Zdravím, přestala fungovat ruční AKU úhlová bruska, trochu smrděla. Rozdělal jsem jí, zevnitř okolo uhlíků je to spečené. Jak zjistit jestli je spálená nebo by šla spravit? Díky
Dnes som opravoval akuvrtačku, je tam nepárny počet pólov na rotore,premerať obyčajným multimetrom nešlo,hodnoty boli rovnaké ako u dobrého,tak aj u zhoretého motora.
Mám nejlevnější sranda flexu na 230V už 17 let, přežila stavbu baráku.
2x jsem tam měnil ložiska a jednou uhlíky + zlehka přebroušení komutátoru jemným smirkem a prošrábnutí mezer na komutátoru. Oprava na půl hodinky a cenově už nevím přesně 200-300Kč.
Vždy tomu předcházel lehký smrádek a nepravidelný chod.
Pokud máte do čeho ty uhlíky dát (vypadá to, že je to celé spečené) tak za vyzkoušení dáte max 200Kč za uhlíky + to vyčištění.
siko
Ano s vámi souhlasím, většina lidí dnes chce hned všechno vyhazovat, bruska stála několik tisícovek. Dám si s tím práci a zkusím jí vyčistit jak píšete. Koupím uhlíky a snad tam budou držet v tom uložení.
Odpojit konce vinutí od jednotlivých lamel komutátoru a přesným ohmetrem (desetiny, možná setiny ohmu) změřit nepřrušení vinutí a případný mezizávitový zkrat jednotlivých vinutí. Poškozené vinutí převinout. Když to bude v pořádku, tak přebrousit komutátor, vyškrábat mezery mezi lamelami, připojit všechna odpojená vinutí, vyvážit kotvu. Vyčistit a opravit vedení uhlíků a vložení nových uhlíků už je sranda. Práce na několik hodin, cena opravy mnohonásobně vyšší, než nová bruska (pokud to vůbec bude někdo ochotný udělat).
Já bych místo snahy o premerovani vinutí rotoru pečlivě prohlidnul lamely komutatoru - pokud je některá víc se opálená, bude tam mezizavitovej zkrat. Pak může být prechodak mezi některou lamelou a vinutím v tom lisovaným spoji (asi by to tam bylo opálený a přerušení by se snadno potvrdilo měřením, nebo bez vybavení klidně třeba zarovickou a baterkou V obou případech by to za provozu hodně jiskřilo. Tolik k rotoru. Jak vlastně vypadaly uhlíky? Pohybovaly se volně a s dostatečným přítlakem? Proud do nich šel přes lanko, nebo tavil pruzinku? Občas jde narazit na uhlíky sice ještě dlouhý, ale úplně zapečený do plastových držáků, předpokládám kvůli nadproudu při přetěžování. Pak by to ještě možná stačilo vyčistit pilníčkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.