými vodiči a ne měděnými nitěmi.
1,5mm2 je obvyklý průřez kabelů v prodlužkách, luxus je 2,5 mm2, smůla je když někdo narazí na 1,0mm2 (ale na ní je obvykle vyznačeno, že je jen do 10 A).
Tak to bude určitě na obalu. A když ne tak bžl nepoužívat! Na jiném místě zde v poradně vysvětlují , že jsou prodlužováky a prodlužováky... Na kterých je napsáno CYSY 3x1mm2 Max. jištění 10A tak nebrat. Už vidím babičku, která si jde koupit
prodlužku a doma studuje jaké má předjištění. Naše normy umožňují jistit zásuvkové okruhy 16A ! A ještě doplním, že se jedná o průřez jednotlivých vodičů v tom kabelu!
Pak ano, kabel je G gumový 3 třížilový, průřez = 1mm2, VDE = schvalovací značka. Protože, je tento kablík -přívod krátký používá výrobce 1mm2. Neví však, kam až budete zapojovat prodlužku, nebo jak je dlouhý přívodní kabel ve vaší instalaci, raději
chce minimální průřez 1,5mm2. Finito,,,,
Prostě když bude přívodní kabel moc dlouhý, nebo průřez vodičů moc malý, tak se může stát, že kompresor při zapnutí nenaskočí a musíte ho rychle vypnout, pokud se nechcete spoléhat na jeho tepelnou pojistku. Hrozí to nejvíc při prvním spuštění v zimě, kdy je vše zatuhlé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.