Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
PROLOG: Omlouvám, se že je to tak dlouhé, ale jsem už z toho tak zoufalý! Ale myslím si, že rada pro člověka , který tluče bídu s nouzí – už neexistuje. Už jen pro to, že nějaké nové produkty neexistují, kde by se dala vystříhat reklama a pak vypálit a shlédnout po mnoha letech, kdy má člověk na to – či ono chuť shlédnout.
DOBŘÍ LIDÉ - PROBOHA, poraďte mi alespoň maličkou radou s "přepětím AV a Videa", Jaký mezičlen si dokoupit k VIDEU a AUDIU?
Jsem sice - nyní už invalidní důchodce – ale celý život slaboproudař, kterého přesně toto živilo! Ale teď v tomhle případě už jsem "mimo mísu"
Ukončili vysílání analogového signálu. Proto jsem si vzal půjčku a koupil si dva přístroje Panasonic (dokumenty a westerny se často překrývají), které uměly DVBT1 a nepotřeboval žádný Set Top Box.
Cca po 6-letech (nebudu pitvat proč) přešli na DVT2 a musel jsem koupit SetTopBoxy ke každému přístroji. (je to strašný opruz – programovat vše na 2x) neboť kvůli práci na zahradě a svému věku nic nestíhám a na vše se potřebuji podívat později...... a hlavně vystříhat reklamy.
V jednom přístroji odešlo AUDIO a v druhém VIDEO..
Servis mám kousek a kluk (který je sice mladý), tak řekl, že se s něčím takovým nikdy nesetkal (ani já za celý svůj život ne) a že tam muselo vlétnout nějaké PŔEPÉTI .
Nafouklé kondenzátory si mněním sám, ale tohle je něco jiného.
Zítra mi přijde "nový" přístroj.......poraďte prosím, jakou ochranu a kde koupit. Už si (kvůli podělaným set, top boxům) nemohu si dovolit, každý měsíc kupovat další přístroj, který se již nevyrábí a nic takového taky ne. Nové desky se už nedělají! A na Ebay deska, která obsluhuje video i audio VYJDE NESKUTEČNE DRAHO!
PROSIM – MOC PROSÍM, KDE KOUPIT MEZIČLEN OCHRANY VIDEA A AV.
Budu vděčen za jakou koli radu.....jen ať mi to zase neodejde –už na nový resp. starý přístroj už nikdy mít nebudu!
Za vše moc Dekuji, Michal
Vážený medvídku, pokud nejseš zcela amík, pochopíš snad, že ochrana před přepětím v síti se musí řešit komplexně.
Tj. od samého počátku - bytový rozvaděč. Tam se musí umístit - instalovat přepěťové ochrany typu B+C ,a až pak
řešit ochranu před přepětím jednotlivých spotřebičů. Amíci, co nemaj ponětí zakoupí prodlužovačku s přepěťovou ochranou
buď transilem, nebo varistory a myslí si jak jsou chráněny.. Nikdo z nich si neuvědomí jak malý náboj stačí k poškození onoho prvku. Proto se ochrana před přepětím řeší komplexně.
1. STB většinou obsahují spínané zdroje, které v sobě mají na vstupu ve většině případů varistory kolem 300V nainstalovány. Pokud se v tom orientuješ a STB skutečně odešlo přepětím, měly by jít pouze vystřihnout, nebo nahradit novými.
2. Když si opravář není jistý většinou prohlásí - jó přepětí, hmmm to bude základní deska apod.
3. NO a myslím, že nákup nových stb tě nezrujnuje. Já dal 650,-/ kus a jedou 4.rok bez chyby
Děkuji, Jen bych doplnil, že v síti přepětí není. Klasických 230V (změřeno bambilionkrát) a nic neodchází (když opomenu pruh na obrazovce u paní majitelky - ale to se děje kde komu. M.
Pojmu "prepeti audia a videa" nerozumiem. Ake prepatie? Z anteny? Z napajacej siete? Mozno sa vam poskodi STB kvoli rozdielu potencialov STB a TV, ako to mate prepojene?
Vase poziadavky su nerealne, z DVBT vysielania vie STB robit zaznam na pevny disk pripojeny cez USB alebo na USB kluc. Na strihanie zabudnite, format je kodovany, mozete len pocas prehravania preskocit reklamy. Ak si kupite moderny TV so vstavanym DVBT tunerom a pripojite disk, nahravat bude priamo TV a ziadne dalsie krabicky nepotrebujete.
Este mam trochu dojem, ten invalidny mate na diagnozu zacinajucu pismenkom F?
A jaky mas invalido internet? Ja ze O2 cpe kazdemu zdarma O2 TV a tam si muzes porady prehrat zpozdene anebo "nahrat” na par mesicu tusim.
A prehrat si to muzes na Pc nebo tabletu, v aplikaci nebo webove strance a ani k to u nemusis platit koncesionarske poplatky a cely slavny O2 XDSL Internety muzes mit od 290,- mesicne i s touhle televizi a aplikacemi.
Co televizní karta do počítače, snad se ještě nějaké dají sehnat. Obstarožní TD310 už skončila (aver se na webu tváří, jako by nikdy neexistovala), ale byly ještě nějaké jiné. Dlouho jsem nesledoval trh, s přechodem na T2 jsem koupil několik TD310 a mám vystaráno, dokud se nepřejde na T3 (pokud T2 vydrží jako T1 očekávám přechod mezi roky 25 a 30).
Pokud to bylo přepětím, tak je potřeba ujasnit si, kudy se tam dostalo. To je spíš záležitost silnoproudařů a neni to zase tak jednoduché, jak by se zdálo. Posledním stupněm je přepěťová prodlužka (dají se koupit i zásuvky do zdi s přepěťovkou), ale jak už tu někdo napsal, je to opravdu jen poslední stupeň hierarchie. Pamatuju si ze školy, že jenom samotná přepěťová prodlužka na konci nijak jinak nechráněného rozvodu může situaci dokonce zhoršit. Neměl jsem tyhle věci moc rád, protože přepěťová vlna už se chová jako vlna (od toho její název) a ne jako spořádaná elektrika, na kterou jsem jako silnoproudař zvyklý.
Vodorovný pruh na obrazovce byste jako slaboproudař měl identifikovat, teda pokud se bavíme o analogu, tak je to rušení 50 Hz tedy skoro na 100% nějaká zemní smyčka (zřejmě od uzemnění antény a zároveň televize (nevím proč se poslední roky dělají televize (někdy i stb a naprosto vždy PC pokud je připojený k televizi) s uzemněním a ne s dvojitým krytím)). Na to pomůže anténní oddělovací člen. Ten si jako slaboproudař snadno sestojíte, 3 kondíky 33n (jeden v živém vodiči, dva v uzemnění) a odpor 1k na výstupu, celé se to musí udělat tak, aby to moc neublížilo signálu (opět jako slaboproudař budete daleko líp jak já vědět jak se chovat k signálům kolem 500 MHz). Ojediněle se to dá i koupit, koupil jsem to třeba v alzáči, ten jejich měl kondenzátory 330n a žádný odpor (poněkud divné, mě to bez toho odporu nefungovalo). Osobně bych to radši koupil, stálo mě to 169 korun, konstrukce sice na materiálu vyjde maximálně na 50 korun, ale zabere nějaký čas; je to spíš otázka priorit, dám radši 160 korun, než abych se s tím pekloval. Problém byl, že se to nikde neprodávalo, snad jen v prodejnách hi-tech za šílenou cenu, všude jinde se tvářili, jako bych spadnul z Marzu, když jsem popisoval, co chci, až jednou jsem zrovna náhodou na to v alzáči narazil a zrovna v době, kdy se už poněkolikáté ulomil kabel v tom jednom, který jsem nedělal, ale vybrakoval z nějaké televize (tam musel dřív být, jak měly televize živou kostru).
Když jsem rozebíral několik stb co jsme měli na T1, byl jsem velice nemile překvapený stavem jejich zdrojů. Ačkoliv měly za sebou jen 3-5 let provozu, spíš méně (on ten vopruz s analogizací a digitalizací (a dvojitým časováním) vedl k tomu, že jsem radši pořídil digitální videorekordér), kondenzátory v nich byly nafouknuté. Na T2 jsem stb nepořizoval, tak nevím jaká je situace na trhu, když jsem hledal něco, našel jsem DVB hat k raspberry, který funguje poměrně dobře (no je to počítač, takže zacházení s ním navzdory KODI neni úplně ideální pro počítačové analfabety). Ale zase raspberry je stále nedostupné, takže to neni cesta, která by se dala následovat. Rodičům jsem pořídil nový videorekordér místo toho, který už vypaloval DVD dost neochotně (no sehnat na T2 (a vlastně na cokoliv) neni lehké, ale s trochu větším úsilím se to dá, vyrábí je snad jedině panasonic). A já už léta jedu na příjem v PC (je to trošku náročnější, hlavně najít vhodný sw). Takže se ukázalo, že žádný stb nakonec neni ani potřeba.
Ten dlhý "prolog", som pochopil vo 2 rovinách:
1. pán dochodca nedokáže chápať nové trendy, a prisposobovať sa im.
Veľa návodov je písané formou, ako keby to boli utajované skutočnosti...
2. pánovi odchádzajú prístroje asi statickou elektrinou. Nech si dá preveriť,
sieťový prívod, hlavne zemnenie. Može byť aj to, že TV, setopbox, video...
majú zhoršený izol. stav, a jednoducho prerážajú napatie do niektorého vstupu
napr. anteny, HDMI, SCART
3. Nech si kúpi "predlžovací kábel, s prepeťovou ochranou", a nech všetko TV, video, DVBT...
pripojí do neho.
Škoda, že nenapísal názvy čo používa, a v akej konfigurácii. Mal som v rukách veľa veci,
a tiež to na prvý pokus nevyšlo na 100%, iba 90%...
Dobrý den, moc se omlouvám, že je to zas delší – po telefonu by to bylo pro obě strany rychlejší.
Ten nový STB mně určitě nezrunuje (ani jako invalidního důchodce), ale problém je zcela jinde. Už mám 4 různé a musím hledat takové, u kterých by se DO neovlivňovaly (veliký problém) a když už si do krámů přinesu i své ovladače, tak je veliký problém, najít takový, který by kódoval jinak (neovlivňovaly by se) a když už se najde, tak má pouze 8 programovatelných míst.
Veškeré typy Panasonic HDD recorderů mají možnost DO i přijímač nastavení na 3 stejné přístroje. Smál jsem se tomu, ale teď to potřebuji (snad dočasně).
Dnes mi přišel za 2200,- přístroj (je jak nový) a vše funguje!
Bohužel se s tímto objevila nová nová závada, kde už mi to fakt můj selský rozum prostě nebere.!
Když připojím jeden STB do scarta AV2 – OK
Když připojím druhý STB Sencor do scarta AV1 tak je to nekovatelné a neposlouchatelné.
Zkusil jsem oba výstupy ze STB (AV + HDMI) Sencor připojit NAJEDNOU rovnou do televize najednou....a oboje jde jak z praku!
Vyzkoušel jsem mnoho kabelů do AV1 scarta v HDD recorderu – kam to pořebuji, ale je to stále stejné – roztrhaný obraz – nekovatelný!
Jestli jsem něco napsal špatně, tak rád doplním a popř pošlu i fotky, ale zatím jsem nepochopil, jestli by něco řešily.
Moc děkuji za každou radu selský rozum elektronika, který se tím živil, to prostě nebere!. Michal
Za předpokladu že je mezi TV a STB zemní smyčka, pokud to není napájeno ze stejné zásuvky, nebo pokud jsou dvoužilové šňůry a nejsou sfázovány, lze předpokládat že se to někde projeví. A protže jste doposud neměřil, nemá cenu hádat co vám pomůže. Tož asi tak..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.