Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napájecí kabel

Od: rumburak odpovědí: 35 změna:
Jak poznat velikost kabelu, kdyz u spotrebice je uvedeno pouzit prodlužovací kabel max 1,5mm2 průřez kabelu?

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

1. neplést pojmy. Kabel je soubor vodičů. Tedy hotová "hadice" třeba s 4mi vodiči nebo dráty jinak řečeno.

2. udávaný průřez patří vodičům (té mědi) a většinou se na plášti kabelu značí 3x 1,5mm2 tedy v kabelu jsou tři vodiče a každý jeden má 1,5mm2 průřezu.

Kabel je tedy celek. Tvoří ho dva a více vodičů pohromadě v plášti.

Vodič = jede izolovaný drát uvnitř kabelu

rumburak
hodnocení

To vim, ale v navodu pisou prurez kabelu nesmi byt mensi nez 1,5mm2 a delka 5m. Max. Nedoporucujeme pouzivat prodlužovací kabely o jiné delce a průřezu.

Některé návody jsou strojovým překladem a né vždy doslovně dávají smysl. Hlavně u výrobků z číny co jsem se kolikrát pobavil.

ml1

Jo a nejlepší jsou spotřebiče, u kterých se použití prodlužovacího přívodu přímo v návodu zakazuje, což se třeba u pračky dá pochopit (viděl jsem to ale i u televize a jiných spotřebičů, kde to nemá opodstatnění), ale udělaji u nich šňůru dlouhou třeba jen 20 centimetrů, takže prodlužka je nutností. A totéž platí pro vypouštěcí hadici, teda když jsme u té pračky.

5 metrů a 1.5mm2 snad neni nic nesplnitelného. Teda dneska se dělají prodlužky spíš z 1mm2 nebo 0.75mm2 tak takové samozřejmě nepoužívat. No a pokud by bylo potřeba delší, tak ještě z normálních průřezů existuje 2.5 mm2. Záleží samozřejmě i na spotřebiči, jestli to má opodstatnění, nebo jenom číňani někde něco opsali.

riva
hodnocení

2x

Max 1,5 mm2? Takový požadavek jsem u žádného přístroje neviděl. Naopak, tedy min. 1,5 mm2, to ano.

rumburak
hodnocení

Ano minimalni prurez kabelu 1,5mm2 je v navodu ke kompresoru, ne prurez obvodu uvnitr kabelu.
riva

Prostě chtějí, aby byl kompresor napájen měděnými vodiči a ne měděnými nitěmi.

1,5mm2 je obvyklý průřez kabelů v prodlužkách, luxus je 2,5 mm2, smůla je když někdo narazí na 1,0mm2 (ale na ní je obvykle vyznačeno, že je jen do 10 A).

Dnes je obvyklé 1.0mm2 u prodlužek od 2m asi do 10m.

Právě ty EMOS co jsou všude.

jid
Kvalitnější značková (lidl, ikea) prodlužka (i jen 1,5m krátká mívala průřez 3x1,5). Naopak sehnat 3x2,5 prodlužku je už oříšek.
Řešil jsem to, poněvadž jsem připojoval - prodlužoval - 3kW spotřebiče. Ale ani 3x0,75 se moc neohřeje při 2,1 kW - na 1 metrovém fousu (na delším by byly poměrně větší ztráty) to bylo odhadem na 42°C. to si to žádný výrobce ani rádce nevezme na triko ale pokud nevadí protopená energie, je to buřt.
+++
Ps: průřez vodičů (zda jde o 0.75 nebo 1.0 nebo 1.5 nebo 2,5) je asi vždycky uveden na kabelu! Tak to má být podle normy, pokud to není nějaký bastl.
@riva ne nutně, viděl jsem 16A na výrobku (ne na vidlici a zásuvce, tam je to skoro vždy 16) a 1.0 nitě. Tuším Emos, nevím zda chyba nebo záměr.

hodnocení

1x
Moc nerozumím, na co se ptáte, ale typ kabelu včetně počtu žil a jejich průřezu je prakticky vždy na kabelu vyznačen každý cca metr délky.
V případě prodlužovacího přívodu se to většinou dočtete i na obalu/štítku výrobku.
rumburak
hodnocení

Kdyz chci koupit, nebo rozpoznat doma prodluzky s minimalnim prurezem kabelu 1.5 mm2, tak podle vYznaceni na kabelu? Co kdyz tam nic neni vyznacenw?
sasa*

Tak to bude určitě na obalu. A když ne tak bžl nepoužívat! Na jiném místě zde v poradně vysvětlují , že jsou prodlužováky a prodlužováky... Na kterých je napsáno CYSY 3x1mm2 Max. jištění 10A tak nebrat. Už vidím babičku, která si jde koupit

prodlužku a doma studuje jaké má předjištění. Naše normy umožňují jistit zásuvkové okruhy 16A ! A ještě doplním, že se jedná o průřez jednotlivých vodičů v tom kabelu!

rumburak
hodnocení

Jinak kompresor ma napájecí kabel na kterém je vyznačené 3G1.0mm2 a toto není překlep, pak je tam neco VDE a nake asijske slova.. ted ho nemam u sebe tak nepamatuji.
sasa*

Pak ano, kabel je G gumový 3 třížilový, průřez = 1mm2, VDE = schvalovací značka. Protože, je tento kablík -přívod krátký používá výrobce 1mm2. Neví však, kam až budete zapojovat prodlužku, nebo jak je dlouhý přívodní kabel ve vaší instalaci, raději

chce minimální průřez 1,5mm2. Finito,,,,

rumburak
hodnocení

Jo, tak jste mi potvrdil, co jsem si myslel, ze má průřez vodičů menší bo je kratší. Jen mam otázku, která se netýká prodlužky ke kompresoru: prodlužka se zasuvkami kde mi prestal svitit vypínač, signalizuje to něco? Zakoupena ve Skandinávii jestli to ctu správně, blbe se to čte.. HO5VV-F 3G1.5mm2 tez nake VDE Ningbo gianghong + SF
Signalizuje minimálně poruchu signálky ve vypínači...pokud jinak funguje bez problémů;
Akorát nevidíte z dálky, zda je obvod sepnut nebo rozepnut...
rumburak
hodnocení

Dobře. Zajímavé jak se mi najednou otevřel nový svět, dříve jsem kupil, vzal, zapojil a nestaral se..
rumburak
hodnocení

Ještě bych dodal, ze vyrobce kompresoru uvádí max. délku kabelu 5 metru.
Při průřezu 3x1,5mm2; když byste použil třeba kabel 3x4mm2, už to bude "odhadem" 20m, jen odhad, muselo by se počítat...
riva

Prostě když bude přívodní kabel moc dlouhý, nebo průřez vodičů moc malý, tak se může stát, že kompresor při zapnutí nenaskočí a musíte ho rychle vypnout, pokud se nechcete spoléhat na jeho tepelnou pojistku. Hrozí to nejvíc při prvním spuštění v zimě, kdy je vše zatuhlé.

rumburak
hodnocení

Byl jsem v mistnim elektru, a prodavac mi nabizel emosy se zasuvkami 1.5mm2, Kdyz jsem rek, ze chci bez zasuvek a s vetsim prurezem, nevedel, ze chci prodluzku s jednou zásuvkou, tak rek, ze nema takove prodluzky a ze se delaj jednofázové na 16A, rek jsem, ze to chci na kompresor a ne na interier, pak rek, ze ma jen 10metru gumove s vetsim prurezem, a ja mu rek, ze vyrobce uvadi max. 5 metru s prurezem 1,5mm2 na to odpověděl , ze záleží na vykonu zarizeni, podle toho, ze se pouziva kabel s vetsim prurezem.. tak jsem nekoupil nic, jeste váhám, zda mohu pouzit kabel delší nez 5 metru s mensim prurezem.
rumburak
hodnocení

Mimo tema: Provozni teploty v navodu jsou 5 az 40 stupňů Celsia nad nulou, ale na stitku kompresoru je minus deset az 100, možna mysli teplotu vzdusniku, pojistku tepelnou ma..

111®
hodnocení

0x
To co je podstatné je příkon motoru. Pak se dá diskutovat jakou prodluzky. Treba trafosvarecka 2kW a kabel 3x2,5mm2 v délce 25m, s tim se varit nedá. Protooze to nechá oblouk. 3x 4mm2 uz bylo lepší, jen pro predstavu.
rumburak
hodnocení

Takze kdyz ma 1,1 kW tak jaky prurez a delku kabelu?

111®
hodnocení

0x
Pracovni proud je skoro 5A a rozbehovy odhaduji tak na petinasobek tedy 25A při záběru v rozbehu. Vodom zo na min. 2,5mm2. Ale nevime jak bide kabel dlouhý protoze to se pak musi spocitat odpir s ubytek napeti a vyslefne vykonu pri zaberu v procentech a pokud bude pokles vice jak 10% chce to silnější průřez.
rumburak
hodnocení

Takze 1.5mm2 16A 250V prodluzovacka je malo? Jelikož s vetsim prurezem maj jen buben 50m co jsem tak nasel na netu.. ale premyslim ještě, ze bych to vyřešil tak, že bych prodluzovacku nekupoval a koupil misto ni tlakovou hadici, treba 15metru, tim bych ziskal urcity dosah, ale nevim jestli by se nesnizil tlak. A zda-li mohu pak spojit kabel na huštění pneu s tlakovou hadici.., kdyby ne,tak bych pak stejně potreboval tu prodluzovacku.
norman
Mám to také tak! Kompresor u zásuvky s origo kabelem, který dosáhne tak akorát. Hadici mám 20m a tlak je v pořádku. Nemá se kam ztratit :) To bude nejjednodušší a máte po problému.
rumburak
hodnocení

A jde takto spojit ta hadice s kratkou hadici pro huštění? Jake propojky?
ooo
Jde spojit cokoliv, tlak se neztratí, při další hadici, ale průtok, ale pro huštění pneumatik je to úplně jedno, kritické by to bylo třeba do stříkací pistole a nebo když máš vzduchové nářadí. prostě tam kde ti poteče 300 l za minutu, ale takový kompresor ani spotřebu asi nemáš
Prostě si vem prodlužku a vyzkoušej si to, myslím že to zbytečně hrotíš. A že změnu výkonu s prodlužku a bez prodlužku vůbec nepoznáš

111®
hodnocení

0x
Podle délky hadice odhaduji prodluzku take na 15m. Odpor 30m vodiče 2,5mm2 je cca 0,2 Ohmů při 25A je ubytek napeti 5V.to je dobrý. Pro průřez 1.5 je to priblizne dvojnasobek tedy 10V. Kdyz ubytky vynasobime proudem získáme ztrátu vykonu na kabelu. Pro 1,5mm2 je to cca 250W coz kompresor jistě pozná.
rumburak
hodnocení

Hm, to bych si mel oprasit fyziku.. me jen prodavac nabidl emos 16A a mluvil neco o jedne fázi, pak mi nabidl flexu

111®
hodnocení

0x
A pro průřez 2,5 je ztrata vykonu 75W. A to uvazuji petinadobek, onto muzr být klidně i 7 nadobek.
rumburak
hodnocení

No a ted mi rekni, kdyz pro 1380 W je průřez 0,7mm2 6A, proč nemůžu použít takový průřez, když kompresor ma 1,1 kW? (1100W)
ooo
Muzes ale ne moc dlouhy. Výrobce se jen kryje. ten kompresor treba nemá rozběhové kondenzátor, tak ten příkon při startu bude klidně čtyřnásobný :)
Pokud se kompresor bude rozbíhat bez problémů, a prodlužka se nebude přehřívat, tak netřeba řešit nesmysly.
Ty než zapneš ten kompresor, tak bude zima
rumburak
hodnocení

Tož, kratky je kabel, tak zvažují co pořídit podle využití, jestli hadici nebo napájení..
Jinak mimo téma, kdyby někdo mohl mi říct..
Pokud budu chtít čistý vzduch na elektroniku a pc, mam pořídit odlučovač nebo instalovat nejake filtry proti prachu a jak, kompresor zda se nema filtr pred vetrakem.
2. Ma nadrz strikaci pistole pro lakovani vydatnost aspon 2m čtvereční, typicky rozmer dvere na lakování? Pri pouziti nizkeho tlaku..
3. Jak funguje cisteni na bazy vody, predstavuju si neco jako vapku nebo zahradní hadici.
4. Je efektivní pouzit tryskaci pistol na ocisteni strechy pred lakováním?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]