Nejste přihlášen/a.
Pořiďte ABB klasik nizke-napeti.cz.abb.com/... má je každá elektra i obchody s domácími potřebami. Samotný vnitřek vyměníte těžko (ty nové jej mají přinýtovaný), ale uspořádání připojovacích svorek je stejné, což je u hliníku zvlášť důležité. (Záměna je prakticky 1:1) Nevím nakolik se ještě dneska počítá s hliníkem, ale jaký jiný typ než tento by měl na hliník fungovat.
Blbý je, že jsou jen hnědé a bílé, jak se ABB snaží této zděděné řady zbavit. Ale pokud nahrazujete klasickou bílou, tak to neni problém.
Rozvod do kruhu určitě nemáte, to se v československu snad nedělalo (používá se třeba ve velké brutánii), spíš je to průchozí systém, kdy je maximálně 10 zásuvek zapojených za sebou.
Někdy není na škodu, pokud nejde vyloženě o výměnu za "estetickým" účelem, kouknout i na různé bazary. Mnohdy majitelé starších bytů, při rekonstrukci elektroinstalace mění ty starší, ale provozně neopotřebované a mnohdy konstrukčně daleko lepší zásuvky i pro připojení Al vodičů, právě z důvodů té estetiky za nové a elektrikáři, kteří jim to provádí, je pak prodávají. Já si takto právě pokoupil tyhle starší, které mívají dokonce i ještě keramickou základnu, která je daleko bezpečnější z požárního hlediska a pokud potřebuji vadné starší zásuvky opravit, nebo vyměnit, tak používám tyto. Toť zkušenost starýho praktika.
Bazary jsou taky dobré řešení. Osobně mám k porcelánovému vnitřku větší důvěru, sám jsem to takto většinou řešil. Ale jak jde čas, je toho po bazarech méně a méně, a prodavači za to chtějí více a více, přecejenom je to už skoro starožitnost. Tak jsem se téhle rady vystříhal.
Dalo se dřív sehnat za malý peníz (typicky 15-25 korun) zásuvky (a vypínače aj.) ve stavu jako nové nebo dokonce nikdy neinstalované. To by bylo taky dobré řešení. Ale bazarů s takovým sortimentem je už pomálu. Dneska jsou to hlavně mobily a zlato a podobné krámy případně nějaká čínská veteš k tomu. Klasická vetešnictví už skoro vymizela (asi není taková poptávka).
Ještě tu je jedna taková věc a sice, že současné zásuvky (tedy posledních 40 let) jsou víc zapuštěné a potřebují hlubší krabici, dal se na to koupit takový distanční mezikus, ale z dotazu se stěží dal vydedukovat typ zásuvky, natož to, jak má uspořádanou instalaci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.