Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Modul Step – Up proboha lidi pocte jakou koli radou

Od: medvidek180® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den

Dobří lidé proboha pomozte nešťastníkovi. Už jsem tu řešil problematiku, jak z USB zvednout napětí pro ventilátor 12V. Zjistilo se, že mám samé moduly step DOWN a po odzkoušení také tak fungují. Byl jsem za blbce a právem.

Ale teď jsem si objednal nejrůznější typy levných modulů STEP-UP a výsledek je ještě horší..

Podle všech návodů (abych modul nezničil) jsem vytočil potenciometr po směru hodinových ručiček na doraz.

Jenže u dvou druhů měničů je výsledek naprosto shodný. Vstupní napětí se rovná výstupnímu se ztrátou 0,1V. Připojil jsem i zátěž v podobě led diody s odporem a je to stále stejné u obou druhů modulů. Led sice slabě svítí, ale výstupní napětí na výstupu je stále 4,9V. A to můžu trimrem točit jak chci a nic se nemění.

Proboha poraďte prosím, jsem asi pablb.

Moc, moc děkuji, Michal

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hifi
hodnocení

0x

Tak si kup jednoduše USB na 5,5x2,1 jack 12 V - hotový bez nějakého potenciometru...

anebo se prodávají moduly, kde je LCD displej s napětím, nemusíš mi změřit, jak točíš potenciometrem, tak se ti viditelně mění na 5 na displeji. V obou těchto případech je to otázka jednotek dolarů

taky je otázka, kolik ten ventilátoru potřebuje proudu!? Tam bude tak 0,5A... záleží na zdrojovém USB

hodnocení

Děkuji, a nešel by poslat odkaz?

Napájím to z USB, protože to tak potřebuji provozovat. Správnou polaritu vidím na všech měřácích. A poplést In/OUT je nemožné. K jednomu mám plakát se zapojením. Nechce se mi teď v tom vedru vytahovat osciloskopy a mám nutné práce na zahradě.

Není Ledka s odporem malá zátěž? Nebo mám na vstup dát fultrační koďan? M.

Je to z firmy: Drátek, Havlíčkův Brod

a toto jsem koupil:

Step-UP měnič 2A - Nastavitelný SX1308

ano 1 ks 38,00 Kč 38,00 Kč

Step up modul napájení DC-DC 1A 3V 5V 12V na 19V 24V 30V 36V - Nastavitelný

ano 1 ks 76,00 Kč 76,00 Kč

Boost step up modul solárního napájení - Nastavitelný DC-DC XL6009

ano 1 ks 45,00 Kč 45,00 Kč

Step up modul napájení MT3608 2A DC-DC

ano 3 ks 23,00 Kč 69,00 Kč

hodnocení

Dobrý den. Moc vám všem děkuji.

Problém se sice vyřešil, ale přitom ještě více zkomplikoval.

Zakopanej pes byl v tom, že z pravého dorazu trimru je třeba otáčet zpět snad bambilionkrát, než to začne reagovat. Pak už to jde nastavit až na cca 27V. A to i z USB.

Chodí to naprázdno i s led diodou perfektně (ikdyž ledka při 27V už září)

S větrákem ale NE.

Je na něm napsáno ven 12V. žádný proud, příkon nebo otáčky –nic.

Proud jsem změřil na zdroji 12V a je cca 300mA

Na Step Up je ale nedostanu výše než na 7V. Myslel jsem, že větrákem jsem modul odpálil (stejně jako mnoho zpožďovacích modulů než jsem tam dal diodu v závěrném směru – jako u relé spínané tranzistorem)

Než jsem použil nový modul (raděj takový, který je na 2A) tak tam diodu dal.

Výsledek je stále stejný – už fakt nevím co je blbě. Nechce to jiný zdroj než USB? Vždyť proudově bohatě stačí. Nevím. M.

Tak prozkoumej ještě to USB, starší USB porty bývaly na cca 0,5A a pak novější a některé vybrané na cca 1A a i víc. Aby nebyl zádrhel v tom, že USB 5V/0,5A =2,5W a 12V/0,3A =3,6W a to je v provozu, určitě je třeba nějaký Xnásobek pro rozběh ventilátoru! Případně zkus z nabíječky na telefon.

toky

Vyfoť štítk toho větráku, určitě na něm bude jeho napětí 12V ale zda je to AC nebo DC, a také výkon ve Wattech tam asi bude uveden když ne proud v amperech!

Ten USB port taky zkusít jiný - třeba z nějaké silnější USB nabíječky už jsi zkoušel?!

Jak píše hiawata, je potřeba zjistit, že ten 5 V zdroj při požadovaném odběru nepropadá.

hodnocení

0x

V životě jsem neřešil zda měnič zničím či nezničím nějakým točením do maxima či do minima. Jenom vím, že minimum je vždy o kousek vyšší jak minimum přivedeného napětí... Kdyby to tady někdo nepsal, tak ani snad nevím že bych ho mohl tímto způsobem zničit. Jen vím, že v každém případě je to napětí na step-up prostě je vždy o nějaké ty desetiny voltu vyšší než na vstupu... Až budu mít chvilku času, tak to zkusím prověřit zda to bude fungovat z toho USB...

hodnocení

Děkuji, M.

hodnocení

0x
Musí to fungovat i naprázdno. Třeba ne stabilně, může zakmitávat regulace, ale zvyšovat to musí. Buď máte obrácenou polaritu, nebo slabý zdroj, nebo jste vytočil potenciometr na špatný konec (já bych ho naopak nechal na střed), nebo prostě máte smůlu.
Čtěte v recenzi, jak nastavit ten poťák:
laskakit.cz/...

Je zajímavé, že na výstupu nemáš mít nastavené nižší napětí než vstupní... Mám několik druhu STEP-UP a nikdy u žádného nejde nastavit nižší napětí!

hodnocení

Právě že naopak, na výstupu nesmí být napětí nižšídroj je dost silný 1,5A. Jenže jak poznám prostředek trimru, když má tolik otáček. Jdu to zkusit.

Děkuji. M.

Nechápu co kdo tady pořád rozšířil o nižším napětí! Každý step co mám, tak i při minimu potenciometru má vždy vyšší napětí než vstupní... Prostě tam nejde dát nižší. Tak nevím zda na těch stránkách je blábol, nebo je ten měnič co je u toho na obrázku nějaký zmetek:

Mrkni na ty zdrojeUSB: blog.root.cz/...

a zkus na tu nabíječku...

15.07.23 10:58
hodnocení

děkuji

hodnocení

0x
15.07.23 13:17
hodnocení

děkuji.M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]