Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samsung Galaxy S23, nebo iPhone 13?

Od: janos* odpovědí: 15 změna:

Chystám se koupit nový smartphone. Zatím jsem si vystačil s klasickým tlačítkovým telefonem a nyní se rozhoduji mezi Androidem a iPhonem. V hledáčku mám buď Samsung Galaxy S23, nebo iPhone 13 (cenově teď vycházejí stejně). Jinak mám stolní PC i notebook – obojí s Windows.

Parametrově o uvedených telefonech vím takřka vše. Jde mi spíše o to, jak se mi s kterým operačním systémem v kombinaci s Windows na počítači bude žít. Zkrátka abych neopomenul nějaký důležitý fakt, který mi pak bude řadu let vadit.

Uvítám vaše postřehy.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

5x

Za mě ten Samsung s Androidem, Android je "všestranější". iOS do sebe nepouští kdejakou aplikaci z internetu a je tedy jakoby "bezpečnější". Na druhou stranu to omezuje používání aplikací co by se ti líbili..

tim

Prosím o uvedení konkrétní ch aplikací, které by mě nebo mu mohli chybět. Z uzavřenosti systému :)

olinl
tim-pokud máš oba Op. Systémy k dispozici, určitě víš o čem to je..
anon65534

@tim

>Prosím o uvedení konkrétních aplikací, které by mě nebo mu mohli chybět. Z uzavřenosti systému

- Jakýkoliv prohlížeč s jiným render jádrem než webkit (všechny prohlížeče pro ios jsou jen reskin na safari)

- Alternativní aplikace k online službám jako YT [2], [3], Twitch, Twitter apod. které mají často mnohonásobně lepší kvalitu než ty oficiální, neobsahují datamining, malware, anti-uživatelské funkce apod.
- Všechny aplikace které apple smazalo (a smaže) na přání čínské vlády (nebo kohokoliv jiného, samozřejmě to může udělat i google ale tam si to můžeš nainstalovat bez jeho požehnání)
- Alternativní repo/... kde je aspoň nějaká záruka jakési bezpečnosti
- Instalace starší verze jakékoliv aplikace (a její záloha, nevím jestli iPhone povoluje ale silně pochybuju)

Uzavřenost systému je možná efektivní jako placebo, ale primární účel je omezovat uživatele.

nickys
hodnocení

3x

Za mě iPhone.

tim
hodnocení

3x

Bacha! Vyzkoušíš iPhone a už nebudeš chtít Android ...

hodnocení

3x
Pokud nejste zatím na nic zvyklý, nejste "hračička", který musí mít všechno nastavené přesně podle sebe a hledáte hlavně zařízení, které bude spolehlivě fungovat delší dobu, zkuste iPhone.

hodnocení

2x

Podle mne se určitě bude lépe žít s Androidem než s Ohryzkem. Přee jen, kdž byste měl ohryzkový počítač, bylo by to něco jiného.

Ale přehodnotil bych výběr, opravdu potřebujete telefon za 20 tisíc? Prakticky všechny potřebné funkce mají i telefony kolem 5000 - dají se najít typy se slušnou pamětí, NFC, kvalitní baterie, slot pro dvě SIM, vysoké rozlišení foťáku. Používám mobil skoro pořád, jak pro telefonování, tak na Internet když nejsem u počítače a pak hlavně jako navigaci, na cestách i pro focení.

tim

Tak si někdy vyzkoušej i iPhone.

lidi, kteří nemohou srovnat, dělají závěry *smich2*

hodnocení

2x
Ja si vždy vystačil s Androidem, iPhone nemám rád z jediných důvodu, že se rychleji odchází stav baterie a oprava jedině v jejich servisech. Ale zpět k oznámení.
Aplikace a kompatibilita: - Obě platformy nabízejí širokou škálu aplikací, ale některé aplikace mohou být dostupné pouze na jedné z platforem. Pokud existují specifické aplikace, které potřebujete pro svou práci nebo zábavu, zjistěte, zda jsou dostupné jak na Androidu, tak na iPhonu.
Uživatelské rozhraní a přizpůsobitelnost- Android je známý pro svou větší přizpůsobitelnost. Uživatelé mohou upravovat vzhled a chování svého zařízení více než na iPhonu. Pokud preferujete možnost upravovat vzhled a rozhraní systému, Android by mohl být pro vás lepší volbou.
Na druhou stranu, iPhone s operačním systémem iOS nabízí konzistentní uživatelské rozhraní a snadnou ovladatelnost. Pokud preferujete jednoduchost a intuitivnost, mohla by se vám líbit platforma iOS.
Kompatibilita se stolním PC a notebookem - Obě platformy mají nástroje pro synchronizaci s Windows PC.
Na iOS zařízeních je častá aktualizace operačního systému. Méně často to je u Androidu kdy aktualizace není častá u starších verzí vůbec. Vše bych shrnul v následujících + a -
Samsung Galaxy S23
Výhody:
- Flexibilní operační systém Android s větší přizpůsobitelností uživatelského rozhraní.
- Široká škála dostupných aplikací z Google Play Store.
- Větší rozmanitost hardwarových funkcí, jako jsou sloty pro rozšiřující paměť, voděodolnost, větší baterie atd.
- Možnost přizpůsobit vzhled zařízení a používat různé widgety na ploše
Nevýhody:
- Některé aplikace a služby mohou mít omezenější integraci než jejich protějšky na iOS.
- Některé modely mohou trpět tzv. "bloatwarem" – předinstalovanými aplikacemi od výrobce nebo operátora, které nemusíte potřebovat.
iPhone 13:
Výhody:
- Vysoká kvalita zpracování a designu, včetně výběru barev a materiálů.
- Rychlé a pravidelné aktualizace operačního systému včetně dlouhodobé podpory.
- Hladká integrace s ekosystémem Apple, jako je iCloud, AirDrop, Apple Pay atd.
- Kvalitní výkon a optimalizace aplikací pro iOS.
Nevýhody:
- Může být nákladnější než některé telefony s Androidem. (Zejména při opravách)
- Méně přizpůsobitelné uživatelské rozhraní ve srovnání s Androidem.
- Omezenější možnosti rozšíření paměti a baterie.
Toť asi vše, jestliže v textu bude nějaká chyba tak se předem omlouvám. Výběr samotného mobilu je na Vás jaký zvolíte. Já upřímně mám rád android systémy. Sic jsem měl iOS párkrát v ruce, ale nebylo to nic pro mě. Důležité je k čemu mobil budete využívat.

hodnocení

1x

Proč řadu let?

Telefón je spotřební zboží (teda někteří tak tvrdí), prej se kupuje na dva roky a pak se koupí nový.;)

Takže je jedno jaký...prostě vemte ten co se vám líbí, no a když nebude vyhovovat, koupíte jiný

edit:

Ifoun sem ještě nevlastnil,( takže nevím) za sebe můžu doporučuj androida.

tim

Na ifouna jsou aktualizace v průměru tak 4-5 let, Tak není nutnost to měnit po dvou letech

Na řadu S22 a S23 Samsung potvrdil čtyři upgrady Androidu,což jsou cca 4 roky podpory minimálně, takže je na to stejně jak iPhone. Mám S22 a bezpečnostní aktualizace jsou každý měsíc. Já jsem maximálně spokojený, takže za mě Android.

Můj POCO starej skoro čtyři roky,dostal před týdnem aktualizaci na MIUI 14.
A bezpečnostní, chodí taky pořád

draga*
hodnocení

1x

Za mě Samsung

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]