Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojistka do mikrovlnky

Od: bcl odpovědí: 10 změna:
Zdravím.. Odešla mě malá keramická tavná pojistka na 8 ampér na desce tak jsem letěl do elektra a tam bohužel pojistku na 8 ampér neměli tak jsem vzal na 10 a skleněnou a ta to nevydržela.. Tak než budu shánět keramickou tak se chci zeptat jestli nevydržela kvůli tomu že byla skleněná nebo jestli to na to nemá vliv.. Nebo jestli chyba tedy nebude někde jinde.. Díky za odpovědi.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

7x
Chyba bude jinde

hodnocení

5x

U pojistek se rozlišuje rychlá / pomalá.

Pokud ta tvoje desetiampérová pojistka měla označení F, tak byla rychlá a proudová špička při zapnutí mikrovlnky ji přepálila.

Můžeš zkusit kopit pojistku na 10A s označením T (což je pomalá). Ta by proudovou špičku měla chvíli vydržet.

Ale protože se ti pálí pojistka, tak je v mikrovlnce asi nějaká další závada, kterou ty jsi ještě nehledal a my na dálku nejít neumíme.

hodnocení

4x

Keramická a skleněná hraje roli, protože přetavení vlákna v keramice s pískem je šetrnější způsob pro citlivou elektroniku nežli rozprsknuté vlákno na skle zevnitř a pokovený materiál, kde může dohořet oblouk a přepětím zničit elektroniku desky mikrovlnky.

hodnocení

3x

Jestli je skleněná, nebo keramická nehraje roli. Důležitější je, jestli je pomalá, nebo rychlá. A pojistku 8 A bych určitě nedoporučoval nahrazovat 10 A, ta hodnota tam není pro srandu králíkům.

Jen pro zajímavost - přítelkyně měla mikrovlnku (tuším značky Profesor) a u té tahle pojistka vypadávala tak 2x do roka bez jakékoliv zjevné příčiny. Nikdy jsem žádnou závadu nenašel a po výměně pojstky mikrovlnka fungovala zas 1/2 roku normálně *nevi*. Ale jestli ta Vaše 10 A vypadla hned při dalším zapnutí, tak je někde chyba a je to potřeba řešit.

hodnocení

2x

Máte tam mechanickou chybu v zámku dveří. Jestli máte schema, tak zkontrolujte, jak spíná mikrospínač označený jako "monitor switch". Ten v případě poruchy zámku zkratuje síť a vyrazí pojistku. Při zavírání se musí přepnout před dveřním a při otevírání po dveřním. To, jestli je nebo není v pojistce písek, je naprosto lhostené. Rozhodující je označení rychlosti. Písek se častěji používá u pomalých.

aaa
hodnocení

0x

Spálí se Ti 10A pojistka a Ty tam chceš dát další? *stop*To nemyslíš vážně. Ty chceš vyhořet a nebo ještě něco dalšího? Když odejde další a ještě navíc silnější pojistka, tak se hledá jiná závada, protože ta pojistka se nespálila jen pro svojí dovolenou a odchod do důchodu? Nemyslíš? Když tomu nerozumíš tak Ti radím , zavolej si elektrikáře a nebo to tam odnes. Další možnost je to vyhodit, což je ještě lepší pro Tvý okolí. *houpy* *pivo*

bcl
hodnocení

Tak děkuji za rady.. A omlouvám se za Váš čas.. Mikrovlnku jsem opravoval z toho důvodu že plastové "pacičky" u dvířek nedoléhaly na spínače.. To jsem po dlouhé hodině vyřešil ohýbáním plastů a utahování stahovacími pásky.. Pak přišel problém s pojistkou.. A teď půl hodiny koukání do schématka mě došlo že jsem prohodil 2 vodiče na jednom spínači.. Takže když se mikrovlnka otevřela tak nastal zkrat.. Takže moje hloupost.. A kvůli takové prkotině jsem se zabavil na celé 2 dny.. Tak ještě jednou děkuji a přeji krásný den..
Jsem vyučený elektrikář ale oboru se nevěnuji ale rád jsem si připomněl že při takové práci stačí trošku více přemýšlet..
sasa*

A to ten mikrospínač ve dvířkách spíná oba póly (fázi i nulu)? To se mi moc nezdá.

bcl
hodnocení

Jojo.. Co jsem napsal je kravina.. Takže stále nevím kde je problém.. Jen mě překvapuje že mikrovlnka jede nějakou dobu a pak zase pojistka shoří.. Takže půjde odpočívat na sběrný dvůr a pořídíme novou..
Problém vyřešen

Nenapsal jste kravinu. Ten mikrospínač správně při otevřených dveřích zkratovává síť. Prohlédněte si pozorněji schema. Kvůli takové maličkosti není potřeba kupovat novou mikrovlnku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]