Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odhlučnění toroidu

Od: ves odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, mám zesilovač a v něm toroidní transformátor. Je přes něj kovový kryt a pravděpodobně je v něm zalitý. Při provozu ale vydává takové bručení, je to docela dost slyšet. Nedá se to nějak utlumit? Mám ještě jeden zesilovač s toroidem a tam naopak není slyšet vůbec nic. Jinak síťové napětí mám zvolené 240 V, takže tím to asi nebude.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sasa*
hodnocení

0x

Bručení 100Hz? To bývá u traf normál. Pokud je zalité asi s tím moc nesvedeš. Omrkni. Je možné , že oproti druhému,které nebručí ,je o něco více zatíženo odběrem.

ves
hodnocení

Zkusil jsem trafo odšroubovat a položit na pěnovou podložku. Teď to není skoro slyšet, jen když k tomu dám ucho. Takže by asi pomohlo ho podložit něčím měkým, aby neležel přímo na plechu. Ale myslím že ty šrouby by ty vibrace stejně přenesly.
Odhlučnění toroidu
sasa*

vždyť už tam nějaký molitan máš. Bacha, aby trafo nebylo teplé!

ves
hodnocení

Nene, to jsem tam dal jen na zkoušku. Musí to být něco tenkého, protože mezi trafem a horním krytem je málo místa. Jinak trafo je při provozu studené.

ves
hodnocení

Napadlo mě podívat se na kondenzátor na vypínači a zjistil jsem že je prasklý a vypálený. Nemůže to být příčina toho bručení? Čím ho nahradit? Už se nedá přečíst co je na něm napsáno.
Odhlučnění toroidu #2

sasa*
hodnocení

0x

No tak ho na chvíli odletuj a uvidíš- uslyšíš... z 99% to nepomůže. Co by na něm bručelo?. Bacha 230V zabíjí!

ves
hodnocení

Myslel jsem kvůli tomu nebručí to trafo. Zkusím dát nový a uvidím.
sasa*

víš jakou kapacitu? A bacha, aby byl na síťové napětí. Ale tipuji, že brum neodstraníš- pokud bručí to trafo! Stačí ho odletovat...

ves
hodnocení

Ve schématu je hodnota 0.47 mfd, dal jsem tam 1 uf. Je o něco větší než původní. Podle mě na té kapacitě až tak nezáleží, je to jen filtrační kondenzátor a větším se nic nezkazí, lepší než žádný. Jinak ten brum už jsem odstranil, vyndal jsem šrouby a trafo přilepil.
sasa*

No tak, jinak změnou kapacity posuneš rezonanční kmitočet - je paralelně k vinutí trafa (indukčnost).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]