Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoušení klimatizací jak používat

Od: vlk95® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám takový specifický dotaz spíše na lidi co se zabývají klimatizacemi. Hledal jsem vysoušeč, který by měl dobrý výkon. Protože většina kolem 3 tisíc korun zvládá 12 litrů za 24h náhodou jsem narazil na akci mobilní klimatizace za 4 tisíce. S tím, že dokáže parametrově 21 litrů za 24h a za tu tisícovku navíc mám i klimatizaci když bude potřeba.

Včera jsem to zkoušel a když bylo horko odpoledne, tak z toho teklo vody a vody. Používal jsem funkci vysoušení. Stále vlastně funguje jako klimatizace, odvádí horký vzduch ven a druhým výstupem koluje vzduch v místnosti. Rozdíl je, že při vysoušení častěji vypíná kompresor aby to drželo výparník na rosném bodě. Částečně to chladí vzduch a vysouší.

V noci a ráno pak bylo chladněji a všiml jsem si, že už to moc vody nenabralo. Usuzuji, že je potřeba teplejší vzduch aby se voda srážela lépe. Napadlo mě, zda by šla provozovat v jakékoliv místnosti tak, že by se odpojila výstupní hadice a jednoduše by to místnost chladilo, výstupem ohřívalo (tak by to nechladilo ale spíše drželo teplotu možná víc topilo). Zda se bude srážet voda a dokáže lépe vysoušet když oba výstupy budou ve stejné místnosti? Protože při vysoušení mi příjde celkem nelogické aby horký vzduch z výparníku musel jít ven. Přecijen studený výstup je odvlhčený a ten teplý nijak vlhkosti nepřidává jen ohřívá vzduch.

(Proč jsem to řešil. Mám doma v těchto měsících kolem 75-80% vlhkost a úplně nesnáším takový vzduch. Taky před zimou a na jaře kdy se ještě netopí, absolutně nejde usušit prádlo, boty apod. Tímto chci řešit snížení vlhkosti. A v pár horkých dnech bude navíc klimatizace. Jen pro sušení se mi nechce mít hadici oknem ven.)

Díky za radu zda je to logické.

Tato verze neumí topit, jen ventilace, chlazení a vysoušení. Teoreticky i topit by šlo, kdyby se nějak odvedl studený vzduch při chlazení ven a teplý by naopak foukal do místnosti.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Klimatizaci

V lete pouzivam klimatizaci multi split. V zime odvlhcovac z Lidlu.
hodnocení

Je nějaký důvod proč ne klimatizaci na odvlhčování? Hlučnost, spotřeba, rychlost? Měla by mít lepší výkon podle všeho.

smode2
hodnocení

0x
Mobilní klima bez odvodu teplého vzduchu ven - k odvlhčování dejme tomu. U splitů jde spíše o doplňkovou funkci - protože se teplo nevrací, vedlejším (nežádoucím chcete-li) efektem je neúměrné klesání teploty v místnosti - právě pro nutnost neustálého udržování rosného bodu.
hodnocení

Ano u splitu bude klesat teplota, právě i u mobilní klesá, protože chladí a ještě ven fouká horký vzduch. Proto mě napadlo, že by šla použít tak aby foukala obojí do prostoru a jen odstraňovala vodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]