Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny kteří mohou přispět řadou bezradnému. Mám problém s kolonožkou. Momentálně nefunkční. Po připojení nabíječky a zapnutí kolonožka pípne a rozsvítí se zelená ikona baterie která následně začne blikat oranžově. Po cca 30 minutách dojde k vypnutí kolonožky. Při delším podržení vypínače se ikona rozsvítí na 2-3 sekundy zeleně a pak následně bliká oranžově ale i s předním osvětlením a zvukovým přerušovaným signálem bez již vypnutí. Jde o značku Fourel smartboard Black SBW666SL. Kolonožka není žádná Čína. Má certifikaci italské výroby. Děkuji moc za jakoukoliv radu vedoucí k tomu abych mohl co nejdříve vyjet.
Obvykle bývá problém s baterií, když ji hlídá BMS jednoduššího typu, které nevyrovnává napětí mezi články.
Řešením je batery box rozebrat, proměřit jednotlivé články a popřípadě vadné (nebo všechny) vyměnit.
Jeden člověk mi tohle taky řekl ale chtěl jsem spíše slyšet ještě názor jiných odborníků. Tak jak nejlépe začít jak jinak než u baterie. S elektronikou bych toho asi moc tady nevyřešil i když mám ještě díly z jiného tak z nich nesedí žádná deska. Díky moc jdu na to. Uvidím jak pochodím.
Pri demontazi a merani velky pozor, kam strkate sondy od voltmetra, aj jeden clanok 18650 ma dost energie, aby vam odparil kus hrotu a ak sa podari vyrobit tymto "zvarom" trvajucvi skrat, zacne to cele horiet. Clanky ako take ochranu nemaju, chrani ich BMS.
Mám ještě takový dotaz, než bych ten box rozebíral bylo by možné regulovaným zdrojem na tvrdo články probudit připojením zdroje s nepatrně vyšším napětím řekněme tak 42 V přímo k boxu nebo tím hrozí poškození jednotky BMS pokud je to tedy ta deska co je na boxu připojená. Díky
Externy zdroj nevyriesi problem, ked je jeden clanok vybity a ostatne su ok. Len rozobrat, identifikovat ten s vyrazne nizsim napatim a ten opatrne dorovnat na rovnake napatie, ako maju ostatne. Napr cinskym modulom s obvodom TP 4056
Ak to budete mat rozobrane, z vasich slov vyplyva asi 10 x 4.2V napatie, cize 10 skupin clankov v serii, skusit kupit iny BMS, ktory aktivne dorovnana napatia a zabudovat ho tam.
Nadarmo se neříká rada nad zlato, děkuji za reakci. Bateriový box má 20 článků tedy každý 1.8 V celkem 36 V. Realita je však taková že na výstupu boxu jsem včera naměřil 2.02 V a dnes již 1.6 V a na jednotlivých článcích od 50 mA až 250 mV dle článku což mi přijde že jsou články asi za zenitem. Máte pravdu nabíjení při zapnuté či vypnuté kolonožce dodává 42 V což je dostatečně nadimensované napětí pro nabíjení něco co jsem chtěl zvláštním zdrojem udělat i já, tudíž by to v tomto případě bylo zbytečné protože i tímto originál zdrojem je neuspěšné. Je možné tuto BMS jednotku vyřadit a ohlídat si nabití článků sám? Připojil jsem jiný náhradní box z jiné vyřazené kolonožky se stejnými parametry a po hodině nabíjení s původní dodanou nabíječku ke kolonožce dosáhl hodnoty 20,5 V ale při zapnutí kolonožky systém reagoval jako s připojenou původní baterií a nabíječce, jinými slovy, použít by se ještě nedala. Posílám nějaké foto kde je zásah do elektroniky v boxu s modrými články.
No nevím, neriskoval bych to s vašimi "vědomostmi" o nabíjení li článků z důvodu snadného zahoření a nebezpečí úrazu.
Zkus někoho, kdo má o problematice trochu šajn!
Mohl bych zkusit celý box nabít pod dozorem a na volném prostranství venku na pozemku. Pokud ale po nabítí bez ochranné jednotky napětí spadne bez zátěže pod jeden volt tak už nemá cenu ty články nadále použít. Nemělo by to smysl protože bych po nabítí druhý den už nevyjel. Ano celý akubox má na výstupu 1.5 V jak jsem psal tak po rozebrání předpokládám že na všech naměřím pod 1 V, pár přístupných článků měly od 50 do 250 mV takže asi konečná. Jak si vyrobím bodovačku na nové články a přijdou mi nové na výměnu tak se do toho pustím, objednám těch článků více a zkusím potom opravit oba boxy. V kolonožce je místo ještě pro jeden akubox tak bych to do série posílil o dvojnásobnou kapacitu s větší vydrží. Jenom nevím zda to mám realizovat s ohledem na originální nabíječku která pouští 2 A. Pokud ano tak určitě s dvojnásobným časem nabíjení než se standardně nábíjela. Zajímalo by mě zda mohu jít do toho experimentu s druhým boxem. Děkuji za případný názor.
Jestli měříš akubox za BMS, tak to nemusí být napětí akuboxu, protože BMS třeba vypnula výstup. Musíš to měřit před BMS, optimálně každou řadu (v sérii) zvlášť. A pak je dobíjet třeba najednou, ale hlídat, aby žádná řada nepřesáhla 4,2V. Pokud bude některá řada zaostávat, tak tu dobít zvlášť.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.