Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektronika - pozná někdo součástku? Fotky

Od: elmen odpovědí: 6 změna:

Elektronika - pozná někdo součástku?

Co to ne/dělá resp. má dělat?

Fotky:

Elektronika - pozná někdo součástku? Fotky
Elektronika - pozná někdo součástku? Fotky #2
Elektronika - pozná někdo součástku? Fotky #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

17x

Nejedná se o relé...

Je to pouze jazýčkový kontakt. Ve skle dva kovové kontakty, které se v magnetickém poli sepnou.

Používá se u čidel a snímačů (třeba alarmy dveří a oken), kde třeba při nějakém posuvu nebo zavření dvířek dojde k přiblížení magnetu.

Používa se i v relé, ale to je tento kontakt schován v jádru cívky a celé je to zalité plastem. Taková relé jsou pro malé proudy a k vůli pomalé setrvačnosti v nenáročných aplikacích spínání (ne v digitální technice, kde by se spínalo rychle po sobě).

Výhodou jazýčkového kontaktu je použití i ve výbušném porstředí a v prostředí s plyny, kdy kontakt jiskří ve skle a nemůže nic zapálit.

hodnocení

8x
Magnetické relé.
Dva kontakty zatavené ve skleněné trubičce, většinou v magn.poli spínají el. obvod.
Nebo přidáním dalšího magnetu opačné polarity se sepnuté kontakty rozepnou.
Místo magnetů může spínat v magnetickém poli cívky.
Jazýčky v magn. poli mají magn. polaritu opačnou, teda se přitahují a sepnou. Oddálením magnetu magn. pole zmizí, kontakty se rozepnou.
Získal jsem více takových "relé" rozebráním starších nefunkčních telefónů, kde pod tlačítky nejsou mech. kontakty, ale právě trubičky a magnety.
Používali jsme na signalizací otevření dveří, na kontrolu posunu brány a pod.

sasa*
hodnocení

7x

Jedná se pravděpodobně o jazýčkové relé .Používá se jako mag. spínač. Při přiblížení magnetu sepne. V sérii má zapojen odpor. Z čeho jsi to vykuchal?

ml
hodnocení

3x

A jinak celé dohromady to je nějaký dveřní/okenní snímač. Na zdi je toto (v pastovém pouzdře) na okně nebo dveřích potom magnet. Ten odpor je tam proto, aby sse nelepily kontakty, když jsem tohle kdysi zkoušel postavit (jazýčkové kontakty jsem měl vybrakované z něčeho), měl jsem právě problém, že dveře byly otevřené, ale kontakt se nerozpojil. Nějak jsem potom nepátral, prostě odpor 100 ohmů neovlivnil funkci relé, které jsem tím vypínal, ale od té doby to už víc jak 20 let spolehlivě funguje.

111®
hodnocení

3x

Jazýčkový kontakt , využití široké, my je měli v křížových spínačích /2 kontakty v jedné cívce/ pro rozhlasová vedení a jejich propojování.. souhlas @gumidek:

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]