Nejste přihlášen/a.
Zdravím, rád bych se informoval, jak na zapojení níže uvedeného relé.
Jedná se o možnost ovládání boileru (1000w), jehož natápění potřebuji řídit dle vlastní potřeby (tzn. jen v určitý čas dne, plán týdne atd). Nyní, pokud odmyslím HDO, tak je boiler napojen přímo na jistič, 3x2,5mm cyky-j a řízen termostatem, který zůstane stále nadřazen. (pokud nesepne, tak se nic nenatápí, i když je relé on/off)
Odpojím tedy od boileru nulový vodič (modrý), který napojím na relé na svorku N.
Dále od boileru odpojím fázi, který napojím na relé svorku L.
Žlutozelený vodič nechám na boileru (do svorky není kam ho zapojit)
Dále ze svorky L1 napojím zase zpět na svorku N, tedy modrý (nula) do svorky N na boileru.
Nakonec ze svorky S1 černý kabel s fází na s svorku L na boileru.
L2 a S2 nebudou využité.
Díky za radu nebo záchranu života či majetku
Tomi
Obrázek na tom relé je snad jasný.
Rozhodně bych spínal fázi, tedy v běžném barevném značení černý, hnědý, šedý, červený nebo bílý. Zatímco nulu (obvykle modrý) bych nechal být.
Na relé L,N jsou přívody fáze a nuly. L1 a L2 jsou potom pro připojení spotřebičů. Jeden z nich teda půjde do bojleru na svorku L (tedy obráceně než píšete). S1, S2 budou předpokládám spínače, které asi nevyužijete.
Ještě bych si to ověřil v nějakém technickém listě toho relé. Určitě tam bude i celkové schéma typické aplikace (něco jako typical application circuit diagram).
To že by se lajci neměli hrabat v instalaci je asi zbytečné říkat.
Dle tvého postupu bys způsobil zkrat.
Daný spínač funguje přes wifi, RF a nebo přes normální (dvoj)vypínač.
L přivedeš na L, N k překvapení na N
Spotřebič (to je to kolečko se sluníčkem = boiler) zapojíš mezi L1 a N
Pokud ještě normální vypínač, tak to je ten čtvereček se čtverečkem a jak vidíš, tak patří mezi S1 a L.
A těch 10 A je na hranici vhodnosti pro boiler, kde topná spirála mívá cca 10 A.
Kdyžtak nechť mě někdo opraví, mě podle toho obrázku na relé vychází spíš takové zapojení:
(zakresleno a přeškrtáno do vašeho obrázku)
Mimochodem je spíš shoda okolností, že něco podobného jsem řešil u známého, který myslím přesně tak blbě zapojil relé pro podlahové topení a pak mi to relé dal, ať se na něj podívám, že mu nefunguje, jestli ho má reklamovat. Já jsem neshledal závady, tak jsem mu to i se žárovkou a šňůrou dal, ať si to sám vyzkouší. A tehdy přišel na to, že to zapojil blbě.
Díky a to že jsem elektřinou nepolíbený je předpokládám zřejmé...
Takže v kostce slovy:
- z boileru odpojím pouze fázi L a připojím jí na relé do L
- z boileru vyvedu navíc z N modrý drát a přojím na L na relé
- z relé L vyvedu černý drát do boileru do L, odkud jsem L před tím vypojil
Pokud je to správně, díky za rady všem a pokud ne, tak díky za trpělivost.
Podla toho, co tu predvadzate, tomu nerozumiete a kazda rada bude nebezpecna. Mozno to nakoniec zapojite na 10 pokus schematicky spravne, ale aka bude kvalita montaze, krytie zivych casti a pod?
p. Cukrar to nerad vidi, ale su hranice, za ktorymi radit je nebezpecne.
Schema na rele je jasna a samovysvetlujuca, rovnako ako oznacenie svoriek. Zaklad je uvedomit si, rele odpina fazu a nulu potrebuje len pre vlastnu cinnost. Svorka L je vstup, svorky L1, L2 su vystupy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.