Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohla mě kopnout pracka

Od: dee odpovědí: 13 změna:
Zdravím. Umývala jsem koupelnu a občas mi někde strikla voda. Mám pověšený kabel od pračky na háčku na zdi. Po chvíli jsem šla prát a nezkontrolovala si kabel od pračky a zapojila ji do elektriky. Mám strach, jestli mě to nemohlo kopnout/zabit protože za tím kabelem na stěně jsem pak viděla trochu vody, tak nevím, jestli nebyla voda i na té “vidlici”, co se strká do zasuvky. Jak jsem si to uvědomila, začala jsem cítit divny tlak na hrudi a brnět ruka. Kdyby mě to koplo, zjistím to hned? A když ji budu vypojovat, muzu být c klidu? Já někde četla, ze někoho něco koplo a poté mu za několik hodin selhalo srdce

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

8x

Pokud by vás to "koplo", ano, zjistila byste to okamžitě. A to mluvím jako člověk co má na el. papíry a přesto se mi asi 3x omylem povedlo fáze dotknout. Jakmile se pustíte, spíše než to kopnutí samotné, nastává menší či větší šok a je dobré si sednout, počkat a uklidnit se. Ano, zabít el. může, ale při krátké chybě - okamžitém ucuknutí a máte-li srdce v pořádku (a nejlépe také gumovou obuv/pantofle), by se, teoreticky, nic nemělo stát. Ve vašem případě šlo spíše o šok z možnosti, že se něco mohlo stát. Nestalo. Buďte ráda a příště napřed více sušit :)

spíše než to kopnutí samotné, nastává menší či větší šok a je dobré si sednout, počkat a uklidnit se.
10let zpátky (cca) jsem se jazykem dotknul fáze, brnelo to jak prase, zavřel jsem leknutim oči... Pracoval jsem dál a neřešil to.
Nebo dotknul neizolovane třífazove lišty v rozvadeci, měl jsem na bříšku prsty tři spálené proužky a další a další...

hodnocení

5x

Věřte, že kdyby Vás to koplo, věděla byste to okamžitě. Pár kopanců jsem za léta praxe v elektrotechnice zažil a je to zážitek, na který se nezapomíná.

riva
hodnocení

3x
Do sta let jste mrtvá.

hodnocení

0x

Hlavne odporucam overit si, ci mate pre obvod v kupelni normou predpisany prudovy chranic, ten vacsine urazov zabrani. Typicka nebezpecna situacia je kutilom domacim dotiahnuty novy privod do kupelne pre pracku bez chranica. Dalsia zavada je nedodrzanie minimalnych vzdialenosti, tzv instalacnych zon.

vernon
hodnocení

0x
Nevypadá to, že bys byla mrtvá...

hodnocení

0x
Samozřejmě, že vás "kopnout" mohla, pokud jste strčila do zásuvky vlhkou vidlici. Nějaký proud, menší, než vybavovací hodnota vašeho chrániče, přes vás mohl z fázového kolíku projít. Asi jen jednotky mA, ty zpravidla nejsou nebezpečné, jen tak brní a při případném větším proudu by vás měl zachránit proudový chránič. Pokud tedy máte OK elektronistalaci.
Prostě příště už to nedělejte, je to potenviálně nebezpečné.
roy

A jak víte, že má chránič? V klasickém paneláku chránič není, tam je jen PEN+fáze.

je dobré nechodit naboso, a mít suché ruce i vidlici i zásuvku při manipulaci s přívodní šňůrou. Někdy to sám nedodržuju a prostě to risknu. A čekám kopanec.

A čekám kopanec.

Kopanec ale přišel nečekaně na kolebkocem vypínači odšťavňovače, do kterého mi z mokré ruky zatekla šťáva :)

roy
hodnocení

0x

Aby vás to koplo, musela by být souvisle voda od vašeho prstu až po levý kolík na kabelové vidlici...

pokud to lehce brnělo, tak třeba máte řezné poranění na prstu, to může být pouhých neškodných 5 miliamper proudu a už to ucítíte velmi ostře do té rány...

záleží na podlaze, botech, všem...

Pokud žijete, kopance nebyl, dodatečně už o je jen somatika, psychika :)

příště vždy zkontrolujte a otřesy kabel a ruce, jen pak je to bezpečné

hodnocení

0x

Kdyby vás to koplo, tak to ucítíte. Bezděčně byste rukou ucukla a nic víc by se nestalo. Nečtěte brakovou literaturu. Aby se někdo zabil po zásahu síťovým napětím je téměř nemožné. Muselo by se najednou sejít několik mimořádně nepravděpodobných okolností. To je v tomto případě vyloučené.

metodejondrs*
hodnocení

0x
Mě elektřina kopla už 6x a to je mi teprve 10 let. Po doteku ucítíte štípnutí a zabrnění v ruce. To proběhne okamžitě a následky nepokračují. A příště nečtěte takové zprávy :)
Prosím bez komentáře.
Doufám že odpověď pomohla. *slunce*

hodnocení

0x

Pokud Vás ta pračka opravdu kopla,já bych ji to osobně vrátil.*smich*

jaj*
hodnocení

0x
Zlá pračka, nakopala bych ji do zadku. Kdysi jsem dostala ránu rychlovarnou konvicí, v koupelně jsem ohřívala vodu a už to bylo, byla to hrozná rána, bylo to všechno mokrý a ještě k tomu pára. Nikdy jsem na tyhle věci nevěřila, už jsem pak ani nesahala na vypínač mokrýma rukama. S elektrikou mám ještě takovou zkušenost, že jsem vzala měnič napětí, zapojila jsem ho do auta a zapnula vysavač, vysavač jel jak postižený, úplně pomalu, takže asi u vás mohla být nějaká menší rána, mohlo to být méně elektriky co do vás šlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]