Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prudovy chranic k bazenu

Od: belus odpovědí: 7 změna:

Zdravim vsetkych,posudte pravdivost rozdielnych nazorov.Chcem si kupit prudovy chranic k bazenu prudovy chranic16A-zasuvkovy krytie IP 54 : jeden nazor oficialneho predavajuceho ( Mountfield 2ELE1048) je ,ze sa moze pouzit aj v sieti TN-C aj TN-S . Druhy nazor tiez oficialneho predavajuceho (Hornbach FK-PRCD-2 IP54) je,ze sa moze pouzit iba v sieti TN-S Jeden aj druhy podla obrazkov je to iste.Ako sa vyznat?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sasa*
hodnocení

0x

Už se to tu nedávno probíralo. Pokud zásuvka již nemá chránič před sebou pak ano. Zastrčíš do zásuvky TN-C a de facto za tímto chráničem máš již síť TN-S. Nesmíš spojit N a PE! Ještě by chtělo dle čsn přizemnit místo rozdělení.

tylerdurden
hodnocení

0x

Řešilo se to tady tento týden tak si to najdi... Samozřejmě to bude fungovat i v tnc

Podle mě ale záleží, co chceš připojit!? Když to má uzemňovací kolik, tak musí být někde přizemění - aby to bylo opravdu sichr.

jo a vířivky mají proudový chránič přímo na kabelů, tuším že 10 mA, nicméně v návodu je i tak vyžadován předražený chránič 30 mA. A ještě mají vířivky na sobě uzemňovací šroubek. A stejně mě to kope proti zemi

sasa*

Jak to může kopat? Máš bordel v instalaci! Proto se vše přizemňuje, abys to dostal na stejný potenciál.

tylerdurden

můžeš mi to prosím tě zkusit popsat, jak to mám přesně udělat? Mám rozkopat podlahu nebo jak. Zapíchnout kolik jako k míchačce? Aby jsi o něj někdo rozbil nohy okolo vířivky?

Super by byly nějaký videa z praktického provedení.

Teorii samozřejmě všichni známe, ale praxe, nenapadá mě, jak to přesně udělat.

sasa*

Přizemnit to na samostatný zemnič! Jsem revizák a ne stavař, takže si s tím musíš poradit sám. Toto jsem řešil u známého dirigenta , který si mě povolal. Při zapnutí protiproudu (zvýšený odběr)v bazénu docházelo k tomu, že kdo seděl na bazénu a měl nohy ve vodě cítil brnění.Měřením napětí byl zjištěn potenciál mezi zemí a N vodičem cca 16V. Stačilo přizemnit!

kmet
hodnocení

0x

Proudový chránič se s PE nikdy nesetká, setká se pouze s N. Pokud místo N použijeme PEN, což můžeme, nikdy už tento vodič za chráničem ale nesmíme použít jako PEN, vždy už to bude jen N, takže za chráničem už je technicky soustava vždy TN-S, bez rozdílu, co je před. Místo rozdělení soustav, kde se PEN dělí na PE a N je právě před tím chráničem, v zásuvce, která má PE a N proklemované. Nevýhody zapojení do TN-C samozřejmě jsou a z výše uvedeno vyplývá, že se ve stávající instalaci TN-C nemůže použít, protože ten třetí vodič bude chybět. U bazénu se jedná o pohyblivý přívod s min. třemi vodiči, takže OK.

sasa*

Samo s sebou myšleno spojení PE a N za chráničem nesmí být!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]