Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit 12V LED diody a jakou baterii zvolit?

Od: vocko* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, před pár lety jsem si naivně koupil na čínském e-shopu 12V LED diody a LED pásky s představou, že si z nich udělám směrová a koncová světla k jízdnímu kolu a něco na způsob denního svícení. Jen bohužel u těch LEDek a LED pásků nejsou potřebné údaje k tomu abych mohl vypočítat odpor a ani nevím jak to zapojit. Našel by se tu prosím někdo kdo by mi dopomohl k funkčnímu schématu a poradil mi jakou k těmto účelům pořídit baterii? Jinak co se týče znalostí, tak ty nemám, ale rád se vše znovu naučím. Snímky a odkazy na konkrétní LEDky a LED pásky bych případně poslal do e-mailu, předem děkuji za odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Pokud jsou na 12V, tak jsou na to již vhodným zapojením (počtem LED v sérii) a předřadným rezistorem uzpůsobené, jen je potřeba toto napětí dodržet.
Takže pokud chcete, aby to svítilo, prostě to připojte na stabilních 12V. Na blikání budete potřebovat něco, co vám zařídí přerušované napětí.
A pokud jste elektronikou naprosto nepolíben, tak si kupte hotový výrobek, blinkry a světla na kolo pořídíte z Číny docela levně, když už po nich tak toužíte.
vocko*
hodnocení

Děkuji za radu, opravdu si jí vážím. Do tohoto projektu jsem se chtěl pustit abych si mohl zvolit vlastní design, také abych se nějako zabavil něčím smysluplným a nabral nějaké znalosti. Začínám se ( již po několikáté *smich* ) učit v 3D modelovacím programu a v budoucnu bych se chtěl propracovat až k 3D tisku a odlévání drobných předmětů z lehkých slitin. Po nabrání nějakých zkušeností mi to přijde jako fajn kontent na streamování. Přerušovač jsem si pořídil přímo pro LED blinky a na internetu našel jak ho připojit, jen jsem něvěděl jakou baterii a jak to je s předřadným odporem. Poradíte mi prosím jakou zvolit baterii?

dio

Libovolnou 12V baterii... nebo pouzij powerbanku, kabliku 5V->12V je spousty.

vocko*
hodnocení

Děkuji, o možnosti použít powerbanku jsem netušil, podívám se po tom kabelu.

dio

Na ali ex za 2$ i s postou

Nebo 0,7$ jen modul, bez konektoru

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]