Musíme koupit novou lednici (klasická kombinace lednička a dole mrazák, volně stojící) a narazil jsem na jednu zvláštnost s umístěním. Např. Liebherr uvádí, že musí být umístěna 1,5 cm od stěny, Haier pak říká dokonce 10 cm od stěny! Máte někdo zkušenost s umístěním, resp. respektováním tohoto požadavku výrobce? Mně přijde docela dost, aby byla lednice 10 cm od stěny... Mám na mysli vzdálenost zad lednice.
Ono nejde ani tak o ty centimetry, jako o chlazení výměníku lednice, který je na její zadní straně. Takže jestli bude stát 2 cm od zdi, ale bude tam dostatečné proudění vzduchu, je vše OK
To tedy čtu prvně...mám velkou Liebherr, dole 4 šuplíky cca 2 cm od zdi už asi 25 let, bez jediné opravy. Předtím jsme měli Calex na stejném místě. Pokud bych kupovala někdy novou, ani by mě nenapadlo ji dát dál, protože by mi dál od zdi , při stejné velikosti, překážela v uličce
doplněno 23.04.23 15:31:
@sasa jj, v úplně malé určitě. Ale to není náš případ, my máme na panelák celkem slušnou plochu kuchyně s oknem, ale v bytě máme bohužel dvoje stoupačky. Pokud by jedny nebyly v kuchyni, tak by to byla paráda, vešla by se mi tam i americká.
Liebherr nyní dává tzv. vymezovací kolíky, které mají 1,5 cm, což je zároveň jakási zarážka, aby nemohla být lednice blíž ke zdi. A ano, je to pravděpodobně kvůli dostatku proudění vzduchu na chlazení. Ten Haier by se nám líbil více (i když nemáme s touto firmou zkušenost, je to spíš krok do neznáma), v každém případě si těch 10 cm od zdi nemůžeme rozměrově dovolit - aktuální lednice je "součástí" kuchyňské linky a má 60 cm hloubku, což už dnes nikdo nedělá, takže i tak bude trochu vyčuhovat ven.
Holt musíte lednici koupit podle rozměrů a nikoliv podle značky. Každopádně mezi deskou chladiče média a zdí by měla být mezera min. 3cm.
jirkach
Ano, s nějakou mezerou počítám, ale těch 10 cm mi prostě přijde nějak moc. Tak jen sonduji, jak to mají ostatní PS: Ač je to na další téma, zkusím dotaz: má někdo zkušenosti s Haier? Poměr cena/výkon/rozměr je pro nás super, ale aby to nebyla "krátkodobá" investice. Předchozí Liebherr drží přes 20 let, ale nové modely nám úplně nevyhovují rozměrem.
Není to žádná novinka. Přesah horní desky měly i lednice předválečné, které tady prodával Otto Popper od Elektroluxu. Vybírejte dál a na mezeře nešetřete včetně přívodu a odvodu vzduchu. Dobré větrání je pro spotřebu mnohem důležitější než barevné štítky.
Po koupi nové ledničky s mrazákem jsem musel upravit vrchní skříňku linky, lednička byla vysoká. Udělal jsem zkrácení, dno skříňky šlo výše, aby mezi vrchem lednice a skříňkou byl prostor pro proudění vzduchu. . Překvapení přišlo po zapnutí lednice. Výparník nehřeje vzadu, ale na levém boku! Naštěstí do volného prostoru. Úpravy byly zbytečné. Na lednici je nápis ProLine.
Zjisti si, jestli chladnička má kondenzátor postaru na zadní stěně, anebo v boční stěně - stěnách! Tam je vhodné nechat co největší prostor!
Už to asi nebývají klasická černá žebra, jako na obrázku, ale může to být provedení úplně neviditelné, třeba spojeno s plechovým obalem pro lepší odvod tepla.
pokud tam nezajistíte odvod tepla, tak to bude žrát zbytečně moc elektřiny...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.