Nejste přihlášen/a.
Zdravim vsetkych,posudte pravdivost rozdielnych nazorov.Chcem si kupit prudovy chranic k bazenu prudovy chranic16A-zasuvkovy krytie IP 54 : jeden nazor oficialneho predavajuceho ( Mountfield 2ELE1048) je ,ze sa moze pouzit aj v sieti TN-C aj TN-S . Druhy nazor tiez oficialneho predavajuceho (Hornbach FK-PRCD-2 IP54) je,ze sa moze pouzit iba v sieti TN-S Jeden aj druhy podla obrazkov je to iste.Ako sa vyznat?
Řešilo se to tady tento týden tak si to najdi... Samozřejmě to bude fungovat i v tnc
Podle mě ale záleží, co chceš připojit!? Když to má uzemňovací kolik, tak musí být někde přizemění - aby to bylo opravdu sichr.
jo a vířivky mají proudový chránič přímo na kabelů, tuším že 10 mA, nicméně v návodu je i tak vyžadován předražený chránič 30 mA. A ještě mají vířivky na sobě uzemňovací šroubek. A stejně mě to kope proti zemi
Jak to může kopat? Máš bordel v instalaci! Proto se vše přizemňuje, abys to dostal na stejný potenciál.
můžeš mi to prosím tě zkusit popsat, jak to mám přesně udělat? Mám rozkopat podlahu nebo jak. Zapíchnout kolik jako k míchačce? Aby jsi o něj někdo rozbil nohy okolo vířivky?
Super by byly nějaký videa z praktického provedení.
Teorii samozřejmě všichni známe, ale praxe, nenapadá mě, jak to přesně udělat.
Přizemnit to na samostatný zemnič! Jsem revizák a ne stavař, takže si s tím musíš poradit sám. Toto jsem řešil u známého dirigenta , který si mě povolal. Při zapnutí protiproudu (zvýšený odběr)v bazénu docházelo k tomu, že kdo seděl na bazénu a měl nohy ve vodě cítil brnění.Měřením napětí byl zjištěn potenciál mezi zemí a N vodičem cca 16V. Stačilo přizemnit!
Proudový chránič se s PE nikdy nesetká, setká se pouze s N. Pokud místo N použijeme PEN, což můžeme, nikdy už tento vodič za chráničem ale nesmíme použít jako PEN, vždy už to bude jen N, takže za chráničem už je technicky soustava vždy TN-S, bez rozdílu, co je před. Místo rozdělení soustav, kde se PEN dělí na PE a N je právě před tím chráničem, v zásuvce, která má PE a N proklemované. Nevýhody zapojení do TN-C samozřejmě jsou a z výše uvedeno vyplývá, že se ve stávající instalaci TN-C nemůže použít, protože ten třetí vodič bude chybět. U bazénu se jedná o pohyblivý přívod s min. třemi vodiči, takže OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.