Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Najde se konečná odpověď k elektrokoloběžkám?

Od: somi® odpovědí: 6 změna:

Tohle jsem už napsal jako odpověď k 2 roky starému článku. Proto to raději založím znovu.

Nějak se ztrácím v pojmech. I zde na diskuzi se názory hodně rozcházejí. Někdo píše, že aby mohla elektrokoloběžka na silnici, musí mít max. 250W. V obchodech se nabízí obrovské množství elektrokoloběžek. Většinou 500W a více. 250W pro dospělého snad ani neexistuje. Takže v silničním provozu můžou jezdit jen děti na dětských modelech, dospělí mají smůlu a musí vedle dítěte za provozu utíkat?

Rady k elektrokoloběžkám na Heuréce: elektrokolobezky.heureka./...

Technicky je koloběžka s výkonem do 1000 W a maximální rychlostí do 25 km/h považována za kolo. Patří tedy na cyklostezky nebo silnice.

A hned na to kousek níže:

Po cyklostezkách můžete jezdit až 25 km/h. Stejně tak i na silnici, avšak pouze pokud má koloběžka pod 500 W výkonu.

Aby toho nebylo málo, dočetl jsem se vláknu Poraďte:

poradte.cz/...

Kupujte elektrokolověžky zn. Blata, je to jediná značka, která má schválení od MDCR na prodej v ČR. Na co dostali schválení, když ty ekoloběžky nesmí jezdit? V tom už aby se čert vyznal. Je tu někdo od dopravní policie nebo z dopravního inspektorátu, aby nám to konečně vysvětlil tak, jak to je podle zákona? Připadá mi, že je ČR jeden veliký Kocourkov.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Najde se konečná odpověď k elektrokoloběžkám
Ne, nenajde se konečná odpověď. Vždy bude následovat další...

hodnocení

1x
Ohledně zákonů kolem elektro koloběžek je to takové nešťastné. Já bych řešil, aby to mělo omezení do 25 km/h a vypadalo to jako koloběžka a hotovo. Ty motory mají většinou výkon větší než 250W. Ale tak to má i většina elektrokol (výrobce většinou píše dlouhodobý výkon 250W a krátkodobý až např. 500W).

hodnocení

0x

Já to vidím asi tak: el.koloběžky jsou na silnici nebezpečím pro řidiče a na chodníku pro chodce. Částečně je to také tím, že ti co na nich jezdí, jsou dost často bezohlední a chovají se jak na chodníku, tak na silnici, jako když jim ten prostor patří. Prostě nešťastný vynález.

Až nám zakážou auta, bude na silnicích pro taková vozítka místa dost. ;)
karel556*
Vynález není nešťastný, ale jen někteří lidé kteří "ten vynález" používají, stejně by se mohlo označení "nešťastný vynález použít pro automobil, jakýkoliv nůž, jízdní kolo a spoustu jiných vynálezů. Mě jako důchodci tento "nešťastný vynález" rozšiřuje akční rádius na výlety do okolí.

karel556 - asi jste to nepochopil, auta (potažmo řidiči) mají svá pravidla a svou vozovku, nevím proč by měl nůž být nešťastný vynález, je to odedávna dobrý pomocník, který nikomu nevadí, ale bez el. koloběžek se klidně obejdeme, stačí jízdní kola.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]