Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čištění hodinek

Od: jarmar® odpovědí: 11 změna:

Lze vyčistit hodinky jakéhokoliv druhu pohonu v ultrazvukové čističce. Hodinky jsou funkční, ale za dobu použivání je v každé skulině (hlavně kovové tahy) zanešen prach a vypadá, že natrvalo. Nedojde koupelí v ultrazvukové lázni k bnějakému poškození strojku a nezhorší se přesnost chodu. Mám všechny druhy, od mechanických až po chytré, veskrze vodotěsné.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Takto se čistí hodinky, když to někdo umí:

Ale uznávám, že Patek Philippe na ruce asi nenosíte :)

Martine, moc hezký. *palec**palec*

runner2
Skvělé video!

ml
hodnocení

2x

Pamatuju v dobách mého dětství, že se hodinky dávaly čistit k hodináři. Normální čajky tak po roce nebo max dvou, primky protože byly vodotěsné a prachotěsné vydržely díl a čistily se s nějakou opravou (která se většinou dělala v Poříčí). Jak se tehdy čistili, to netuším. Ale to ještě vodotěsné hodinky byly vodotěsné, ty primky (prim sport) jsem měl možná 20 let a nikdy jsem je nesundaval, dělal jsem s nima všechno, i to, co se dneska s hodinkama (ani vodotěsnýma, spíš se dneska říká voděodolné a nešetří se atmosférama nebo metrama) nesmí dělat (plavat, potápět se (i v moři), sprchovat se, ...). Ale to ještě fungovaly zbytky národního podniku Klenoty v Poříčí nad Sázavou, kam se to nosilo na opravy. Pamatuju si jednu opravu hlavně kvůli účtu, takovým hodně hrubým písmem (jakoby snad ani nepatřilo hodináři) tam bylo napsané "Péro 15,- Kčs." Pokud člověk netrval na tlakové zkoušce, dělaly tam opravy na počkání. Nedávno jsem koukal, že se tam zase vyjímá nápis Klenoty, ale předpokládám, že s původní firmou budou mít pramálo společného, spíš to bude nějaký zahraniční investor, který těží z tradiční značky.

Hele nevím, jestli bych se doma do něčeho takového pouštěl. Čistil jsem kukačky i jiné nástěnné hodiny, ale na ten malý strojek hodinek bych si netroufnul.

karel556*
Prim Sport mám dodnes, stále jdou (koupené v roce 1973), jen vodotěsností si už nejsem jistý a proto to ani nezkouším je máchat :)

hodnocení

2x
Dobrý den ,vždy když mám nějaké hodinky nové (ještě nečištěné v ultrazvukové čističce) ,tak se klepu v jakém stavu je vyndám. Ale
dávám vlnit všechny,co mám doma - jak klasické mechaniky, tak chytré a zatím vždy bez problému. Ale mám pár hodinek, co jsem dostala darem, takové cetky, tak ty vlnit nedávám, neverim jejich vodotěsnosti ani za mák *smich*

ves
hodnocení

1x
Myslím si že pokud se voda nedostane dovnitř, tak samotný ultrazvuk je nepoškodí. Nebál bych se toho.

A z akého dôvodu by ich dával do ultrazvukovej čističky,ak by ich neotvoril? Ako sa špína a prach dostanú von?

ves
Píše že jsou vodotěsné, jak by se do nich dostala špína? A proč je čistit zevnitř, když fungují?
hodnocení

Neuvádím nic o čištění zevnitř, jde mi jen o vnější čištění. Čistit zevnitř by mně nenapadlo.

hodnocení

0x
Nepíšete, jestli vám jde jen o vnější čištění, když zdůrazňujete voděodolnost, tak snad ano.
No a právě na tu voděodolnost bych ve vibrující vodě nespoléhal. Tedy hodinky bych hodinky takto nemyl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]