Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napájecí výhybka anténa - zapojení

Od: fantomas® odpovědí: 26 změna:
Zdravím. Mám dotaz ohledně správného zapojení napájecí výhybka pro TV anténu. Jde mi o to, zda ji mám správně zapojenou. Z levé strany mi jde kabel z antény a z pravé strany vývod směr k rozbočovači. Je to tak správně? Viz foto.
Jinak TV anténa Televes DAT HD BOSS 700 TFORCE, napájecí výhybka Napájecí zdroj 12V/100mA 470uF "IVO- F"
Děkuji za odpověď.

Napájecí výhybka anténa - zapojení

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Ano, je to správně.

riva
hodnocení

3x

Možná je zdroj nedostatečný. Anténa vyžaduje 12 - 24 V a těch 12 V zdroje je na hranici, kdy se anténa do aktivního režimu třeba ani nepřepne.

hodnocení

A můžete mi prosím doporučit nějakou jinou napájecí výhybku s vyšším zdrojem? Tady je bohužel na pevno zdroj
riva

Daná anténa může fungovat jak v pasivním, tak aktivním módu. Proto bych si na TV nechal zobrazit sílu/+ kvalitu vybraného (raději nějakého slabšího) kanálu a jestli se nějak změní, když je výhybka napájená. Změna znamená, že anténa přešla do aktivního režimu a tedy napájení je snad dostatečné.

@riva: Ten zdroj je pro domácí anténu se zesilovačem naprosto vyhovující, takže je zbytečné cokoli jiného kupovat. Nehledě na to, že má parametry zdroje, kerý je k té anténě doporučený. Těch 12V je jmenovité napětí, anténa funguje již od 9-10V.

Zbytečně mateš tazatele a taháš mu peníze z kapsy.

Netuším, který trumbera dal téhle radě body!

riva

Možná matou v parametrech. Dle shop.atoselektro.cz/...

je: napájení12-24V / 40 mA

Nenechte se strašit, s 12V musí normálně fungovat a proudově je taky ok, pokud z toho tedy nebudete napájet ještě něco.

@riva: Tzn., že zdroj 12V/100mA s velkou rezervou vyhovuje!

riva

Vycházím z toho, že pokud zařízení vyžaduje 12 - 24 V a mám zdroj, který má na sobě napsáno 12 V, tak jsem na jedné mezi. A protože něco takového se mi nelíbí, ověřím si, jestli to i tak funguje.

Ověřuj si, je mi to fuk. Ale neraď to tazatelům, když to nemá smysl.

riva

Hele, jestli se chceš hádat, tak u mě nemáš šanci. Já když můžu, tak poradím, ale je mi jasné, že se tím nikdo nemusí řídit, protože má jiné vědomosti a zkušenosti.

hodnocení

2x

Pokud máte plnou sílu signálu a špatnou kvalitu, tak zisk může být kontraproduktivní (kouklám, že prů umí jit až na velmi vysokých 48dB, to může být ve výsledku nestabilní). Dokonce vám to možná spolu s rozbočovačem i kmitá. Ten rozbočovač přidává 4 dB a šum. Ta anténa je je z těch lepších, které můžete koupit, ale je dost směrová, takže s vysílači víc jak cca 20° od sebe může být problém chytat oba. Pro začátek bych vyřadil ten aktivní rozbočovač a zkusil rozchodit jen anténa - zesilovač - TV.

Jak dlouhý máte svod od antény a koupil jste kvalitní koax?Výšší kanály, cca 35+ jsou na klvalitu koaxu dost citlivé.

Anténu můžete ladit třeba tak, že vezmete dva mobily, jeden namíříte na obrazovku a třeba ve whatsappu pustíte videohovor.

hodnocení

Problém je v tom, že v tom rozbočovači mám svedený i kabel od SAT, ale mohu zkusit to odpojit a nechat jen ANT na přímo.
Svod od antény do 10m max, koax.kabel by měl být kvalitní.
hodnocení

Oprava: do rozbočovače SAT nejde

111®
hodnocení

0x

Když je rozsah od 12V není třeba zvyšovat napětí...hlavně nám napiště co vám to dělá, s čím je problém že tam dáváte napájení. Také jaké vysílače přijímáte a orientačně kde bydlíte. Nebo jestli je to někde v dolíku na chatě

hodnocení

0x
Z levé strany mi jde kabel z antény a z pravé strany vývod směr k rozbočovači. Je to tak správně? Viz foto.
O jaký rozbočovač se jedná? Je tam jen jeden? Jak jsou zapojeny jednotlivé TV? Vše dohromady musí úzce "spolupracovat", proto další upřesnění...
A zdroj je jaký? Máte tam jen výhybku...
doplněno 01.08.23 20:05: Dům na kopci. ... obec, kde je dům... Směřována na Domažlice Vraní vrch, ...Zkusím diagram...
hodnocení

Jeden rozbočovač, aktuálně pro jednu TV: ivo-pt.cz/...
Napájecí výhybka pro anténu: zdroj 12V součástí výhybky
ivo-pt.cz/...
Dům na kopci. Anténa Televes DAT HD BOSS 700 TFORCE. Směřována na Domažlice Vraní vrch, vzdálenost cca 40km, viz foto.
Sekajici se obraz, programy ČT jdou, síla signálu: 100,:kvalita signálu: kolísající různě od 0 po 30,
Nova a další stanice někdy jdou někdy ne. Tam signál spadne na 0 .
Napájecí výhybka anténa - zapojení #2
Napájecí výhybka anténa - zapojení #3
jirib

111®
hodnocení

0x
40km neni pro antenu s ziskem 17 dB žádný problem. To mudi chdit bez zesilovače. Vyřadte výhybku a koaxy propojte spojkou a ovette silu signalu a chybovost. Dtaci signál 60% ale nizka chbovost. Je moznost orijimst i jiny vysílač? Zkusit prijem z nej.
hodnocení

Zkusím odpojit výhybku.
Jiný vysílač bohužel. Na stožáru mám ještě další věci (sat, internet, hromosvod a hlavně pak vedle komín), takže se směřováním je to problém.
A další věc je vítr, takto mám anténu přímo proti větru.

111®
hodnocení

0x
Ppkud je stožár alespoň lesenarska trubka nemrl by být problem, jedině že by byla moc dlouhá. Sntena je na vítr stavěná.

hodnocení

Problém ze signálem zřejmě vyřešen.
Odpojil jsem rozbočovač a napájecí vyhybku a kabel od antény jsem napojil na linku rovnou k TV. Kvalita signálu spadla, ale obraz se už neseka a vše zatím funguje.
Takže děkuji všem za rady a názory

111®
hodnocení

0x
Takže důvod je příliš silný signál, který TV neumí zpracovat protože vstupni dil je zahlcen a dojde ke zkreslení signalu. Proto ty výpadky. Takze raději slabší signál ale bez chyb. To je to poučení, ze při tomto druhu prenisu není rozhodující síla jak u analogu ale kvakita. Jaky bL důvod tam dat zesilovac?
hodnocení

Důvod: "cenná" ráda od prodejce antény (anténářský obchod, žádný supermarket). Aspoň vím pro příště, že i anténář nemusí vědět vše.
Děkuji všem za odpovědi.

stan*
hodnocení

0x
A máte ty kabely správně zapojené v konektorech? Ta stínící síťka se nesmí dotknout toho středového drátu jinak zkratuje napájení někde na zdroji svítí kontrolka když napájení běží.
A ten napájený rozbočovač se nejspíš nebude moc snášet s napájeným zesilovačem, moje zkušenost je že anténní rozbočovač a zesilovač se moc rádi nemají tam je lepší nějaké speciální k tomu určené řešení.
A jenom tak z mojí zkušenosti rozbočovač nemusí propustit napájení nebo zesílený signál pokud pro to není stavěný, nebo si prostě jen nesedne s ostatními částmi sestavy.
To je taková anténní loterie.
Taky bych překontroloval že je dobře připojený kabel v zesilovači, že není kabel někde skřipnutý, zlomený, že tv nemá třeba zapnuté vlastní napájení antény, že ten rozbočovač sám nefunguje jako napájecí zdroj ...
Jinak zesilovač jde vyměnit za jiný - slabší nebo s lepšímy parametry.
hodnocení

Ano, vyřešeno.
Děkuji ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení antény

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]