Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

FVE baterie - chování s ohledem na SOH

Od: tomis odpovědí: 10 změna:

Zdravím, teď se mi párkrát stala situace (pokud celý den nesvítí :)), že v odpoledních hodinách z důvodu vyšší spotřeby domácnosti vybila baterie (lifepo) někam např. k 30%. Mám nastaveno, že se nemá vybíjet pod 20%. Takže v tomto režimu, by se v noci vybila k těm 20% během chvilky, zbytek bych dokupoval a až ráno, kdy začne svítit, se začne dobíjet.
Můj dotaz zní - je lepší z ohledem na životnost baterie jí v podvečer dobít z gridu na cca 60-70% (střídač to umožňuje a energii bych stejně koupil v noci), což je energie, která mi na v pohodě vystačí na noční spotřebu (s ohledem na to, že se vybíjí pouze do 20%) a vytvořit takto vlastně jeden necelý cyklus baterie navíc, nebo jí nechat celou noc na na 20% vybitou a až ráno dobít ze slunce? Snad jsem myšlenku naspal srozumitelně, díky za názory. Tom

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ttt
16.08.23 13:31
hodnocení

2x

.

tomis
hodnocení

To máš pravdu, dotaz jsem tam vznesl a nestačil se divit. Asi tak... Diky
ttt

to je muj komentar stale videt?
zmenil jsem ho na tecku z duvodu, ze jsem si rozmyslel zverejneni.

tomis
Není, ale přišel mi do mailu, tak jsem díky této zkušenosti musel reagovat
ttt
16.08.23 23:34

ok

vlk95x
hodnocení

0x

viz moje registrovaná odpověd.

hodnocení

0x

Samozřejmě je hovadina dělat cyklus baterie navíc. Nejlepší je nechat na 20% a další den dobít ze slunce. Baterie má omezený počet cyklů, takže každý navíc je blbost. Navíc nabití baterie a použití v noci je se strátami 10-20% při nabíjení. Kdežto využití nákupem v noci jen beze ztrát. Takže je to vlastně levněší než dobíjet a využívat.

jeden nabíjecí cyklus je nabíjení z 0% na 100% (někteří výrobci udávají 0% na 80%). Dejme tomu z 50% na 80% je tedy jen částečný nabíjecí cyklus a počítá se tedy také jen poměrem k tomu celkovému. Tedy tři takovéto cykly jsou brány teprve jako jeden. Lithiovým bateriím je totiž jedno kolikrát do ní pustíte energii za den, ale už jí není jedno celková přenesená energie. Při nabíjení rostou na anodě jakési hroty, nebo výstupky a to je ta degradace baterie. Ten výrustek nenaroste rychleji během 10 minut nabíjení oproti hodinovému. Je to jen o té samotné uložené energii. Mimochodem baterie domu se během dne může vícekrát začít vybíjet a vzápětí na to hned dobíjet, podle toho jak menší stíny mraků přecházejí přes panely. Za den je baterie takhle dobita klidně 20x a více :)

Ano, ale stále přidáme i částečný cyklus navíc, který by jinak nebyl potřeba. A peníze neušetříme, naopak nás stojí dobití víc kvůli ztrátám než počkat na nabíjení ze slunce.

hodnocení

0x
Lifeo není olovo u kterého je dobré co nejdříve dobit kvůli životnosti. Pro velkou životnost lifepo je dobré cikovat v rozmezí zhruba 20 až 80%, neboli na nabíjecí a vybíjecí charakteristice vyhnout se velkému poklesu a vzrůstu napětí článku. Také nenabíjet velkým proudem. Toto by měli být uvedeno v technickém listu vašeho akumulátoru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]