Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výkon podle proudu u 3f elektromotoru

Od: mira2 odpovědí: 9 změna:

Pěkný večer všem - rychlá otážka. Mám neoznačený motor MEZ na kompresoru a potřebuju znát jeho výkon

motor je zapojený do hvězdy, má 720 otáček a proud naměřený na kleštovém multimetru mám na fázi v maximální zátěži kolem 9,2A a poté začne motor zpomalovat a proud letí nahoru k 12A a otáčky těžce dolů ( takhle zkoušeno jen pár vteřin bez nějakých škod)

jsou správně 4kW?

A hloupý dotaz na závěr - Jak moc je velký rozdíl v 7,5kW - 5,5kW a 4kW? Počítat umím, ale jde mě o to, že jeden kompresor utáhnu s 2kw elektromotorem a natlačím třeba 10barů a v tomhle tlaku se dokáže znova rozjet, ale 2 totožné neutáhnu s 4kw a motor se mi zastaví při 4barech? motory jsou zcela ok a mají stejné otáčky, kompresory zkoušené sólo na 2kw a motor měl velkou rezervu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Problém bude že motor zapojený do hvězdy má asi 1/3 výkon oproti do trojuhelníku.
sasa*

A to si jako vyčet kde? Poraď nám.Pokud je motor zapojený do Y na 400V nemůže mít 1/3 výkon! Co pak jiná zapojení?Třeba lomená hvězda u transformátorů apod?

Většina výkonných motorů je Y/D.
Rozběh do hvězdy, chod do trojúhelníku.
sasa*

Motáš hrušky s jabkama! Rozběh Y/D u motorů se používá, pokud je vinutí motoru navinuto pro chod 400V v zapojení

D. Samo s sebou, pokud takový motor dostane při rozběhu na Y napětí 230V ppak má 2/3 P. Ale ne , že motor navinutý do Y na 3x400V má oproti zapojení D 2/3 výkon. Bylo by dobré, než na poradně napíšeš nějakou kokotinu, raději neradit a zopakovat si základy elektrotechniky!

Vy si zopakujte základy elektrotechniky. Při 2/3 napětí není výkon 2/3, ale 1/3!

hodnocení

0x

Na meranie vykon u vam nestaci prud a napatie, musite poznat aj ucinnik, kupte si nejaky lacny cinsky merac s bocnikom alebo prudovy, trafom a hend budete vediet, ako sa veci maju. Staci merat v jednej faze a vysledok nasobit 3, ale vyrabaju sa aj 3f merace.

hodnocení

0x

Proud je potřeba změřit ve všech fázích a měl by být stejný, pokud není, je závada ve vinutí. Podle velikosti, či objemu kompresoru je potřeba použít motor. Na to existují tabulky.

hodnocení

0x
1. Neznáme důvod zpomalování. Může to být vada motoru, může to být přidírání kompresoru i přirozený nárůst zátěže s tlakem.
2. Takto příkon nezměříte, proud má oproti zátěži fázový posuv.
3. Nejsnažší na zjištění příkonu asi bude nafotit, oměřit rozměry a najít odpovídající typ.

akutil
hodnocení

0x

Tak ty motory přehoď a uvidíš, zda je problém v kompresoru nebo v motoru.

10 bar natlačí kdeco, takže o tom to asi není...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]