Nejste přihlášen/a.
Přeji pěkný den,
mám dotaz ohledně jističů, jsem naprostý neznalec v této oblasti. V bytě to máme jednoduché. V přízemí bytovky je hlavní jistič, v bytě jsou pak tři - jeden na zásuvky v jedné půlce bytu, druhý ve druhé polovině bytu a třetí na stropní osvětlení. Řeším však jak to máme u chaty. Je tam 5 jističů, teda jestli to jsou vše jističe, v jedné skříňce. Hlavní jistič je pravděpodobně ten, který ukazuje kolik jsem proudu spotřebovala. Můj dotaz je, nevadí, když budu mít zapnutý jen hlavní jistič a k tomu některý z těch 3? Ráda bych, aby šel proud jen do obytné části, do kůlny, garáže apod. ne. Bohužel nevím, který jistič je který, popsané to není a zatím jsem vždy zapínala všechny. Pak je v té skříňce s jističi ještě jeden, nevím oč se jedá, otec mi jen řekl, ať na něj nesahám, takže ho nechávám stále ve stejné poloze a nevšímám si ho.
Pak mám ještě dotaz, pokud by byly udělány obvody pro mě nevyhovujícím způsobem (např. jeden jistič by byl jak pro obytnou část, tak pro garáž), jde obvod předělat na dva a je to náročné pro elektrikáře?
Je to zmatené a trochu asi zbytečné. Nemá smysl předělávat instalaci jen proto, že někam vedou vodiče. To, že máte elektriku v garáži vám "peníze nežere". Používejte jen to, co potřebujete. Pokud ale máte nějaký vážný důvod, že chcete kus el. instalace odpojit, zavolejte elektrikáře, který vše proměří a nastaví jak potřebujete.
Pokud z jednoho jističe vedou dva dráty do obytné části a do garáže, tak pod podmínkou místa v rozvaděči se jen doplní vedle druhej jistič a dráty se zapojí separé jednotlivě na svoje jističe a tím si obvody velmi jednosuše rozdělíte. Práce na 20minut.
Pokud z rozvaděče vede jeden drát a prochází několika zásuvkami v bytě a z poslední jde ještě na garáž, tak to není tak snadné. Je potřeba tu trasu zásuvek v bytě překlenout dalším drátem. Zasekat do zdi, do lišty, venkem, prostě podle aktuální situace co je nejlepší řešení (dle nákresu, jinak slovy to popsat lépe nejde).
Jističe si popište. To je lajdáctví.
Všechny zhoďte a pak choďte s lampičkou či nabíječkou na mobil nebo nočním světýlkem či rádiem do zásuvky a vyzkoušejte, které zásuvky jsou mrtvé a které jdou.
Pak jistič po jističi popište celou situaci do plánku. To může i laik.
Děkuji za odpověď. Poukud by to byla ta verze, že z rozvaděče vede jeden drát, prochází zásuvkymi a pak i garáží, dal by se nějak utnout, aby do garáže nevedl? Proud tam nepotřebuji.
I to lze.
Jen najít místo, kde. Zjistit všechny zásuvkové obvody pro daný jistič a postupně, jak jsou zásuvky průchozí obvod přerušovat rozpojením drátů, až se najde ten, který vede do garáže. To je ovšem práce pod proudem a pro elektrikáře.
Ty můžeš jako laik vytypovat všechny zásuvkové obvody pro ten společný jistič garáže a bytu.
Pak je to pro elktrikáře jen otázka v rozvaděči nebo tebou vytypovaných zásuvkách. Ušetříš mu dost práce zvláště ve větším domě či objektu.
"Hlavní jistič je pravděpodobně ten, který ukazuje kolik jsem proudu spotřebovala"
Vaše otázka je lehce zmatená. Žádný jistič neukazuje spotřebu, na to je elektroměr. Jističe jistí jednotlivé okruhy proti přetížení a zkratu (proto jsou to jističe). Samozřejmě můžete mít zapnuté jen některé (každopádně hlavní a některý z těch ostatních). Ovšem na který jistič máte co připojené se na dálku poradit nedá. Můžete to ale jednoduše vyzkoušet. Zapněte ten "hlavní" (ten musíte určit) a pak zapínejte postupně ty ostatní. Při tom sledujte, co Vám při kterém funguje.
Případné rozdělení, či přepojení okruhů může být jednoduché, ale spíš nebude. To Vám ale taky může říct jen elektrikář, který uvidí skutečný stav na vlastní oči. Vy do toho určitě nešťourejte, dokáže to i zabít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.