Nejste přihlášen/a.
Chystám se koupit nový smartphone. Zatím jsem si vystačil s klasickým tlačítkovým telefonem a nyní se rozhoduji mezi Androidem a iPhonem. V hledáčku mám buď Samsung Galaxy S23, nebo iPhone 13 (cenově teď vycházejí stejně). Jinak mám stolní PC i notebook – obojí s Windows.
Parametrově o uvedených telefonech vím takřka vše. Jde mi spíše o to, jak se mi s kterým operačním systémem v kombinaci s Windows na počítači bude žít. Zkrátka abych neopomenul nějaký důležitý fakt, který mi pak bude řadu let vadit.
Uvítám vaše postřehy.
Za mě ten Samsung s Androidem, Android je "všestranější". iOS do sebe nepouští kdejakou aplikaci z internetu a je tedy jakoby "bezpečnější". Na druhou stranu to omezuje používání aplikací co by se ti líbili..
@tim
>Prosím o uvedení konkrétních aplikací, které by mě nebo mu mohli chybět. Z uzavřenosti systému
- Jakýkoliv prohlížeč s jiným render jádrem než webkit (všechny prohlížeče pro ios jsou jen reskin na safari)
- Alternativní aplikace k online službám jako YT [2], [3], Twitch, Twitter apod. které mají často mnohonásobně lepší kvalitu než ty oficiální, neobsahují datamining, malware, anti-uživatelské funkce apod.
- Všechny aplikace které apple smazalo (a smaže) na přání čínské vlády (nebo kohokoliv jiného, samozřejmě to může udělat i google ale tam si to můžeš nainstalovat bez jeho požehnání)
- Alternativní repo/... kde je aspoň nějaká záruka jakési bezpečnosti
- Instalace starší verze jakékoliv aplikace (a její záloha, nevím jestli iPhone povoluje ale silně pochybuju)
Uzavřenost systému je možná efektivní jako placebo, ale primární účel je omezovat uživatele.
Podle mne se určitě bude lépe žít s Androidem než s Ohryzkem. Přee jen, kdž byste měl ohryzkový počítač, bylo by to něco jiného.
Ale přehodnotil bych výběr, opravdu potřebujete telefon za 20 tisíc? Prakticky všechny potřebné funkce mají i telefony kolem 5000 - dají se najít typy se slušnou pamětí, NFC, kvalitní baterie, slot pro dvě SIM, vysoké rozlišení foťáku. Používám mobil skoro pořád, jak pro telefonování, tak na Internet když nejsem u počítače a pak hlavně jako navigaci, na cestách i pro focení.
Proč řadu let?
Telefón je spotřební zboží (teda někteří tak tvrdí), prej se kupuje na dva roky a pak se koupí nový.
Takže je jedno jaký...prostě vemte ten co se vám líbí, no a když nebude vyhovovat, koupíte jiný
edit:
Ifoun sem ještě nevlastnil,( takže nevím) za sebe můžu doporučuj androida.
Na řadu S22 a S23 Samsung potvrdil čtyři upgrady Androidu,což jsou cca 4 roky podpory minimálně, takže je na to stejně jak iPhone. Mám S22 a bezpečnostní aktualizace jsou každý měsíc. Já jsem maximálně spokojený, takže za mě Android.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.