Nejste přihlášen/a.
Lze vyčistit hodinky jakéhokoliv druhu pohonu v ultrazvukové čističce. Hodinky jsou funkční, ale za dobu použivání je v každé skulině (hlavně kovové tahy) zanešen prach a vypadá, že natrvalo. Nedojde koupelí v ultrazvukové lázni k bnějakému poškození strojku a nezhorší se přesnost chodu. Mám všechny druhy, od mechanických až po chytré, veskrze vodotěsné.
Pamatuju v dobách mého dětství, že se hodinky dávaly čistit k hodináři. Normální čajky tak po roce nebo max dvou, primky protože byly vodotěsné a prachotěsné vydržely díl a čistily se s nějakou opravou (která se většinou dělala v Poříčí). Jak se tehdy čistili, to netuším. Ale to ještě vodotěsné hodinky byly vodotěsné, ty primky (prim sport) jsem měl možná 20 let a nikdy jsem je nesundaval, dělal jsem s nima všechno, i to, co se dneska s hodinkama (ani vodotěsnýma, spíš se dneska říká voděodolné a nešetří se atmosférama nebo metrama) nesmí dělat (plavat, potápět se (i v moři), sprchovat se, ...). Ale to ještě fungovaly zbytky národního podniku Klenoty v Poříčí nad Sázavou, kam se to nosilo na opravy. Pamatuju si jednu opravu hlavně kvůli účtu, takovým hodně hrubým písmem (jakoby snad ani nepatřilo hodináři) tam bylo napsané "Péro 15,- Kčs." Pokud člověk netrval na tlakové zkoušce, dělaly tam opravy na počkání. Nedávno jsem koukal, že se tam zase vyjímá nápis Klenoty, ale předpokládám, že s původní firmou budou mít pramálo společného, spíš to bude nějaký zahraniční investor, který těží z tradiční značky.
Hele nevím, jestli bych se doma do něčeho takového pouštěl. Čistil jsem kukačky i jiné nástěnné hodiny, ale na ten malý strojek hodinek bych si netroufnul.
A z akého dôvodu by ich dával do ultrazvukovej čističky,ak by ich neotvoril? Ako sa špína a prach dostanú von?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.