Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit lustr když je kabel krátký?

Od: jindran odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, maloval jsem v obývacím pokoji a ulomil se mi na stropě kabel od fáze pro připojení lustru. Byl napojen čokoládou na lustr a v místě spoje čokolády se ukroutil. Chtěl bych se poradit co s tím? Trčí mi u zdi jen tak asi 1,5cm.

1. Mám dát opět čokoládu? Pokud se mi zase ukroutí už to nepůjde zapojit.

2.Je možné jej nastavit pájením?Pokud ano jak - kabel je hliníkový, musím použít opět při pájení hliník?

3. Jiný nápad?

Díky všem za pomoc

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

hlavně že trčí těch 1,5 cm. Elektrikáři to kdysi dělali takto: opatrně ostrým nožem odstranit izolaci tak 5 - 6 mm, podle hloubky lustrsvorky teda podle tebe čokolády. Ale pozor, neřezat izolaci kolmo na ten hliníkový drát, ale skoro rovnoběžně s drátem odříznout proužek izolace, odhnout a z druhé strany uříznout. Právě kvůli tomu obřezávání izolace kolem dokola se nařízne i drát a hlavně hliník se dost brzo odlomí. Až budeš mít odizolovaný drát, zavěš lustr, připoj druhý ( třetí) drát a úplně na konec přišroubuj tu lustrsvorku na ten krátký. Čím méně se ho budeš dotýkat, tím déle ti vydrží.

Až se ulomí podruhé nebo těsně, bude třeba trochu rozbít panel a dát svorku "dovnitř"

Ještě jsem nezkoušel hliník spájkovat ani svářet...

pokud je to panelák, nebo i jiný typ, většinou byly kabely zalité v podlaze nad bytem, u některých starších domů se dávaly trubky a v tom případě by se snad dal kabel vyměnit za nový.

Upozorňuji na to, že elektrotechnické práce mohou vykonávat jen osoby s kvalifikací... a i ty si vypnou jistič a vypinač...

pájet hliník asi spíše nepůjde a zvlášť u stroputo je těžký. Dnes se často užívají VAGO svorky. Zkuste sehnat, myslím, že tobude OK. výše dávám bod.

patronka*

Už Vás vidím,jak se smějete,Já už dlouho odstraňuji izolaci z kabelu nůžtičkami(úzkými) z manikúry a vždy s úspěchem.Lehce objedu a izolaci stáhnu.Co kdyby tazatel po odizolování přišrouboval nejdřív lustrsvorku(natrvalo)a z ní další kabel,který může být i Cu a na ten se teprve napojí lustr další lustrsvorkou.

hodnocení

1x

Není špatná Wago svorka, jenom se z ní špatně vytahují vodiče. Spojení lustrsvorkou se lépe a jednodušeji rozebírá. Wago svorka má lepší dotyk, pružné perko vyrovná tečení hliníku, u lustrsvorky třeba dotahovat šroubek.U toho krátkého by Wago nevadila, už se nebude vytahovat, odpojoval by se ten, kterým je to nastavené. Ale opět upozornění, ten hliník už dozrál, wago svorka má uvnitř ostré hrany a mohou opět naříznout vodič. Každý elektrikář, co měl do činění s hliníkem potvrdí, jak rychle a jednoduše se ty tenší dráty (hlavně 2,5mm2) dokáží po pár pohybech v tom mechanickém poškození zlomit. Proto jsem i navrhoval připojení na krátký drát až jako poslední, aby se s ním už potom nepohybovalo.

U drátu, který třeba "nastavit" je jedno, jestli je to fáze nebo ne, je to prostě krátký drát. A nastavuje se stejně jeden jako druhý...

Tazatel je jistě laik, mluví o dvoufázovém lustru. Je potřebné buď si zapamatovat zapojení, nebo si ho dokonce ofotografovat, protože všichni rychle zapomínáme, v dnešních domácnostích už jsou k dispozici i zkoušečky, ale nejjistější je pozvat osobu, která umí. To posezení a klábosení u jednoho nebo dvou piv jako pozornost je lepší jak kopanec nebo vyhozené pojistky pro celý barák.

jindran
hodnocení

Děkuji Vám za radu, musím patrně stáhnout drát a poté dám nejspíše tu lustrovku nebo wago svorku.

Hlavně proboha nic nepájet!

Kolik vám trčí ze stropu vodičů? Jste si jistý že to je fázový vodič?

jindran
hodnocení

Trčí mi dva a mám dvou fázový lustr, kdyby to nebyla fáze tak mám udělat ten samý postup ne?

jindran
hodnocení

Díky dám tam tedy lustrsvorku a zapojím krátký drát jako poslední jak radí Hejkal, díky všem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit lustr

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]