Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, občas by se mi hodil laboratorní zdroj. Chtěl bych něco do 3000 Kč s co největším rozsahem napětí (asi by stačilo 0-24 V) a pokud možno AC/DC. Nemáte nějaký typ? Děkuji.
Regulovaný AC výstup? To asi nikdo nepotřebuje. Jinak normální laboratorní zdroje z Číny. Mám 8 let nějaký 30V/5A a stačí na 99% činností. Dnes se za ty samé peníze (60$) dají koupit i výkonnější, stačí vybírat: aliexpress.com/...
Do 3000 se bude shánět těžko. Tam ceny zdrojů začínají, takže výběr nebude nic moc. Klasický Matrix HC-MPS3005 stál 5500. Ten můžu jedině doporučit, ale už se mnoho let nevyrábí. Dost toho vydržel a oba kusy stále používáme, i když já jsem v našem opravoval kondenzátory, někdo jiný zase měnil koncový tranzistor, jo a taky ventilátor po 10 letech přestal ventilovat, takže nezničitelný neni, ale aspoň vím, že je celekm dobře opravitelný.
Taky dobrý (ale taky mimo rozpočet) gme.cz/... hlavně ten proud 30A se hodí. Jen si nepamatuju, že by byl tak drahý, měl jsem v paměti nějakýchh 7 tisíc.
Ve svém přístrojovém parku mám ještě gme.cz/... ten je jen do 3A ale zase má digitální ovládání přes sériovou linku nebo USB pomocí protokolu SCPI. On i ten záznam na flešku se hodí. Hlavně ta sériová linka je výborná, na USB se hůř dostává a dá to trochu víc programování (nebo nutnost používat jejich aplikaci). Vidím, že existují i nějaké odlehčené verze, které se do 3000 vejdou.
Zase se to nesmí přehánět, ono stejně 99% času to bude jako normální zdroj a tyhle funkce člověk využije minimálně.
AC/DC to opravdu neni jednoduché to jsme u zařízení za stovky tisíc jako chromausa.com/... (doporučuju, je dobrý, pokud máte půl mega; jednofázový by mohl stát míň). A teď ještě řekněte, že chcete i rekuperaci (sink mode) a jste na třech milionech. Na druhou stranu by mohlo stačit nějaké autotrafo (kdyby stačila zmršená sinusovka 50 Hz) a to neni zase tak nákladné. Nebo trafo na vláčky, taková FZ1 když se vyvede napětí toho sběračového trafa před usměrňovačem (co jsem se toto trafo natrápil), ale to je dneska takové retro, že nikdo neví, co by za to chtěl. Na AC bych zapomněl, ale narozdíl od ostatních si vůbec nemyslím, že by nebylo potřeba, jen neni dostupné.
Na AC by potom mohl být nějaký arbitrary generátor, ale to záleží, čím se chcete zabývat. Což ono na tom to záleží i u toho zdroje, i když o dost méně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.