Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepastování procesoru Xbox Series S

Od: jakubrawen odpovědí: 11 změna:
Zdravím. Zajímá mě důležitost pasty na CPU, jestli je tak nutná, kdy ji vyměnit a co se může dít bez ní. Vyměnit ji i pokud je konzole 2 roky stará, ale hrálo se na ni málo?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lexa
hodnocení

6x
Neopravuje něco, co není rozbité. Pokud se konzole nepřehřívá, nebo nepotřebuješ sundat chladič kvůli opravě, je zbytečné měnit pastu.
doplněno 15.08.23 12:54: A jo, je nutná. Bez ní se ti bude čip přehřívat, protože nebude mít dostatečný kontakt s chladičem.
jakubrawen
hodnocení

Tím pádem nemusím mít obavu z toho, že se začne konzole za měsíc sekat, sama vypínat? Výměna pasty stojí tak 500 Kč, myslím
jakubrawen
hodnocení

No tak já doufám, že od výroby ta pasta je kvalitní a není třeba ji měnit, nicméně se prý doporučuje po 2 letech přepastovat...
lexa
Pokud ti nepadá a nezasekává se, a jde normálně, tak jí měnit nemusíš.
jakubrawen
hodnocení

Dobrá tedy. Zjišťuji, protože se snažím předcházet problémům, tak věřím, že se procesor neničí.

hodnocení

2x

K preventivní výměně pasty není žádný důvod. Prakticky v každém výrobku, který obsahuje nějakou elektroniku je součástka, která je připevněná k chladiči přes pastu. Nejsou to jen procesory, ale i usměrňovače, stabilizátory, tyristory, triaky, výkonové tranzistory, integrované zesilovače a další. Tak, jako by nikdo neměnil pastu v řídicí jednotce auta nebo televizoru, není potřeba jí měnit pod procesorem počítače.

hodnocení

0x

Kdysi jsem to testoval na PC procesoru. Vyleštil jsem chladič, vyleštil jsem procesor a "spáchal" dohromady bez pasty. A světe div se, žádné přehřívání se nedělo a v těch amatérských podmínkách jsem při různých zatíženích procesoru zjistil rozdíl max. do 5°C proti perfektně zapastovanému procesoru. Průměrný rozdíl byl 2-3°C.

Pochopitelně pokud má procesor pracovat na hranici povolených teplot, které ale mohou být klidně 80°C, pak je žádoucí ho mít zapastovaný.

jakubrawen
hodnocení

CPU konzole přeci pracuje s náročnými hrami, někdy i s několika spuštěnými zároveň. Takže tedy stytké strany mají spojení mezi chladičem, tudíž není třeba po dobu třeba několika let pastu měnit?

Změřte si teplotu procesoru, možná ji váš Xbox umí změřit a ukázat sám, a pak může být o čem diskutovat. Do té doby věřte tomu, že nemusíte přepastovávat 10 let a nic se neděje.

@jakubrawen Ne po dobu několika let, ale nikdy. Je to folklór, který nemá technické zdůvodnění.

jakubrawen
hodnocení

Zdůvodnil bych to opotřebením a zestárnutím pasty, ale dokud neuvidím problém a procesorem, nemá to význam, jak říkáte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]