Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zprovoznit VKV vlny na starém rádiu?

Od: lukyricky® odpovědí: 20 změna:
Mám radio Tesla Domino-2, na rádiu jsem naladil pouze Country radio na SV vlny. Jde vůbec dnes zprovoznit VKV vlny? Popřípadě v čem by mohl být problém. Díky za jakékoliv rady.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jak už bylo řečeno, rozsah VKV sice končí na 104 Mhz, na nižších frekvencích ale musíte chytit mnoho stanic. Jetli nechytíte vůbec nic, je závada nejspíš v přepínačích. Jsou tam polské Izostaty, kterým korodují kontakty. Zkuste je prostříknout nějakým přípravkem na kontakty a podívejte se, jestli tam není nějaká zjevná mechanická závada. Rozhodně nic nepřelaďujte. Bez měřicích přístrojů byste rádio zničil.

hodnocení

2x

I rádia stárnou :(. Vysychají kondenzátory, mění se hodnoty součástek. Nelze se divit, že 40 let staré rádio už není v kondici jako za mlada. Pokud na něm chytíte aspoň tu jednu stanici na SV, bude potřeba minimálně přeladit mezifrekvenční obvody, ale spíš jeho celková rekonstrukce. Nebude to jednoduché a náhradní díly se budou už těžko shánět. Jestli k rádiu nemáte nějaký hlubší vztah, určitě to nebude rentabilní.

hodnocení

2x

Ono ani nemusí být nezbytně vadné/vyschlé/vystárlé. Je to velmi primitivně zapojené s pár tranzistory a vstupní citlivost nebyla nejlepší už právě kvůli roztažení tuneru na obě VKV pásma a přeferované bývalo to východoevropské, takže se dá čekat, že ta citlivost byla vyšší na něm . Asi by ta citlivost na dneším "západním"pásmu šla trošku zvednout přeladěním vstupních obvodů směrem k vyšším kmitočtům. Ten první LC laděný obvod je hned za připojením antény (ve schématu L1 a C3), ta cívečka mívá jádro, které by se v tomto případě mělo nekovovým šroubovákem maličko vytočit ven a zkoušet, co to dělá. Ale je potřeba tomu trochu rozumět, jinak si to můžete úplně rozhasit. Tedy v tomto místě ještě ne, pokud bezpečně identifikujete L1, tak tou se vám pouze bude frekvenčně posouvat citlivost.

radiojournal.cz/...

hodnocení

0x

Samozřejmě že VKV dále fungují (označeny FM).

Kde je chyba, to těžko říct. Na SV stačí vestavěná vnitřní feritová anténa, na VKV je tam zřejmě prutová anténa, která se vytahuje (a snad není její připojení utržené).

Tento přijímač měl jak východní, tak západní normu, tedy od 66MHz do 104MHz (tedy ne zcela, protože se končí až na 108MHz)..Ale asi to bude jen chyba na stupnici, kde "končí" 104, ale je až do 108..

petrm
hodnocení

0x

Mám tady taky Domino-2, tak jsem to zkusil. Na VKV mi Country radio normálně funguje na 89.5 MHz. Jde vám o Country rádio nebo libovolnou stanici?

Záleží také na místě poslechu, frekvence vysílačů nemusí být všude stejné.

vibe2*
hodnocení

0x

Připojte správnou anténu.

Blízko vysílače stačí aktivní pokojová.

satcom.cz/...

petrm

Domino žádný anténní vstup nemá. Má výsuvnou teleskopickou anténu.

vibe2*

Aha - to je trochu problém.

Záleží na lokalitě. Blízlo vysílače / vysílačů to snad půjde na teleskopický prut.

Mohou k tomu přibastlit delší kus drátu ...

Jinak zainteresovat radioamatéra, který zřídí VKV anténní vstup (třeba na F-konektor).

vibe2 - K tomuhle rádiu se žádná vnější anténa připojit nedá. Pro KV a VKV má vestavěný teleskopický prut, pro SV vestavěnou ferritovou anténu. Ten vestavěný prut je přibližně naladěný na přijímané pásmo a žádně dodatečné prodloužení kusem drátu nepomůže. Úprava pro vnější anténu by vyžadovala citelný zásah do VF obvodů. To by laik těžko zvládl.

hodnocení

Díky za odpovědi. Zkusím si stim něják pohrát kdyžtak dám info.

hodnocení

0x

A mí to rádio vůbec nyní používaný rozsah VKV? Co je na stupnici za čísla?

sasa*

Arne umíš číst? Píšou, že je rozsah do 104MHz ! Tak to má asi VKV ne?

petrm

Na stupnici je 67-104 MHz a stanice fungují, jak jsem psal dříve.

hodnocení

Tak Prut (anténa) byla utržena od desky tak jsem ji připájel zpět podle sechmatu (kondenzátor C1 - 150), ale stále na VKV je slyšet pouze tichý šum a nic nenaladím. Na levé straně je připájená nějáká zenerka s označením 850, která nevím zda je tam zbastlená nebo je to originál.

Jak zprovoznit VKV vlny na starém rádiu?
Jak zprovoznit VKV vlny na starém rádiu? #2

sasa*
hodnocení

0x

Co bádáš? Máš tam odkaz na schema od tomkk z 1.8. Co ještě víc potřebuješ? Vstupní díl je na 2x KF125, tak měř! A zenerku zkontroluj dle schematu!

111®
hodnocení

0x

tady je to komplet, ono to nejde jen tak otevřít...

doplněno 03.08.23 13:52:

a zkusil bych vypojit jedním koncem C10 a C22, jestli se to nezlepší, když tak vrátit Z5

Dom1.pdf62.23 kB
Jak zprovoznit VKV vlny na starém rádiu? #3
Jak zprovoznit VKV vlny na starém rádiu? #4
hodnocení

C22 tam ani není jsem zjistil a C10 jsem nenašel. Spíš mě napadlo jestli není problém v těch KF125 tranzistorech.

111®
hodnocení

0x

No tak to by jsi musel naměřit nějakou vadu ale proč by měl být problém právě v nich? Ono není tak jednoduché je jen vyměnit. Ono tohle opravovat bez rozmítavého generátoru moc nejde.

sasa*

Prosimtě změř napřed napětí na tranzistorech, úbytky , jaké máš ladící napětí pro varikapy apod. Pak uvažuj dál...Ale pokud neznáš základy radiotechniky, obzvlášť vf část bez měření nemůžeš opravovat!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]