Zdravím kutilové a odborníci na slovo vzati Potřeboval bych radu, vyprdl jsem se v zimě na dobíjení baterie v autičku a teď je hyn. Teď když měním baterii, chci s tím vidupat a místo té slabé co pojezdi sotva hodinu na plnou zátěž dát silnější. Ptám se proto protože internet je plný odborníků a rádoby odborníků a někde se dočtete že pokud máte 2x baterií za sebou propojenou v sérii, tak nemůžete sčítat (2x baterie 6V = 1 baterie 12V) takže stručně, v autě mám 2x baterií 12V 7Ah v sérii. Mohu nahradit za 12V 100Ah? Neresme rozměry, místo si udělám i když by nevlezla bez úprav, jde mi o parametry kapacity. Děkuji moc za rady, přikládám pro jistotu fotografie. Mimochodem nová by byla trakční
Ale to jsem se učil už ve fyzice na základce. Záleží na zapojení těch dvou baterií. U baterií zapojených sériově se napětí sčítá a kapacita zůstává nezměněná. U paralelního zapojení zůstává napětí beze změny a kapacita se sčítá.
Prvně si změř jaké napětí ti jde z baterií. Jestli jde 12V tak jsou zapojené paralelně a můžeš ty dvě malé nahradit jednou větší baterií.
Pokud jde z baterií 24V, tak jsou zapojené sériově a pak tam zase musíš dát dvě baterie, abys se dostal na napětí 24V.
Tak jak máte ted zapojené ty dvě baterie, plus spojený s plusem a mínus s mínusem. Stejně propojíte nové čtyři baterie. Spojíte prostě čtyři plusy a čtyři mínusy dohromady. Plusy půjdou přes tu pojistku a mínusy přímo do konektoru.
Cože budete potřebovat? Nějaký konektory, nějaký kablíky, dobré je umět letovat, lisovací kleště, nějakou smrštovačku, bindery, šikovné ruce.
tomcos
letovat umím, kabliky i smrstovacky se taky najdou, jen jsem měl na mysli něco speciálního, například jestli novou pojistku třeba nebo se bude dát dále použít původní na 4 baterie
Vaše pocity už jsem také zažil - myslel jsem si, jak do dětské motorky a auta vyměním baterii za velký auto-akumulátor - ono to není vždy konstrukčně možné a improvizace můžou být i nebezpečné.
Ten zmíněný EMOSácký 15Ah vypadá fajn - jestli tam vleze, ok, ale víc baterií s úpravou plastu bych tam nedával - jak píší kolegové:
1) se výrazně zvýší spotřeba díky váze
2) cenová investice je podle mne nesmyslná
tomcos
Autíčko je predimenzovano co se týče váhy, je určeno pro dvě větší děti, a syn v tom jezdí sám takže ty 4 baterie které jsem už objednal budou mít dohromady asi nějakých 16 kilo. Ps:autíčko před 3 lety stalo asi cca 25 000,takze váhu opravdu v uvozovkách neřeším, samozřejmě nezachazim do extrému, jen ta výdrž byla katastrofální v terénu když je to monster truck
Ano, můžete je vyměnit za baterie o stejném napětí a vyšší kapacitě, když dodržíte původní zapojení. Trakční je správně. Cpát tam dvě 100 Ah baterky mi ovšem přijde jako úplný nesmysl, který zbytečně zdvojnásobí hmotnost vozítka. Taky je dost možné, že motor vozítka není stavěn na dlouhodobou zátěž a upečete ho. Velká baterka bude taky podstatně tvrdší než ta původní.
Ano, teoreticky můžete dát jednu 12 V autobaterii, ale dejte co nejblíž svorce pojistku a zajistěte, aby se póly nikdy nemohly zkratovat (například plechovým krytem, kdyby vás náhodou napadl). Je tu trochu riziko, že výrobce počítal s vnitřním odporem slabší baterie a s tvrdou autobaterií elektronika, nebo motor odejde. Ale tohle vám takto nikdo předem neodhadne. doplněno 29.06.23 13:55: Nevím, jestli je to dobrý nápad, navic bude autíčko tahat větší hmotnost. Ty motorky (a regulátor?) bych minimálně po pár minutách plné zátěže osahal, jestli se nepřehřívají. 100 Ah váží pěkných pár kilo, autíčko bude línějši. Osobně bych spíš víc než 12V/20 Ah nedoporučoval. doplněno 30.06.23 11:54: Podle fota je to zapojeno paralelně, takže platí, co jsem napsal. Kapacita oproti původním 2x7 Ah bude cca 5x vyšší (záleží na stavu staré 100 Ah baterie), ale její hmotnost bude pohon více zatěžovat.
Neřeknu teď z hlavy jak jsou ty dvě baterie zapojeny a po ruce je nemám, ale řekl bych že se sčítají, už podle popisku auta, jedná se o licencované auto od Fordu, Ford Ranger monster truck 4x4,prikladam fotografií specifikace, ale jestli jsem pochopil správně zde uváděné komentáře ve spojitosti se specifikaci auta tak budu muset dát 2x 12v akorát rozdílné Ah třeba, nikoliv jednu 12v s vysokým Ah
Navíc je pod kapotou další ulozny prostor třeba na svačinku :D takže místo na baterie je, jen nějaký šikovný rádce který by poradil jak to skompletovat (Ah se také sčítají? Nebo nikoliv, jako lajk mám vzato že Ah je výdrž, proč tedy více jak 20Ah jak tady jeden doporučuje by nedával? Děkuji za odpovědi pánové
Tak nevím, jestli je to až tak velký problém zjistit měřením, nebo "opsáním" spojů jak jsou baterie zapojeny. V okopírované dokummentaci se píše, že jsou tam motory 12 V, tak baterie budou asi zapojeny paralelně.
Ano, pokud je zapojíte paralelně (jako na obrázku), pojede autíčko znatelně déle. Baterie se ale pravděpodobně budou také znatelně déle nabíjet (záleží na nabíječce).
Tak baterie objednané, 4x trakční 12v 15Ah(60Ah) dohromady. Prosím co dokoupit ještě k těm bakteriím aby to fungovalo? Viděl jsem že baterie jsou svedene do rádoby svazku a navíc do nějaké čtvercové, řekl bych pojistky? Děkuji Navíc, co nabíjení budoucích baterií? Dále nabíjet originál trafem nebo chytrou autonabijeckou baterií, která si sama rozpozná co je to za baterií, děkuji
asd1
Jsou paralelně, takže stačí jedna 12V baterie s kapacitou jaká ti vyhovuje, jestli 20 Ah nebo 60 je celkem jedno, jen bude jiná vydrž.. k tomu i váha a rozměry. Lepší jedna než 4 malý...
tomcos
Rozměry a váha je docela podstatný rozdíl, ukaž mi jednu baterií 12v 60Ah trakční
Nějaké kabliky tedy ne. Chce to správný průřez. Jr treba si uvedomit, že pokuf date bazerie paralelně s vetsi kspacito kledne i vnitřní ofpor zdroje, ten je schopen fodat podstatně vyšší proudy, nemusi zo motor vydrzet. Jiszit se musí na proud motoru a kabely volit s ofpovidajicim proudem.
nickys
Ale notak, jakože by proud do motoru byl omezován maximálním proudem ze zdroje? Jinak jste ještě zapomněl kromě průřezu kabelu zmínit i jeho správnou barvu. Nevypočítal jste napěťovou pevnost izolace, neuvedl jste povolený radius oblouku ani dovolené klimatické podmínky.
Tazatel sice není nijak zdatný v elektro, ale nepředpokládám, že by volil menší průřez, než který tam je u těch dvou baterií. Sice máte v určitém ohledu pravdu, ale v tomto případě to tazateli pouze komplikujete.
tomcos
V pořádku, vždycky se najde někdo kdo si myslí že má větší pravdu, navíc proud vyšší nebude ale děkuji za odpověď i když ne prinosnou
Tak pánové, akce Z je zdárně u konce, děkuji všem za vzácné rady a věřím že toto vlákno pomůže mnoho lidem co budou řešit podobnou problematiku. Tak ať to jezdí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.