Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám baterii k Aku sekačce 40V 4Ah, v ní je 20 článků 18650 4V. Jsou zapojeny tak, že vždy jsou dvě baterie zapojeny paralelně a pak 10 paralelních dvojic do serie (10x4V=40V). Jak spočítám kapacitu jednoho článku?
Je to 4000mAh : 20? Na jednotlivých článcích není uvedena kapacita a chtěl bych některé vyměnit, protože se nenabíjí naplno. Nová celá baterie stojí zhruba 4000 Kč. Díky předem za radu.
Ještě mi není zcela jasné, proč je použito 20 článků po 10 paralelních dvojicích, když by bylo jednodušší 10 článků o dvojnásobné kapacitě v serii. Baterie by byla menší a lehčí. Články o kapacitě kolem 4000mAh existují. Ale asi měl výrobce k tomu nějaké důvody.
Protože výkonnější baterie 18650 je neuměrně dražší než 2Ah... Samozřejmě kvalitní, často uváděná vysoká kapacita je fejk... Proto je to výkon/cena...
Asi je to tak. Nedávno jsem koupil levně (asi 70 Kč) 18650 a měly údajně kapacitu 9500mAh. Myslím si, že to taky byla blbost.
Tak kvalitní značkové baterie jsou tak do 3600mA a tam se cena pohybuje třeba i od 260-600Kč za kus...
Většina článků se nabila až na 4,7V a některé jen na např. 4,07V při nabíjení současně za stejnou dobu. To nižší napětí jsem naměřil u třech dvojic z deseti, ale jelikož jsou paralelně spojené, musel bych je oddělit a změřit somostatně. Články jsou k sobě přibodovány a pak by se musely připájet. Ale to by mě při výměně stejně čekalo.
V bode, ked ma niektory clanok 4.7V je to cele na vyhodenie do zberneho dvora. Litiove aku musi balancer drzat presne na max 4.2V, inak sa rychlo znicia, hrozi poziar a vybuch. Zjavne smejdova bateria s odflaknutym balancingom. Nakup novej od toho isteho vyrobcu skonci rovnakou zavadou.
Ak mate znalosti a cas, mozete to skusit vsetko vymenit, zbodovat spolu zvarackou a instalovat funkcny balancer pre 10 ks v serii. Ci je tam teraz balancer sa pozna podla vodicov, ktore vedu na nejaky plosny spoj od kazdeho dalsieho aku v serii.
Kvalitny cinsky aku 18650 stoji okolo 3 - 4 eur, cize za 20 ks zaplatite max 80 plus nejaky balancer, do stovky by sa to mohlo zvladnut.
Tak to abych se teď bál připojit baterii k sekačce aby to nevybuchlo. Baterie má teď celkem 44V. Prvotní problém totiž byl závadná originál nabíječka a totálně vybitá baterie. Proto jsem zkusil baterii nabít jinou nabíječkou a jelikož nemám další na 40V, tak jsem baterii nabíjel na dvě poloviny nabíječkou 20V. I tak ale nabíječka indikovala nabití až když některé články už měly těch 4,7V. V podstatě jsem ale obešel při nabíjení vestavěný balancer. To byla asi velká chyba! Myslíte si, že by teď mohla baterie explodovat při zatížení v sekačce?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.