Nejste přihlášen/a.
K preventivní výměně pasty není žádný důvod. Prakticky v každém výrobku, který obsahuje nějakou elektroniku je součástka, která je připevněná k chladiči přes pastu. Nejsou to jen procesory, ale i usměrňovače, stabilizátory, tyristory, triaky, výkonové tranzistory, integrované zesilovače a další. Tak, jako by nikdo neměnil pastu v řídicí jednotce auta nebo televizoru, není potřeba jí měnit pod procesorem počítače.
Kdysi jsem to testoval na PC procesoru. Vyleštil jsem chladič, vyleštil jsem procesor a "spáchal" dohromady bez pasty. A světe div se, žádné přehřívání se nedělo a v těch amatérských podmínkách jsem při různých zatíženích procesoru zjistil rozdíl max. do 5°C proti perfektně zapastovanému procesoru. Průměrný rozdíl byl 2-3°C.
Pochopitelně pokud má procesor pracovat na hranici povolených teplot, které ale mohou být klidně 80°C, pak je žádoucí ho mít zapastovaný.
Změřte si teplotu procesoru, možná ji váš Xbox umí změřit a ukázat sám, a pak může být o čem diskutovat. Do té doby věřte tomu, že nemusíte přepastovávat 10 let a nic se neděje.
@jakubrawen Ne po dobu několika let, ale nikdy. Je to folklór, který nemá technické zdůvodnění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.