Zdravím, potřebuji poradit. V pátek večer nám v paneláku vyhořely hlavní jističe, ty které jsou venku. V sobotu dopoledne to opravili. Včera večer jsem ale zjistila, že nám nefunguje pračka, ani se nezapne.V zásuvce problém není. Moje otázka zní kde může být problém, jsem si zcela jistá, že nejde právě kvůli tomu incidentu s elektrikou. Má cenu dávat do opravny nebo koupit novou? Děkuji předem.
V 1. řadě je dobré zjistit, co se vlastně stalo. Může to být závada za pár korun (třeba vadná šňůra, vypínač, odrušovací kondenzátor...), nebo třeba totálka za pár tisíc. Až budete tohle vědět, můžete se rozhodnout o případné opravě.
doplněno 02.05.23 12:10: doplním: Správný elektrikář nebo ten kdo tomu rozumí sejme kryt zásuvky ve které je běžně pračka připojena, zkontroluje a dotáhne spoje v zásuvce a po namontování krytu zásuvky zkontroluje i bytový rozvaděč-tedy dotahne všechny spoje a vyzkouší jestli drží všechny vodiče a i to, jestli převádí jistič/chránič elektriku do vodičů pro zásuvku pračky. Potom přezkouší/přeměří samotnou zásuvku pro pračku. Nepíšete jestli máte přípojku 230 nebo 400Volt, u 400V je potřeba změřit "všechny" tři fáze. Pro šikovného elektrikáře v klasickém bytě otázka dvaceti minut.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.