Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Neporadil by mi prosím nějaký hodný člověk, kde koupit maličký měnič pro USB vstup, aby napájel ventilátor 12V? Již jsem podobnou otázku sem vložil, ale poradili jste mi jen zvyšovač napětí, kterých tu mám plný pytel! A když dám na výstup VOLTMETR, tak se hodnota (cca 4,5V) neměnění. A můžu točit modrým trimrem z dorazu na doraz. Zkusil jsem to u 3 destiček – vždy stejné! Proboha, co je špatně?
Moc a moc děkuji za jakou koli radu. Michal
A zkoušel jsi to se zátěží? Jaký příkon má ventilátor...? Já mám zase celý pytel různých zvyšovačů a všechny fungují dobře...
Děkuji, zkusím to se zátěží
Moc děkuji
Měniče cca 10ks mám tyto:
větrák žere cca mA a nic už dalšího z USB nenapájím.
Že mě to hned nenepadlo....taková, jednoduchá blbost! Použiju jiný adaptér.
Moc děkuji. M.
No chyba je zřejmě v tom, že ty nemáš měniče zvyšující napětí, ale měniče co snižují napětí. Měnič na obrázku je Step down, ty ale potřebuješ Step up měnič, tedy měnič nahoru... Tento by asi fungoval v pohodě: dratek.cz/... , na drátku zase až tak velký výběr není...
Děkuji, už jsem to vyřešil. Mám samé moduly STEP-DOWN. Jdu objednat STEP UP, ale mám strach, aby mi ho nezničila indukční zátěž, jako tomu bylo u zpožďovacích modulů s 555, kterých jsem zničil několik, než jste mi tu poradili, jak výstup ošetřit a chodí to denně už pár let. Jen jsem tu radu zapomněl. Michal
Tohle jsem řešil před rokem a skončilo to tím, že jsem koupil větrák na 5V než se s něčím takovým peklovat.
Větráky na 5V jsou normálně dostupné, jen jsou o dost dražší.
Čínské moduly fungují všelijak. Jednou stopou může být to, že naprázdno můžou dávat naprosto cokoliv. Běžně se u spínaných zdrojů dřív počítalo aspoň se 20% zátěže, tak jsme se je i učili ve škole počítat (asi bych si toho musel hodně nastudovat, kdybych dneska chtěl navrhovat nějaký ten spínaný zdroj, ale tehdy za navržení sestavení a předvedení byl zápočet).
Trochu jsem se uťuknul, měl jsem na mysli 1/20 tedy 5%. 20% by bylo trochu moc (a dost malý reguleční rozsah). A bývalo běžné, že právě i komerční zdroje (třeba ty počítačové) měly nějaké takové minimim a hrozila dokonce destrukce při chodu naprázdno. Hrozila prý dokonce destrukce, pokud by se pustil naprázdno. Dneska už se snad běžné zdroje, u kterých nelze vyloučit odpojení zátěže opatřují nějakou ochranou, ale může se stát, že nepracují korektně.
Sice jsem dávno spínaný zdroj nenavrhoval, ale když o tom tak přemýšlím, poslední roky se hrabu v řízení PWM měničů, což je prakticky vzato taky spínaný zdroj (dva step-up měniče na každou fázi). A i tam je kvůli dodržení různých časů to omezení modulačního indexu (a tím i amplitudy střídavého napětí při daném stejnosměrném) od 5 do 95% (přičemž pokud se člověk hrabe i v modulaci, tak může přidat i 0 a 100% případně nějaké přechody mezi modulacemi kdy je možné jít i nad 100% ale ne ve všech fázívh současně pochopitelně). Ale tohle je zase něco jiného, než čím se zabývám, já řeším řízení, modulaci řeší někdo jiný.
Chtěl jsem dát typ na měnič, co jsem nedávno použil na jiný účel, ale GME má tak nepřehledné stránky, že nejsem schopný to najít. Bylo to v této kategorii gme.cz/... jsou dražší, než čínské moduly, ale mají zaručené parametry.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.