Nejste přihlášen/a.
7x
Taky by bylo vhodné si lakovaný drát před navinutím srovnat, ono to totiž i vypadá hrozně a nedodržujete správnou mezeru mezi závity. Celkově je ta vaše konstrukce s prominutím jak od prasete.
A jako poslední nezapomeňte z konců drátu odstranit lak, jinak ji nepřipojíte.
No srovnat, to asi nepůjde, to je poprvé co je rozmotaný a už se tak skřivil. Nebyl jsem schopný ještě ten ladící kondenzátor sehnat.
Ono se to taky docela blbě dělalo, nemám svěrák, a jenom takovou špatnou pilu, a bolely mě z toho ruce jak jsem to při řezání musel držet.
Drát se musí odvíjet z cívky nebo svitku a ne ho prostě vzít a roztáhnout závity, pak to zůstane zkroucený
já ho odvíjel z cívky, ale jak jsem to musel držet aby mi to zároveň nevypadlo a musel jsem se natahovat a odvíjet to tak jsem to možná trochu pokroutil.
5x
Mimochodem ten kondenzátor je nutný, je to laděná anténa, kobdenzátorem vyladíte maximální zisk jen pro konkrétní kmitočet.
omlouvám se, je to na střední a dlouhé vlny, pjenicek.cz/... drát je lakovaný takový jak tam má být, myslím že 8 mm śiroký, myslím že některým lidem fungují trochu i bez kondenzátorů.
3x
Ten drot je lakovany, teda izolovany?
Co sa kondenzatorov tyka, su dolezite, aj ich presna hodnota. Vasa otazka je ako pytat sa, ci ma byt v aute aj motor, aby jazdilo.
3x
" ...tam mají být v tom kondenzátory, které já nemám, ale i tak by to mělo fungovat ne?"
Nemělo. Přečtěte si něco o laděných obvodech. Bez kondenzátoru je to jen kus drátu namotaný (navíc dost fušersky) na kusu dřeva. Stejný výsledek by to mělo i kdybyste ten drát smotal do klubíčka a pohodil vedle rádia na zem.
doplněno 25.07.23 11:38:
Přečtěte si třeba tohle, možná Vám to pomůže pochopit problém.
" Když leží na rádiu tak jak na fotce, tak zesiluje docela dost. Fungovala i bez kondíka, ale nešla pochopitelně vyladit."
takže mi nebudete věřit když vám řeknu že když jsem jednou smotal drát na kryt od autíčka tak hrála jako rozmotaná a jak jsem se vrátil tak už to nefungovalo?
0x
Dobrý den!
Podle "jeníčka ta antena není, je to poněkud "zfušované" !. Rozdílné provedení proti "jeníčkově" návrhu je zvýrazněno!
" Vodič vede téměř po celém obvodu cívky vzduchem, dotýká se jen konců latí, a mezi závity jsou ponechané mezery 2 mm. Díky tomu jsou i dielektrické ztráty v mezizávitové kapacitě minimální.
Anténa se ladí vzduchovým ladicím kondenzátorem 450 pF ze starého elektronkového rádia. Paralelně k němu je připojen malý kondenzátor, zmenšující ladicí rozsah tak, aby končil na 1,7 MHz a zjemňující ladění na horním konci rozsahu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.